Författare A-Ö är ett nytt inslag där jag skall ta reda på mer om och skriva lite om en författare som jag läst böcker av. Vi börjar med bokstaven A
Idag kommer det att handla om:
Jussi Adler-Olsen
Jussi Adler-Olsen är en dansk författare som är född 1950. Han pappa var chefspsykiater på ett mentalsjukhus och tydligen fick Jussi vara med där ibland och har hämtat inspiration därifrån i sitt skrivande. Skriva började han med som lite äldre, år 1997. Innan dess hade han hunnit med att jobba med en hel del annat bl.a. tryckare, bokhandlare, journalist, filmkompositör och förläggare. Han har också hunnit med att studera bl.a. medicin, statsvetenskap och filmvetenskap på Universitet och på hans egen hemsida står det också att han även spelat gitarr i olika band.
Så mycket av hans privatliv hittar jag inte under mitt snabba sökande, förutom att han verkar vara gift och ha en son. Lite roliga frågor och svar kan man hitta HÄR om man är mer nyfiken på honom. (https://jussiadlerolsen.com/qa/, sv.wikipedia.org, akademibokhandeln.se)
Av denna författare har jag läst hela serien om Avdelning Q:
Adler-Olsen Jussi Kvinnan i rummet (Avdelning Q #1)
Adler-Olsen Jussi Fasanjägarna (Avdelning Q #2)
Adler-Olsen Jussi Flaskpost från P (Avdelning Q #3)
De här böckerna har jag uppskattat mycket. De är otroligt spännande och har helt galna fall som de skall lösa samtidigt som ett gammalt ouppklarat fall följer med genom hela serien. Men det jag framför allt har gillat är gänget på Coldcase-avdelning Q, nere i källaren på polishuset. Favoriten är Assad.
Jag har lyssnat på alla böckerna med Stephan Sauk som inläsare. Han har gjort ett fantastiskt jobb och karaktärerna kommer alltid att förknippas med hur Sauk har tolkat dem. De är lite egensinniga allihopa men fungerar som ett galet team ändå, emellanåt iallafall. Serien är avslutad så den finns att plöja igenom från början till slut om man gillar det.
Värt att nämna är att det finns några filmer om avdelning Q också, men de gillade jag inte då jag vill ha karaktärerna så som Sauk läser upp dem i boken.
Författaren har också skrivit andra böcker som jag varken läst eller hört talas om. Men nu när jag kollat upp dem blir jag riktigt nyfiken på dem.
Alfabethuset (1997)
Två engelska piloter skjuts ner och hamnar bakom fiendens linjer under andra världskriget. Om de tas tillfånga kommer de att avrättas som spioner. Så de tar sig ombord på ett tåg reserverat för sårade SS-män på väg hem från östfronten, för att kunna fly senare. I stället hamnar de i Alfabethuset, ett sinnessjukhus långt bort från fronten, där de är tvungna att byta identitet för att inte bli avslöjade. Men är piloterna James och Bryan de enda som spelar? Och hur länge kan man simulera sinnessjukdom utan att bli galen på riktigt? Alfabethuset utspelar sig på två tidsplan, i fyrtiotalets Nazityskland och i sjuttiotalets England och Västtyskland.
Peter de Boers levebröd är att stycka och krossa företag på beställning. Han är en välbärgad, cynisk affärsman, född i Indonesien men uppvuxen i Holland med en far som styrde tillvaron med järnhand. Samma hårdnackade målmedvetenhet har Peter övertagit i sitt professionella liv. En av hans nyaste medarbetare är Nicky Landsaat, en ung kvinna som snabbt visar framfötterna. Nicky har precis som Peter en brokig bakgrund och bor i ett av Amsterdams ruffigare områden tillsammans med sin våldsamma far, sin indonesiska mor, en kriminell bror och två systrar på glid. Nicky är en riktig fighter, och hon har gott om motståndare.
Då den irakiska säkerhetstjänsten ber Peter de Boer att ställa till en skandal för ett stort bensinbolag hamnar han i ett svårt dilemma. Men när man hotar att avslöja hans dunkla förflutna känner Peter sig tvungen att ta uppdraget. Plötsligt är både han och Nicky insnärjda i ett livsfarligt spel med motståndare som inte skyr några medel.
Washingtondekretet (2006)
Doggie Rogers är lycklig när hon kliver in på Hotel Splendor för att fira den demokratiske presidentkandidaten Bruce Jansens historiska valseger. Hon är full av hopp inför framtiden och övertygad om att Jansen är den rätte att axla rollen som världens mäktigaste man. Men medan den nyvalde presidenten hyllas av sina trogna medarbetare drar en man i rummet plötsligt vapen. Skottet träffar Bruce Jansens höggravida hustru, och varken hon eller det ofödda barnet går att rädda.
Doggie är i chocktillstånd – inte minst för att hennes egen far anklagas för mordet. När Bruce Jansen senare svär presidenteden är han en djupt förbittrad man. Han lägger fram en ytterst kontroversiell förordning som ska återupprätta ordningen i USA. Men då det går upp för medborgarna vad Washingtondekretet innebär, bryter helvetet loss. Snart är gränserna stängda, utegångsförbud införs och inbördeskriget hotar.
En liten grupp människor, med Doggie Rogers i täten, klamrar sig dock fast vid hoppet och gör allt för att avslöja komplotten som det amerikanska samhället är utsatt för. Doggie har blivit landets mest eftersökta kvinna. Och nationens framtid vilar på hennes axlar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar