söndag 3 januari 2016

Luftslottet som sprängdes, Stieg Larsson

Lyssnat på Storytel

Titel: Luftslottet som sprängdes
Originaltitel: Luftslottet som sprängdes
Författare: Stieg Larsson
Utgivningsår: 2007
Förlag: Norstedts
Sidor: ?
Genre: Deckare
Språk: Svenska

Handling i korthet:
"Två svårt skadade personer tas in akut på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. Den ena är Lisbeth Salander, som är efterlyst misstänkt för dubbelmord. Hon har en livshotande skottskada i huvudet och måste opereras omedelbart. Den andre personen heter Alexander Zalachenko, en äldre man som Salander huggit med en yxa.

Den tredje och avslutande delen i Millenniumserien tar vid där Flickan som lekte med elden slutade. Lisbeth Salander överlevde men hennes problem är långt ifrån över. Det finns starka krafter som vill tysta Lisbeth Salander en gång för alla.

Samtidigt skriver Mikael Blomkvist på ett avslöjande reportage som kommer att rentvå Lisbeth Salander och skaka regeringen, Säpo och hela riket i dess grundvalar." (Norstedts)

Mina tankar:
Jag läser ju om den här serien för att kunna läsa David Lagercrants fortsättning, med historien om Lisbeth Salander och Mikael Blomkvist i färskt minne. Denna tredje bok är en direkt fortsättning på bok nummer två, så tvåan och trean hör ihop lite mer än de andra. Det kan vara det som gör att jag tycker det är lite segt emellanåt. Boken är bra och spännande, men det blir lite för mycket folk och lite utdraget och jag är inte lika engagerad. Det kanske också kan bero på att det kan bli lite för mycket av samma karaktärer då jag plöjt dessa böcker i ett sträck.

När jag ändå är lite negativ, måste jag bara påpeka att jag blir irriterad av alla sexuella förbindelser som varken gör till eller ifrån i historien. Det måste hela tiden påpekas vem de går till sängs med. Varför?

Det är många personer att hålla ordning på och många namn och bakgrundsinformationer, de flesta engagerar mig inte. Jag tycker fortfarande att det är roligast att läsa om Lisbeth Salander. Hon är den mest spännande karaktären och uppträder inte som man förväntat sig.

Den här boken handlar om en stor konspiration mot Lisbeth Salander. Hur hon blivit ett offer i ett spel av en hemlig organisation inom Säpo. Det är alltid spännande och lite skrämmande att läsa om maktmissbruk och hur oskyldiga hamnar i kläm. Men här ligger underhållningsvärdet i hur Lisbeth Salander slåss tillbaka, trots ett skott i huvudet.

Fortfarande bra böcker av Stieg Larsson, den här Milleniumtrilogin. Nu återstår att se om David Lagercrantz kan hålla samma klass i boken "Det som inte dödar oss".

Rekommenderas till:
Kriminalromansfantaster och de som gillar att läsa om konspirationer och människor som slår tillbaka och kämpar mot orättvisor.

Betyg: 4/5

Går att köpa på cdon.comAdlibris.cmänniskor .com
Läs om boken på goodreads

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar