lördag 5 oktober 2024

Finally Fall Book Tag

Den här tagen går runt lite överallt just nu och visst gjorde jag en hösttag förra månaden men eftersom jag älskar hösten så mycket är det bara naturligt att en till kommer här idag. Är det någon mer än jag som faktiskt känner en lättnad när hösten kommer? Alla runtomkring blir deprimerade och vill ha värme och ljus. Jag däremot längtar efter mörker och kyla. Visst kan jag också bli trött på för mycket och för långdraget av den varan. Men en perfekt dag för mig är när jag får vara hemma en dag när det regnar, blåser och är lite kyligt. Man kan tända ljus och sitta vid brasan och höra busvädret utanför.

Iallafall... Här kommer mina svar på denna tags frågor.

1. In fall, the air is crisp and clear: name a book with a vivid setting!

Avgrunden av Jeff VanderMeer läste jag alldeles nyligen. Den var lite konstig och jag fick mer frågor än svar. Men platsen de befann sig på lyckades jag få en ganska klar bild av hur det såg ut.

Område X har varit avskuret från resten av kontinenten i årtionden. Naturen har återerövrat de sista resterna av mänsklig civilisation. Den första expeditionen återvände med rapporter om ett vackert Edenlikt landskap. Den andra expeditionen slutade med massjälvmord. Den tredje expeditionen gick under i ett regn av kulor när dess deltagare vände sig mot varandra. Deltagarna i den elfte expeditionen återvände som skuggor av sina forna jag. Inom veckor var alla döda i cancer.

 I Avgrund följer vi den tolfte expeditionen. Gruppen består av fyra kvinnor: en antropolog, en lantmätare, en psykolog - den faktiska ledaren - och vår berättare, en biolog. Deras uppdrag är att kartlägga landskapet, att anteckna observationer av sin omgivning, av varandra, och över allt annat, att undvika att själva bli smittade av Område X. Expeditionen anländer redo för det oväntade, och Område X lever upp till sitt rykte. Deltagarna upptäcker en enorm topografisk anomali och livsformer bortom all förståelse. Det är dock hemligheterna som de fört med sig över gränsen som till slut ska förändra allt. Vinnare av Nebulapriset 2014

2. Nature is beautiful… but also dying: name a book that is beautifully written, but also deals with a heavy topic like loss or grief.

Boken kanske inte är det bästa exemplet på att vara vackert skriven, men den är helt okej. Lite smågullig och sorglig på samma gång är den också. Otroligt vackert omslag har den också The wishing game (Önskeleken) av Meg Shaffer.

Lucy Hart vet hur det är att växa upp under svåra förhållanden och utan föräldrars kärlek. Som barn sökte hon alltid tröst i böckernas värld - framför allt i Jack Mastersons Klockön-serie. Nu är hon tjugosex, arbetar som lärarassistent och delar med sig av sin passion för läsning till sina elever. Hennes favorit är den sjuårige, föräldralöse Christopher Lamb. Lucys högsta önskan hade varit att få ta hand om honom även utanför skolan.

En dag tillkännager Jack Masterson att han till sist skrivit en ny Klockön-bok, något Lucy knappt längre vågat hoppas på. Boken kommer dock bara att tryckas i ett enda exemplar, och en tävling kommer att hållas i Mastersons hem - det riktiga Klockön. Lucy är en av fyra personer som valts ut för att tävla om boken.

Hon ställs nu mot ett par skoningslösa boksamlare och möter även Hugo Reese, Klockön-seriens svårmodige illustratör. I bakgrunden planerar Masterson den ultimata twisten - något som kan komma att förändra Lucys liv för alltid.

3. Fall is back to school season: share a non-fiction book that taught you something new.

I år har jag läst Bea Uusmas bok om en polarexpedition som inte gick som det var tänkt. Hennes efterforskningar om denna var intressanta och jag fick lära mig mycket nytt.

Juli 1897. Ingenjör Andrées expedition ger sig iväg i en vätgasballong med riktning Nordpolen. En djärv idé, chanslös från start. Snart befinner sig tre män, med minimala kunskaper om arktiska förhållanden, mitt i en vit mardröm.

I trettiotre år undrar en kvinna vart hennes fästman tog vägen. År 1930 hittas männen på en öde glaciärö i ishavet. Deras infrusna dagbok meddelar: nödlandning på isen efter tre dagar i luften. I månader drar de sina flera hundra kilo tunga slädar och försöker ta sig tillbaka till fast mark. På Vitön upphör plötsligt alla anteckningar.

I över hundra år har läkare, polarhistoriker, författare och journalister försökt lösa gåtan vad som hände på Vitön. Varför dog expeditionsmedlemmarna innan de ens packat upp slädarna, med varma kläder ouppackade, med matkonserver oöppnade, med tre fungerande gevär och lådvis av ammunition?

I Expeditionen. Min kärlekshistoria letar författaren och läkaren Bea Uusma efter sanningen om expeditionens öde. Hon gräver i arkiv och i polartrakternas permafrusna jordlager. Hon reser i Arktis och till Nordpolen. Hon träffar efterlevande, rättsläkare, osteologer, kriminaltekniker och brottsplatsutredare och söker svar i laboratorieprov, packlistor och i det enda som finns kvar av Andrée själv några nagelfragment som fastnat längst in i hans handskar.

Resultatet är inte enbart en bok som kullkastar gamla teorier och ger nya svar på vad som egentligen hände. Berättelsen om världens mest misslyckade polarexpedition rymmer även en konsertpianist vars händer inte kan sluta skaka och en spådam i en cykelkällare i Bredäng. Men det är också en historia om Bea själv. Varför blir en ovanligt bekväm person som hatar att frysa besatt av en hundra år gammal polarexpedition och ägnar sitt liv åt att följa i dess igensnöade fotspår? Ständigt på rätt plats, men i fel tid.

4. In order to keep warm, it’s good to spend some time with the people we love: name a fictional family/household/friend-group that you’d like to be a part of.

Jag tycker inte jag läser så många böcker där jag faktiskt skulle vilja vara med på plats. Men det är ändå något trevligt och lugnt över gänget i Sommarboken. Att dessutom befinna sig på en skärgårdsö är ju inte heller helt fel. 

Sommarboken är Tove Janssons mest älskade vuxenbok. Berättelsen utspelar sig på en ö i finska viken där Sophia tillbringar sommaren tillsammans med sin pappa och farmor. I centrum finns vänskapen mellan en mycket gammal kvinna och en mycket liten flicka, vacker och intensiv precis som en sommar i skärgården.

5. The colourful leaves are piling up on the ground: show us a pile of fall-colored spines!

Ledsen, men det här orkade jag aldrig ta tag i...

6. Fall is the perfect time for some storytelling by the fireside: share a book wherein somebody is telling a story.

I den glömda trädgården av Kate Morton får vi faktiskt delvis följa en sagoberättare, en som älskar att fantisera och som lyckades ge ut en sagobok. Vi får också ta del av en några av dessa sagor. 

1913 En liten flicka hittas ensam och övergiven på ett passagerarfartyg på väg mot Australien. Det enda flickan minns är en mystisk kvinna som har lovat att ta hand om henne. Flickan kallar kvinnan Sagoberätterskan, men nu är Sagoberätterskan spårlöst försvunnen.

1975 På sin ålders höst företar Nell O’Connor den långa resan från hemlandet Australien till England för att ta reda på sanningen om sin familj. Hennes sökande för henne till Cornwalls vindpinade kust och det gamla herresätet Blackhurst Manor, som en gång i tiden ägdes av familjen Mountrachet. Enligt legenden vilade det en förbannelse över familjen.

2005 När Nell dör efterlämnar hon allt till sitt barnbarn Cassandra. Bland tillhörigheterna finns en sagobok med skräckberättelser skrivna av Eliza Makepeace, en författare som på ett mystiskt vis försvann i början av 1900-talet. Testamentet innehåller också ett överraskande arv: ett litet hus som kallas Klippstugan. Huset står på ägorna till en stor lantegendom i Cornwall. Enligt byborna döljer det gamla herresätet mörka hemligheter om en adelsfamilj som för länge sedan bodde där.Men det är i Klippstugan och dess glömda trädgård som Cassandra kommer hela historien på spåren och även upptäcker sanningen om en liten flicka som för många år sedan hittades övergiven på en båt på väg mot Australien …

Den glömda trädgården är en romantisk, gripande och oavbrutet spännande roman, vars handling utspelar sig på flera olika tidsplan parallellt. Lager för lager avtäcks en sällsam historia som under århundraden påverkat många människors liv.

7. The nights are getting darker: share a dark, creepy read.

Ärligt talat läser jag inte så mycket skrämmande eller läskiga saker. det mest obehagliga jag läst skulle väl vara någon av Stephen Kings noveller, men den jag tänker på är så obehaglig att jag inte ens vill rekommendera den. Här har vi istället en lite mer lagom spännande och kanske lite småläskig bok som jag gärna rekommenderar. The Reappearance of Rachel Price av Holly Jackson.

18-year-old Bel has lived her whole life in the shadow of her mom's mysterious disappearance. Sixteen years ago, Rachel Price vanished and young Bel was the only witness. Rachel is gone, presumed dead.

The case is dragged up from the past when the Price family agree to a true crime documentary. Bel can't wait for filming to end, for life to go back to normal. But then Rachel Price reappears, and life will never be normal again . . .

8. The days are getting colder: name a short, heartwarming read that could warm up somebody’s cold and rainy day.

Kanske ingen höstbok, men en otroligt hjärtevärmande och underbar bok. Läs den! Sista Sommaren av Eleonore Holmgren.

Sista sommaren är en varm och underhållande roman om ett slumpartat möte, en oväntad vänskap och en oförglömlig sommar.

Adam är utkastad hemifrån och på flykt från en knarklangare när han desperat bryter sig in i ett hus i Stockholms skärgård. Där överraskas han av 86-åriga Britta, en vresig och bestämd dam som mot sina barns vilja har rymt till sitt älskade sommarställe.

Britta låter Adam stanna eftersom hon inser att hon behöver hjälp. Han får betala för mat och uppehälle genom att jobba hårt och följa hennes minsta nyck. Till en början gnisslar det ordentligt mellan dem, men långsamt börjar en vänskap växa fram som kommer att förändra dem båda. Det blir en magisk sommar – en av de bästa i Brittas liv.

9. Fall (luckily, it’s my favourite season) returns every year: name an old favourite that you’d like to return to soon.

Jag har läst den många gånger men jag undrar om det inte är dags snart igen. Kiss of Deception av Mary E Pearson är en av mina favoriter bland ungdomsböcker och en jag gärna återkommer till.

In a society steeped in tradition, Princess Lia's life follows a preordained course. As First Daughter, she is expected to have the revered gift of sight - but she doesn't - and she knows her parents are perpetrating a sham when they arrange her marriage to secure an alliance with a neighbouring kingdom - to a prince she has never met. On the morning of her wedding, Lia flees to a distant village. She settles into a new life, intrigued when two mysterious and handsome strangers arrive - and unaware that one is the jilted prince and the other an assassin sent to kill her. Deception abounds, and Lia finds herself on the brink of unlocking perilous secrets - even as she finds herself falling in love.

10. Fall is the perfect time for cozy reading nights: share your favourite cozy reading “accessories”!

En brasa i kaminen, busväder ute, en mysig filt, massor med kuddar och stora ljuslyktor med Rustas uppladdningsbara LED-lampor i. Älskar dem, egentligen är de nog för att ha i tex julstjärnor men jag använder dem som alternativ till värmeljus. De går på timer, vilket innebär att de tänds upp varje kväll (i mitt fall) lyser några timmar för att sedan släckas och sedan tändas upp nästa kväll. De laddas upp med tillhörande sladd och klarar många dagar på en laddning. Jag har fyra stycken, men kommer ladda upp med fler när tillfälle ges. (Lite obetald reklam blev det visst här, men jag gillar verkligen dessa, smarta användbara saker som inte ruinerar en på köpet :)  )

11. Spread the autumn appreciation and tag some people!

Varsågoda alla som är sugna.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar