torsdag 16 februari 2023

Vita nätter, Ann Cleeves

Titel
: Vita nätter
Serie: Shetland #2
Författare: Ann Cleeves
Utgivningsår: 2008
Förlag: Bonnier Audio
Sidor/tid: 11 timmar 59 minuter
Genre: Kriminalroman
Språk: Svenska

Ljudbok
Inläsare: Katarina Ewerlöf

Handling:
Midsommar på Shetlandsöarna, den tid på året när fåglarna sjunger vid midnatt och solen aldrig går ner. I en avlägsen dal, precis vid vattnet, ligger Herring Gallery. Här förbereder man en vernissage, och Jimmy Perez, poliskommissarie på ön, är en av gästerna. Det är förvånansvärt nog ganska glest med besökare, trots att många inbjudits. Så anländer en okänd, välklädd man, går fram till en målning och brister i häftig gråt. Perez tar honom åt sidan och det framgår att mannen inte vet vem han är och varifrån han kommer. Och så är han plötsligt försvunnen. Nästa dag hittas han mördad i en lada intill, med en clownmask för ansiktet? Ann Cleeves är sedan länge en välkänd författare i Storbritannien. I Sverige utkom hon för första gången 2006 med den hyllade Svart som natten, den första av fyra fristående kriminalromaner som alla utspelar sig på Shetlandsöarna under olika årstider.

Snabb sammanfattning av vad jag tyckte
Den här kriminalserien som utspelar sig på Shetlandsöarna är så lättslukad. Den tar tag med en gång, karaktärer och miljö vill man ha mer av och läsa känna. Morden är intressanta (om man nu kan kalla dem det) och det är en fröjd att följa Perez när han utreder vad som hänt. 

11 timmar och 59 minuter försvinner i ett nafs och även om jag inte kommer komma ihåg utredning och detaljer från den här boken efter ett tag är det givet att jag vill ha mer av den här serien.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar