måndag 14 oktober 2024

Nya böcker Juli - September

 Under andra kvartalet i år blev det inga nya böcker. Men under Juli - September blev det några få. 


Bevingad intelligens, Jennifer Ackerman
Eftersom jag är lite småintresserad av fåglar fångade den här boken min blick när någon tipsade om den. Jag hade hoppats på en bok som handlar mycket om fåglarnas beteende och det kanske det är,men än så länge är det mest en massa om evolution och det har bromsat in min läsning av boken.   

Vilken intelligens gör att en fågel kan hitta vägen till en plats tusentals kilometer bort, där den aldrig varit förut? Eller med precision härma sångerna från hundratals andra arter? Eller komma ihåg exakt var den gömt sina frön, flera månader tidigare?

I Bevingad intelligens tar Jennifer Ackerman med läsaren på en storslagen resa genom fågelsinnet. Hon besöker forskare och fåglar i såväl Nya Kaledoniens djungel som i sin egen trädgård, och berättar om de allra senaste rönen om kråkor, duvor, sparvar och många fler. Gamla sanningar ställs på ända, och en sak blir tydlig: Fåglarna är mycket smartare än vad vi länge har trott.

Mumintrollet - samlade serier 1 Tove Jansson 
Mumintrollet är ju en favorit, så när de börjar ge ut muminserierna igen så är det något jag verkligen villhöver. Så den första boken köptes in ganska snabbt

I DE KLASSISKA muminserierna händer och sker det mesta! Redan i den första berättelsen jagar Mumin iväg besvärliga släktingar med hjälp av Stinky, och hamnar därefter i fängelse. Detta alltmedan Sniff försöker bli rik och berömd på en mängd olika sätt. I denna första del av seriesamlingen ingår serierna Mumintrollet, Muminfamiljen, Familjen lever högt och Den ensliga ön. Vi får bland annat stifta bekantskap med mumintrollens förfäder och festa med Muminpappan på franska Rivieran.

När Tove Jansson i början av femtiotalet blev känd som mumintrollens skapare hörde brittiska Associated Newspapers av sig och frågade om hon ville rita en tecknad serie för vuxna som följetong. Serien om Mumintrollet började ingå i Evening News 1954, och publicerades snart i över 40 tidningar världen över. Som mest hade serien hisnande 20 miljoner läsare dagligen. Tove Jansson tecknade serierna i fem år, och därefter teckande hennes bror Lars Jansson dem under femton år.

Recensionsexemplar: Imperiets arvingar - Armageddon, Källner, Johnsson
Sedan har jag också fått en mycket trevlig överraskning i brevlådan. Sjunde och sista boken i serien Imperiets Arvingar. Jag är väldigt nyfiken på hur det hela skall sluta i den här sci-fi-serien för barn. Böckerna har varit spännande och har snygga illustrationer hela vägen, så jag är tacksam över att ha fått avslutningen för att se hur det går.

Det fartfyllda rymdäventyret närmar sig sitt slut! I den sjunde delen i serien Imperiets arvingar får vi äntligen veta hur det ska gå för Alice och Elias på deras resa genom Vintergatan.

De har varit borta från jorden i snart ett år och nu är de äntligen på väg tillbaka. Men det är bråttom. De måste hinna före Karnidda och hans kraoer till den hemlighet som mamma gömt under huset. På jorden finns också pappa, som inte ens vet att de lever. Men där finns även andra som väntar på dem för att kunna slå till. Inom kort är Alice och Elias jagade av både hemliga agenter och illasinnade utomjordingar. Nu måste syskonen avslöja en sanning så stor att den kan skaka hela galaxen i grundvalarna och samtidigt försvara sin hemvärld, så att inte jorden går under i ett brinnande armageddon.

Armageddon är sjunde och avslutande delen i den episka science-fiction-serien Imperiets arvingar, genomillustrerad med färgbilder av Karl Johnsson.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar