tisdag 22 oktober 2024

Tisdagstrion - v. 43 - Höstfärger

 


Mina skrivna ord har under denna veckas Tisdagstrio valt temat: Höstfärger. 

Det är verkligen oåterkalleligt höst här där jag bor. Det är ovanligt varmt, runt 12-15 grader och sydliga vindar det senaste och färgerna på träden har i år varit helt otroligt vackra. Men nu börjar de ganska snabbt försvinna från träden för att bli en brun sörja på backen. Så idag får vi passa på att njuta av höstfärgerna på alla böcker som kommer presenteras. Här kommer mina förslag:

Armageddon, Oskar Källner, Karl Johnsson
Det här är kanske ingen höstig bok i sig, såvida man inte uppskattar en bra sf-bok under de mörkare dagarna. Det här recensionexemplaret damp ner i postlåda för ett tag sedan och är sjunde och sista boken i serien om Imperiets Arvingar. Visst är den sprakande i höstens alla färger.

Det fartfyllda rymdäventyret närmar sig sitt slut! I den sjunde delen i serien Imperiets arvingar får vi äntligen veta hur det ska gå för Alice och Elias på deras resa genom Vintergatan.

De har varit borta från jorden i snart ett år och nu är de äntligen på väg tillbaka. Men det är bråttom. De måste hinna före Karnidda och hans kraoer till den hemlighet som mamma gömt under huset. På jorden finns också pappa, som inte ens vet att de lever. Men där finns även andra som väntar på dem för att kunna slå till. Inom kort är Alice och Elias jagade av både hemliga agenter och illasinnade utomjordingar. Nu måste syskonen avslöja en sanning så stor att den kan skaka hela galaxen i grundvalarna och samtidigt försvara sin hemvärld, så att inte jorden går under i ett brinnande armageddon.

Armageddon är sjunde och avslutande delen i den episka science-fiction-serien Imperiets arvingar, genomillustrerad med färgbilder av Karl Johnsson.

Another Life, Kristin Hannah
Jag har älskat varenda bok jag läst av Kristin Hannah. Hennes böcker handlar, i de böcker jag läst, om kvinnor och deras liv och kamp. De är ofta väldigt känsloladdade och berör. Karaktärerna blir levande och historien blir nästan sann. Another life ser dessutom väldigt höstig ut på omlaget.

Angie DeSaria has spent years of her life trying to have a child. Now, her marriage has crumbled under the strain. Adrift and alone, she returns to her childhood home, a small coastal town in the Pacific Northwest, to help try and rescue the beloved, failing family business. 
Lauren Ribido is a senior in high school. She dreams of an Ivy League education, escaping her hometown and her troubled mother. When Angie hires Lauren to work at the restaurant, they form an immediate bond, which deepens when Lauren's mother abruptly leaves town and Angie offers her a place to stay. But nothing could have prepared Angie for the far-reaching repercussions of this act of kindness. Together, these two women - one who longs for a child and the other who longs for a mother's love - will be tested in ways that neither could have imagined

Mörk Jord, Ann Cleeves
Från de färgsprakande höstfärgerna ovan till lite mera novemberhöst blir det här med Ann Cleeves Mörk Jord. Den utspelar sig visserligen på vintern, men så som omslaget ser ut tycker jag den påminner om blöt, kall och mörk november.
Detta är den sjunde boken om polisen Jimmy Perez på Shetlandsöarna, en väldigt bra kriminalserie.
 
Under den mörka vintern på Shetlandsöarna framkallar det häftiga regnet ett jordskred. Våldsamma vattenmassor och lervälling spridersig över vägen från Lerwick till Sumburgh ochut mot havet. När Jimmy Perez kör till en väns begravning får han syn på en stuga som förstörts av vattenmassorna. Han utgår först från att stugan är övergiven, men när han stiger in hittar han en död kropp: en mörkhårig kvinna i röd klänning. Jimmy, som får intrycket attden döda kvinnan precis som han själv har rötter i medelhavsområdet, blir som besatt av att ta reda på vem hon var. Så småningom kommer det fram att kvinnan sannolikt blivit mördad och att hon var död redan innan jordskredet nådde huset. Jimmy Perez är beredd att göra allt för att ta reda på hennes identitet– och hur hon dött. Mörk jord är den totalt sett sjunde boken i Ann Cleeves Shetlandserie och del tre i den nya kvartetten. Cleeves böcker ligger till grund för teveserien Shetland, som sänts på SVT.

1 kommentar: