lördag 12 oktober 2024

Sämsta böckerna Juli - September

Här kommer en liten lista på vilka böcker som lästes under Juli, Augusti och September och som inte  riktigt passade mig.

Den hedervärde mördaren, Jan Guillou
Det är med tungt hjärta som en av Guillous böcker om Hamilton är med här. Jag och Hamilton blev ovänner i denna boken och det blev inte bättre av att boken kändes ganska seg och inte var lika spännande som man blivit van vid.

Två mord på pensionerade militärer får såväl polisen som underrättelsetjänsten att börja undra. Har de ett samband?

Carl Hamilton och hans medhjälpare Joar Lundwall och Åke Stålhandske beordras undersöka fallen. I gamla hemligstämplade arkiv gör de häpnadsväckande upptäckter som leder fram till den dramatiska finalen vid nordnorska ishavskusten.

The Iron Knight, Julie Kagawa
Alltså... det är andra gången jag läst boken och nu när jag skall skriva om den kommer jag inte ihåg mer än att jag tyckte den var tradig. Så det säger väl en del.

Mitt namn mitt riktiga namn är Ashallayn'darkmyr Tallyn. Jag är den sista levande sonen till Mab, drottningen över det osaliga hovet. Och jag är död i hennes ögon. Min historia börjar, som så många andra, med en flicka ...

För den kalla alvprinsen Ash var kärlek enbart en svaghet som drabbade människor och dårar. Den han själv en gång älskat hade gått en hemsk död till mötes vilket utplånade de få varmare känslor han ändå haft. Det var i alla fall vad han trodde ... tills Meghan Chase, en halvt mänsklig alv, raserade hans murar. Han gav henne ett löfte om att vara hennes riddare, men när alla övernaturliga varelser höll på att förintas av Järnriket lösgjorde hon sig från deras band för att rädda hans liv. 

Meghan är nu Järndrottningen, härskare över en värld där inga Vinteralver kan överleva.Tillsammans med sin ärkefiende och före detta vän Sommarhovets upptågsmakare, Puck och den irriterande katten Grimalkin, ger sig Ash iväg för att finna ett sätt att infria sitt löfte till Meghan.För att kunna överleva i Järnriket måste han ha en själ, men de prövningar han behöver genomgå för att få den känns omöjliga. Och under resans gång får han veta något som förändrar allt.

Avgrund, Jeff VanderMeer
Ett spännande upplägg och sen så får man en himla massa frågor men absolut inga svar alls. Boken är första boken i en serie så det kan ju vara så att svaren kommer senare, men vi får se hur motiverad jag är att fortsätta.

Område X har varit avskuret från resten av kontinenten i årtionden. Naturen har återerövrat de sista resterna av mänsklig civilisation. Den första expeditionen återvände med rapporter om ett vackert Edenlikt landskap. Den andra expeditionen slutade med massjälvmord. Den tredje expeditionen gick under i ett regn av kulor när dess deltagare vände sig mot varandra. Deltagarna i den elfte expeditionen återvände som skuggor av sina forna jag. Inom veckor var alla döda i cancer. 

I Avgrund följer vi den tolfte expeditionen. Gruppen består av fyra kvinnor: en antropolog, en lantmätare, en psykolog - den faktiska ledaren - och vår berättare, en biolog. Deras uppdrag är att kartlägga landskapet, att anteckna observationer av sin omgivning, av varandra, och över allt annat, att undvika att själva bli smittade av Område X. Expeditionen anländer redo för det oväntade, och Område X lever upp till sitt rykte. Deltagarna upptäcker en enorm topografisk anomali och livsformer bortom all förståelse. Det är dock hemligheterna som de fört med sig över gränsen som till slut ska förändra allt

Death at Morning House, Maureen Johnsson
En sådan besvikelse var denna boken. Jag älskar författarens Truly Devious-serie, men denna boken kom inte i närheten av de böckerna

The fire wasn’t Marlowe Wexler’s fault. Dates should be hot, but not hot enough to warrant literal firefighters. Akilah, the girl Marlowe has been in love with for years, will never go out with her again. No one dates an accidental arsonist.

With her house-sitting career up in flames, it seems the universe owes Marlowe a new summer job, and that’s how she ends up at Morning House, a mansion built on an island in the 1920s and abandoned shortly thereafter. It’s easy enough, giving tours. Low risk of fire. High chance of getting bored talking about stained glass and nut cutlets and Prohibition.

Oh, and the deaths. Did anyone mention the deaths?

Maybe this job isn’t such a gift after all. Morning House has a horrific secret that’s been buried for decades, and now the person who brought her here is missing.

All it takes is one clue to set off a catastrophic chain of events. One small detail, just like a spark, could burn it all down—if someone doesn’t bury Marlowe first.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar