tisdag 1 oktober 2024

Tisdagstrion - Böcker utgivna på 1800-talet

 I dag är det nypremiär för Tisdagstrion då Mina skrivna ord har tagit över stafettpinnen från Ugglan & Boken. Jag är glad att tisdagstrion fortsätter och ser med spänning fram emot många nya teman. Tyvärr har jag jobbat lite olämpligt på tisdagar det senaste för att kunna vara med. Men jag försöker hänga på de gånger jag kan.

Det första temat från Mina skrivna ord är: Böcker utgivna på 1800-talet

Eftersom jag inte läst så väldans många det senaste tar jag upp tre som jag vill läsa. Tyvärr har jag sällan den tiden eller ron i kroppen att lyckas läsa klassiker trots att jag vill. Förhoppningsvis blir de här tre böckerna lästa så småningom.


Gösta Berlings saga, Selma Lagerlöf
Jag har läst om Nils Holgerson och Jerusalem av Lagerlöf. Naturligtvis vill jag läsa mer och jag tror att det är just denna boken som ligger närmast till hands.

''Äntligen stod prästen i predikstolen...'' Med detta klassiska citat inleder Selma Lagerlöf sin storslagna debutroman från 1891. I centrum står den försupne prästen Gösta Berling, som efter att ha predikat onykter avsatts från sitt ämbete. Uppgiven och desillusionerad ämnar han supa ihjäl sig, men räddas till livet av den barska och karismatiska majorskan på Ekeby. Han upptas i den brokiga skara kavaljerer som majorskan håller sig med och ett muntert, sorglöst leverne tar sin början. Den vackre Gösta sätter många kvinnohjärtan i brand, och brinner själv för kärleken och kvinnorna. Men föremålen för hans ömma låga växlar ständigt...


Historien om två städer, Charles Dickens
Hur länge har jag inte velat ha läst den här boken. Den står i hyllan och väntar. Jag tror till och med att jag börjat läsa några sidor en gång och insåg att det inte var dags än.

Charles Darnay gör allt för befria sig från sitt arv och sin historia. Men nu råkar han vara infödd i den styrande klassen i Frankrike. Vi befinner oss mitt i tiden för den franska revolutionen.

Historien om två städer [A Tale of Two Cities, 1859] är Charles Dickens mäktiga roman om den kanske viktigaste enskilda politiska händelsen i Europas historia - den franska revolutionen - författad 70 år efter att den ägde rum. Metropolerna Paris och London är här motpoler, på oförglömligt vis besjälade, samtidigt som de är spelplatser för människor som till det yttersta tvingas ta sina öden i egna händer.


Unga kvinnor, Louisa May Alcott
Unga kvinnor är också en bok jag har velat ha läst länge. Jag har sett filmatiseringar så jag har ju ett hum om vad den handlar om, men den är alltså inte läst ännu. Kanske borde sätta upp dessa böcker som en utmaning till mig själv nästa år. 

Systrarna March växer upp i en pittoresk liten stad i 1860-talets USA. Det är den vackra och lite fåfänga Meg, pojkflickan Jo, känsliga Beth och romantiska Amy. Deras far är ute i kriget, familjen har ont om pengar och de får klara sig så gott de kan. Visst drömmer de om att bli rika och uppvaktade. Men som Jo säger: - Jag tror inte att fina unga damer har ett dugg roligare än vi, trots våra gamla klänningar och våra för små skor ...