torsdag 10 oktober 2024

Bästa böckerna Juli-September

Det har gått ytterligare ett kvartal på detta året och det är dags att lista de bästa böckerna. 19 stycken böcker blev lästa under Juli, Augusti och September. Av dessa fanns det bara två som var riktiga toppenläsningar, men sen fanns det några som var riktigt bra och som får vara med här också.

Sista sommaren, Eleonore Holmgren
En av de mysigaste och bästa böckerna hittills i år är boken om de otippade vännerna i Sista sommaren.

Sista sommaren är en varm och underhållande roman om ett slumpartat möte, en oväntad vänskap och en oförglömlig sommar.

Adam är utkastad hemifrån och på flykt från en knarklangare när han desperat bryter sig in i ett hus i Stockholms skärgård. Där överraskas han av 86-åriga Britta, en vresig och bestämd dam som mot sina barns vilja har rymt till sitt älskade sommarställe.

Britta låter Adam stanna eftersom hon inser att hon behöver hjälp. Han får betala för mat och uppehälle genom att jobba hårt och följa hennes minsta nyck. Till en början gnisslar det ordentligt mellan dem, men långsamt börjar en vänskap växa fram som kommer att förändra dem båda. Det blir en magisk sommar – en av de bästa i Brittas liv.


Den ärliga bedragaren, Tove Jansson
Kort, men helt underbar är Tove Janssons Den ärliga bedragaren. Toves berättande ihop med en inläsare med finlandssvensk dialekt gör den enkla berättelsen till en fantastisk läsupplevelse.

De två huvudkaraktärerna i Den ärliga bedragaren passar inte in i den lilla insnöade skärgårdsby där de bor, om- givna av bybornas elaka skvaller. Illustratören Anna Aemelin har gjort sig en förmögenhet på barnboksillustrationer där de minutiöst tecknade skogsbilder hon egentligen vill måla intas av storsäljande blommiga kaniner. Katri Kling lever ett asketiskt liv tillsammans med sin lillebror och en varglik hund som följer henne som en skugga genom byn.

De två kvinnornas liv sammanflätas under berättelsens gång i en mörk tvekamp där bådas föreställningar om sig själva ställs på ända. När Katri och brodern yttar in hos Anna suddas gränsen för vem som bedrar och vem som blir bedragen ut. Får man skylla sig själv om man, som Tove Jansson skriver, är ”nästan brottsligt godtrogen eller helt enkelt slarvig”?


Fiendens fiende, Jan Guillou
Det är nog ingen som missat att jag är helt fast i Guillous Hamiltonserie och tycker den är hur bra som helst. Fiendens fiende är bok fyra i serien.

I Moskva fotograferar en svensk turist en man som ingen hade väntat sig finna där – den svenske spionen i tjänst hos sina sovjetiska uppdragsgivare.

Carl Hamilton beordras efter ett okonventionellt diplomatiskt uppdrag i Libanon till Moskva som militärattaché med en enda uppgift: att mörda en svensk medborgare.


Tithe, Holly Black
Holly Black skriver böcker som man lätt fastnar i och det är enkelt att plöja igenom. Det gäller även Tithe, som är första boken i en trilogi om Kaye som blir involverad med de ganska otrevliga feerna.

Kaye is used to drifting from place to place with her mother’s rock band, until an ominous attack forces them back to her childhood home. Kaye’s always had the unique ability to see faeries, so when she stumbles upon an injured faerie knight in the woods, she decides to save him. 

But this fateful choice has dire consequences, as she soon finds herself the unwilling pawn in an ancient and violent power struggle between two rival faerie kingdoms. Will Kaye escape with her life?


Vendetta, Jan Guillou
Ytterligare en bok i Hamiltonserien, bok sex närmare bestämt (jag tänker nämligen låtsas som om bok fem inte finns) Har du inte läst Hamiltonserien? Gör det. Spänning, spioner och i det här fallet maffia. Det är som att läsa en riktigt bra actionrulle.

Morgonposten på UD i Stockholm innehåller ett vadderat kuvert med ett snyggt avkapat finger. Fingret tillhör en svensk medborgare som maffian på Sicilien kidnappat.

Motvilligt åtar sig Carl Hamilton uppdraget att befria de kidnappade. Men han och hans medhjälpare möter en motståndare de aldrig tidigare stött på.

Glasverandan, Ann Cleeves
Ann Cleeves skriver också  bra böcker. De är inte fulla av action, men spännande ändå. Bok fem i serien om Vera Stanhope är en av de absolut bästa i serien enligt mig. Mysigt, engelskt och med brutala mord.

I ett gammalt hus på engelska landsbygden samlas en grupp människor med författardrömmar. Här i den pittoreska, gröna omgivningen ska de tillsammans inspireras till att skriva. Temat för kursen är spänningslitteratur. Men snart krackelerar idyllen. En dag hittas en av lärarna, en känd tv-profil, grymt knivhuggen i närheten av husets vackra glasveranda. 

Kriminalkommissarie Vera Stanhope och hennes parhäst, polisassistent Joe Ashworth, dras in i mordutredningen. Tidigt upptäcker Vera att hennes granne finns i sällskapet och dessutom tycks vara den som alla misstankar riktas mot. Men Vera och Joe hittar varken motiv eller ledtrådar. När ytterligare ett mord sker befarar Vera att det finns en mördare som vill göra verklighet av fiktionen som skapas i huset. Men nu börjar det bli ont om tid, kommer Vera och Joe att kunna lista ut hur nästa mord är planerat innan mördaren slår till igen?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar