lördag 26 oktober 2024

Fem populära böcker som dödat min läslust

 

Ovan står det att det skall vara fem tips på böcker om, men de böcker jag tar upp idag blir mer ett tips på att låta bli att läsa just dessa böcker. Eftersom jag när jag läst dem, fullständigt tappat min läslust och det är ju ingen härlig känsla. Men å andra sidan verkar många gilla just de här böckerna, så det kan ju vara läge att bilda sig en egen uppfattning och inte förlita sig på mina åsikter.

Normala människor, Sally Rooney
Denna bok var riktigt hypad ett tag och blev ju till och med en tv-serie. Detta är inget som jag har någon förståelse för. Jag tyckte inte om denna bok. Den var deprimerande, seg och handlade om människor som inte behandlade varandra så väl och som jag inte kunde bry mig mindre om. Jag tvingade mig ändå igenom den och tappade lusten att läsa efter det. En kompis till mig läste också boken och tyckte den var så otroligt bra, så smaken är ju som baken...

Connell och Marianne växer upp i samma småstad. Han är en populär fotbollskille, hon rik men ensam. De börjar prata, snart ligger de med varandra, kort därefter gör de slut. Så fortsätter det, hela vägen till universitetet i Dublin. Där är rollerna plötsligt omvända: Marianne omges av människor som vill vara henne nära medan Connell sluter sig inåt. Rooney skildrar livet som det levs just nu. "Normala människor" är en roman om kärlek, klass och makt, och om hur en person kan förändra en annan människas liv.



Doktor Glas, Hjalmar Söderberg
En lättläst klassiker med snyggt omslag trodde jag. Boken handlade om en man som tror sig kunna göra som han vill då han är just man. En bok jag inte kom överens med alls. Jag tappar liksom tron på mänskligheten av vissa böcker och detta är en sådan. Jag inser att många inte uppfattar boken på samma sätt som jag, men min upplevelse var så stark att jag även efter denna tappade lusten att läsa ett tag.

Doktor Glas, en roman i dagboksform som utkom första gången 1905, är inte bara ett av Hjalmar Söderbergs främsta verk, utan också en av de klassiska romanerna i svensk litteratur. Doktor Glas förälskar sig i den unga vackra Helga, som är fast i ett hopplöst, kärlekslöst äktenskap med den motbjudande pastor Gregorius. Helga vänder sig till doktor Glas för att få hjälp och alltmer aktivt förbereder han lösningen...

Har man rätt att döda en människa för att rädda en annan?

Bokens centrala problem - har man rätt att döda en människa för att rädda en annan - har genom decennierna väckt häftig debatt. Den har också blivit älskad för de vemodiga porträtten och miljöerna från det oscarianska Stockholm - tecknade med hela Söderbergs oöverträffade känslighet och kvickhet.

Hjalmar Söderbergs klassiker Doktor Glas utkom första gången 1905 och var då oerhört provocerande för sin samtid. Med sin psykologiska nerv, moralfilosofiska utläggningar och förälskade skildring av sekelskiftets Stockholm är den lika aktuell idag.



Amerikansk jord, Jeanine Cummins
Den här boken läste jag aldrig klart då den gav mig sådana starka äckelkänslor. I början är det en scen där en familj eller släkt blir helt nedmejade. Jag klarade inte av att fortsätta särskilt länge efter det och var inte så motiverad att börja något nytt på ett tag heller.

Amerikansk jord är en bok du aldrig glömmer. En skrämmande aktuell och fullständigt uppslukande roman om en mor och en son på flykt – från Acapulco i Mexiko mot tryggheten i USA.

Nyss var ledaren för knarkkartellen Los Jardineros en omtyckt kund i Lydias bokhandel. Nu har han visat sitt rätta ansikte. Som hämnd för ett avslöjande reportage har hans män dödat hennes journalistmake och ytterligare 15 familjemedlemmar. Endast Lydia och den åttaåriga sonen Luca undkommer. De flyr, först på måfå, sedan norrut. På vägen möter de barmhärtighet och medmänsklighet men också livshotande faror.

Amerikansk jord är en oavbrutet spännande roman om hur långt vi är villiga att gå för att rädda dem vi älskar.



The kind wort Killing, peter Swanson
Denna bok finns visst på svenska också och heter då Värd att döda. Denna tvingade jag mig igenom, men är kändes som lite av en blandning av Normala människor och Doktor Glas. Deprimerande och med människor som sätter sig själva högre än alla andra. Inget för mig.

En fartfylld katt och råtta-lek, full av oväntade vändningar, som kommer att hålla dig som klistrad vid sidorna! På ett nattflyg från London till Boston träffar Ted Severson den vackra och mystiska Lily Kintner. För att få tiden att gå dricker de två främlingarna martini och leker en lek som går ut på att de avslöjar hemligheter för varandra. Leken tar dock en allvarlig vändning när Ted, halvt på allvar och halvt på skämt, säger att han vill döda sin fru, och Lily erbjuder sig att hjälpa till. Tillbaka i Boston håller de kontakten och fortsätter smida planer på hur Ted kan ta sig ur sitt olyckliga äktenskap. Men vad Ted inte vet är att Lily döljer ett mörkt förflutet. Snart är de indragna i en fartfylld katt och råtta-lek där det är omöjligt att veta vem som är förövare och vem som är offer.



Öster om Eden, John Steinbeck
Samma kompis som gillade Normala människor, älskade denna bok. Vi har inte samma boksmak... alls. Öster om Eden kom jag inte heller igenom. Riktigt deprimerande och med karaktärer som jag inte fastnade för eller tyckte om. Jag var tvungen att avsluta den för att inte hamna djupt ner i en läsdepression.

När Adam Trask gifter sig med den vackra, demoniska Cathy lägger han grunden till livslång olycka för sig själv och sina efterkommande. Efter att ha fött tvillingsönerna Aron och Caleb lämnar Cathy familjen. Pojkarna får växa upp utan mor ändå får hon en avgörande betydelse för det brödrahat som uppstår mellan dem.

Ett gripande släktdrama av en vår tids största berättare.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar