måndag 7 december 2020

Utvärdering Goodreads Choice Awards 2019-utmaningen

Den här utmaningen handlade om att våga vidga mitt läsande en aning. Varför då inte göra det med böcker som många tyckt varit så bra att de röstat fram dem som vinnare i Goodreads choice awards. Nu läste jag kanske inte dem som kom på första plats, beroende på vad jag kunde få tag i, men de kom ändå högt upp på listan.

Jag kan säga att jag är glad att jag läst böckerna, men det var inte många av dem som passade mig. De flesta av dem tyckte jag faktiskt inte alls om. Men å andra sidan blev två av böckerna riktiga storfavoriter, så det var ju kul, och jag känner mig som en vinnare som fick uppleva dem. Nästa år kommer jag dock att lägga upp utmaningen lite annorlunda.

Fiction:
Normal People, Sally Rooney 
Den här boken var inte för mig och jag förstår inte ens hypen kring den. Tv-Serien klarade jag heller inte av. Så deppigt och tradigt. Två ungdomar som växer upp i England och mår dåligt och behandlar varandra illa genom åren, trots att de tycker om varandra.

Best Mystery & Thriller:
My Sister, the Serial killer, Oyinkan Braithwaite
Idén här var kanske spännade, med Korede vars syster blir ihop med killar för att sedan mörda dem. En dag blir systern kär i Koredes kärleksintresse, vad gör man då.
Boken utspelar sig dessutom i Nigeria vilket var intressant. Men alltså, den var inte jättebra. Mitt intresse fångades aldrig och jag brydde mig inte. 

Best Historical Fiction: (här läste jag två böcker)
The Nickelpojkarna, Colson Whitehead 
Den här boken var intressant på det viset att Nickel-akademin har funnits och den visar upp vad som försigick där. Tortyr, misshandel hörde till vardagen samtidigt som segreationen mellan olika etniska grupper var ett faktum. Ganska deppig läsning, men det känns viktig.

❤Bergens stjärnor, Jojo Moyes 
Den här boken om de kvinnliga ridande bibliotekarierna ute i vildmarken är en av året favoriter. Den är intressant ur ett historiskt perspektiv, men den var också gripande med kvinnlig vänskap och upprorisket, respektingivande natur och styrka. Älskade den!

Best Romance:
The Unhoneymooners, Christina Lauren
Den här historien gav mig inte mycket. Den var inte rolig, inte romantisk, bara jobbig och irriterande. 

Science Fiction:
The Deep, Rivers Solomon 
Den här berättelsen var intressant på så sätt att den var baserad på en sång, Kul idé. Den handlade om svarta slavar som blivit slängda överbord på slavskeppen och på något sätt blivit sjöjungfrur. Sättet den var skriven på lämnar en hel del att önska. Det kunde ha varit intressant och spännande, men föll platt. Jag var ganska uttråkad under hela tiden jag lyssnade.

Best Horror:
❤The Institute, Stephen King 
Att den här boken skulle bli en favorit var så otippat. Jag har läst en bok av King förut och den gillade jag inte. Skräck är heller ingen jag väljer att läsa. Så denna boken som dessutom är en tegelsten var inget jag såg fram emot att ge mig på. Men så fel jag hade. Det tog ett tag att komma in i boken, men sen... En av årets favoriter. Läs den!

Debut Novel:
My sister, the serial killer, Oyinkan Braithwaite 
För kommentar se under best Mystery & Thriller

Young Adult Fiction:
Five feet apart, Rachel Lippincott
En sämre kopia av Fault in our Stars av John Green. Den kanske engagerar sin målgrupp mer, men för mig var den bara tradig. Den verkade vilja trycka ut känslor ur sin läsare, men nej, den kändes för krystad för att klara det.

Best Young Adult Fantasy
  • Sorcery of Thorns Margaret Rogers DNF januari
  • Call down the Hawk, Maggie Stiefvater DNF januari
  • The gilded wolves, Roshani Chokshi 
I kategorin där jag trodde att jag skulle hitta bra böcker hade jag riktiga problem. Jag började på två, men kunde inte ens avsluta dem. Och den jag till slut avslutade, The Gilded Wolves, den fick jag tvinga mig igenom och tyckte egentligen inte om den heller. Så kan det gå.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar