lördag 3 mars 2018

De ursprungliga, Cecilia Larsson Kostenius

Titel: De ursprungliga
Originaltitel: De ursprungliga
Serie: De fem elementen
Författare: Cecilia Larsson Kostenius
Utgivningsår: 2017
Förlag: Visto Förlag
Sidor/tid: 278
Genre: Ungdom, Fantasy
Språk: Svenska

Recensionsexemplar! Tack så mycket!

Handling:
Tretton år har gått sedan virusgudinnans pest skördade många människoliv. Den unge Odal har sedan dess levt ett undangömt, inrutat liv i klostret i Dalen. Där har han tränats inför hämnden. När så en kallelse kommer från den mystiske Eldkungen förändras allt. Kriget är nära förestående och världen hotas av död och undergång. Odal lämnar sin trygga tillvaro för att ansluta sig till kungens armé. Elementens olika människoraser måste nu lära sig att samarbeta för att ha någon möjlighet att kunna överleva kriget. Jordens barn Odal förs samman med luftens barn Svala, vattnets barn Pål och eldens barn Regina i kampen mot det femte elementet virus. Tillsammans ställs de inför det faktum att till och med deras gudinnor svävar i fara.

Mina tankar:
Det här är första boken i en serie om de fem elementen och känslan av att vara just en "första bok" är tydlig när man läser. Hela boken är som en lång transportsträcka mot någonting, där vi presenteras för världen, historian och karaktärerna. Det börjar dock väldigt dramatiskt redan på första sidan och man får en Gotisk skräckhistoria-känsla som dock  försvinner ganska snart, då vi får besöka andra trevligare platser och karaktärer. Jag gillar hur boken är skriven och den går i ganska lugnt tempo.
   
Det jag kan ställa mig lite frågande till är det återkommande temat om de "rena raserna" och att de inte kan blandas osv. Vart kommer det resonemanget ta vägen? 

Slutet blir lite av ett antiklimax. Från allra första sidan byggs boken upp mot något större. En presentation av världen, karaktärer och grundproblemet. När det väl känns som att det skall börja hända saker, ja, då är boken slut. Snopet... Men det sätter ju förväntningar på nästa bok naturligtvis.

De ursprungliga är en början på något som verkar kunna bli riktigt bra. Trevliga karaktärer, trevlig värld och ett hot utifrån.

Betyg: 3,5/5


När jag skriver denna recension är boken tillfälligt slut. Vi kan ju hoppas att det trycks några fler.
Går då att köpa på cdon.comAdlibris.comBokus.com

Författaren själv meddelar den 7/3 -18  att:
”Den senaste tiden har efterfrågan på De Ursprungliga varit mycket hög. Det är fantastiskt roligt att så många vill läsa om De fem elementen, men just nu är boken slut i lager hos nätbokhandlarna. Lyckligtvis är nya böcker på väg!! Snart ska det åter gå att beställa De Ursprungliga som vanligt.


Tyvärr har snökaos och trafikolyckor försenat flera försändelser och det kan ta tid innan böckerna kommer fram. Under tiden går boken att få tag på via http://www.ymperia.com/books . Enskilda böcker direkt till slutkund går bättre att leverera än stora paket. Och för dem som bor kring Boden och Luleå går boken att få tag på i flera butiker som säljer böcker.”


4 kommentarer:

 1. Hm, det lät ju inte riktigt som något jag skulle uppskatta. Kul att ha läst din recension i alla fall!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad tråkigt, för det verkar vara uppstarten på något bra!

   Radera
 2. Jag älskar boken och säger bara - KÖP DEN....ÖPPNA DEN... du är fast! Så himla bra och nu längtar jag till fortsättningen <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, fortsättningen kommer nog att vara riktigt spännande!

   Radera