torsdag 17 december 2020

Nyfiken på - Stöld, Ann-Helén Laestadius


 Jag har läst väldigt lite böcker som utspelar sig i norra Sverige och jag har aldrig läst en bok om en renskötare. Det kan vara dags att ändra på det. I ett av alla nyhetsbrev jag får om böcker såg jag en kort text om boken Stöld av Ann-Helén Laestadius, som jag blev lite nyfiken på. Om jag minns rätt kommer den ut i slutet på Januari 2021. Den åkte såklart rätt upp på min Att-läsa-lista.

Som nioåring blir renskötardottern Elsa vittne till hur en man dödar en av hennes renar. Hon hotas till tystnad och blir smärtsamt medveten om att hennes ursprung väcker ett glödande hat.

"Stöld" är en vild och vacker jojk till renskötarlivet, men också en spännande roman om en sällan skildrad verklighet i norr. Där renar tjuvjagas och dödas brutalt och polisen inte utreder brotten. Där spänningarna mellan samer och andra bybor förgiftar generationer.

Hotet mot Elsa förändrar henne för alltid och genom åren bär hon med sig ett lent renöra som en ständig påminnelse. Familjen och släkten kämpar för rättvisa men i det tysta växer en desperation.

Augustprisbelönade Ann-Helén Laestadius första roman för vuxna bygger på verkliga händelser. "Stöld" är en varm men samtidigt svidande skildring av en bortglömd del av Sverige där människor ställs mot varandra.

1 kommentar: