tisdag 8 oktober 2024

Tisdagstrion -Böcker vars författares för- eller efternamn börjar på G

 


Tisdagstrion från Mina skrivna ord för v.41 har temat: Böcker vars författares för- eller efternamn börjar på G

Det här temat skulle kunna vara hur lätt som helst, men det var krångligare än förväntat. Tydligen är det så att många böcker som jag läst och som stämmer in på dagens tema inte är böcker jag skulle rekommendera. Men till slut kom jag ändå fram till tre som jag ville ha med här idag. De kan ha dykt upp som rekommenderade böcker förut.


Guillou Jan Ondskan
Flera av Guillous böcker hade kunnat vara med här, men idag är det Ondskan som får ta plats. Bra, spännande och brutal är ord som passar in på denna boken.

Vi får följa huvudpersonen Eriks fostran i ondska från hemmet med den sadistiske fadern till skolgården med dess gängbildningar. Erik blir relegerad på grund av sitt brutala uppträdande och hamnar på internatskola. Det är en värld fylld av pennalism, och Erik drivs in i sökandet efter motståndets villkor. Men hans försök att hävda sig mot de äldre kamraternas förtryck leder in i en spiral av våld och motvåld som han i längden inte kan bemästra. Det leder till öppet krig. Till slut är Erik beredd att ta den avgörande hämnden…


Gail Honeyman Eleanor Oliphant mår alldeles utmärkt 
Den här boken tyckte jag var ganska trevlig. Man får följa hur Eleanor lever sitt liv och hon är rätt nöjd med det. Men så är det något som förändras och förändringar är inte alltid dåligt.

Jag har alltid satt en stolthet i att klara mig själv. Jag är en ensam överlevare jag är Eleanor Oliphant. Jag behöver ingen annan, det finns inget stort tomrum i mitt liv, ingen pusselbit som fattas. Jag är en självständig enhet. Det är åtminstone vad jag alltid har intalat mig.

Eleanor Oliphant har gjort det enkelt för sig. Hon klär sig i likadana kläder varje dag, äter samma mat till lunch och veckoslutet firar hon med fryst pizza och två flaskor vodka.

Eleanor Oliphant mår bra, alldeles utmärkt faktiskt. Inget saknas i hennes inrutade och välplanerade liv. Förutom ibland precis allt

Men så möter hon it-killen Raymond och allting förändras. Tillsammans räddar de en äldre man, Sammy, som fallit ihop på gatan, och Eleanor upplever en värme och gemenskap hon inte trodde fanns. Hon inser att hon har varit en fena på att överleva men inte har en aning om hur man lever.

Gillian McAllister Fel tid, fel plats
En annan spännande bok som är lite annorlunda är Fel tid,fel plats där boken börjar med ett mord och sedan får man följa händelserna bakåt i tiden. Jag gillade verkligen den här boken.

Det är varje förälders mardröm. Din älskade son står anklagad för mord. Du vet inte varför. Du vet bara att din tonårsson sitter häktad och att hans framtid är förstörd. Den natten somnar du i förtvivlan. Allt är förlorat. Tills du vaknar ...

… och det är igår.

För varje morgon du vaknar är det ytterligare en dag tidigare. Ännu en dag före mordet. Ännu en chans att stoppa det.

10 kommentarer:

  1. Ondskan är bra, men Guillous mamma hävdade att beskrivningen av hans far var helt felaktig. Hur det var med den saken får vi väl aldrig veta.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det lär väl förbli ett mysterium.

      Radera
  2. läst Guillou eller om jag sett filmatiseringen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har sett någon av filmatiseringarna och den var bra den med.

      Radera
  3. Ondskan har jag bara sett filmatiserad. Eventuell två versioner.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror inte jag sett den nyaste av dem.

      Radera
  4. Ondskan har jag läst. Bra bok.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag gillar i stort sett alla Guillous böcker jag läst.

      Radera
  5. Bok 2 och 3 har jag läst, och Guillou har jag läst andra böcker.

    SvaraRadera
  6. har inte läst Ondskan. den verkar så hemsk. har inte läst dina två andra heller. känner i alla fall igen Honeymans namn

    SvaraRadera