tisdag 30 mars 2021

Tisdagstrion - Barnboksfavoriter

 


Veckans tisdagstrio från Ugglan & Boken handlar om barnboksfavoriter. Jag har jobbat på förskola i 15 år och gissa om jag läst många bra barnböcker där. Sedan finns ju favoriter från när jag själv var liten och även från när mina barn var små. Att bara välja tre känns så futtigt, men jag tar ändå tre av mina favoriter för de riktigt små barnen. De är klassiker vid det här laget, men det finns ju en anledning till att de blivit det.


Sagan om den lilla Gumman, Elsa Beskow
Elsa Beskows böcker är så vackra och nostalgiska, så hur kan man inte älska dem. När jag var liten hade vi en läsebok med Beskows bilder och historier. Vad jag älskade att sitta och titta i den, redan innan jag kunde läsa. 

De ger också en inblick i en annan tid. Sagan om den lilla gumman är bara en av favoriterna och den lästes/berättades flitigt på jobbet. Inte många små barn vet vad en "stäva" är. Men när man läser boken för de små är det alltid lika spännande när den lilla gumman kommer och ropar "Schaas katta" och det är lika sorgligt varje gång att se katten ensam i ett ett träd. 


Raska på, Alfons Åberg! Gunilla Bergström
Alfons Åberg-böckerna har jag också en nostalgisk koppling till då jag fick dem lästa för mig som liten. Men jag har även läst och åter läst dem både för mina egna barn och i jobbet. De står sig än. 

Den här "Raska på, Alfons Åberg" är extra spännande då pappa Åberg blir riktigt irriterad i morgonrutinerna när Alfons gör annat. De flesta barn kan nog relatera till det. Det blir ju extra spännande om man sitter tryggt och mysigt i läshörnan och läsaren faktiskt höjer rösten och låter arg till: "Inga mer skall bara... Kom genast nu" Har många goa minnen till den här boken, särskilt från jobbet, med många härliga samtal till och om boken.


Snurran äter Ketchup, Eva Bergström
Har ni någon gång träffat på någon som skall ha ketchup till all mat. Jag har ett sådant barn. Därför blir denna boken om Snurran som bara älskar sin ketchup extra rolig. Snurran är en ganska obstinat katt som går sin egen väg och vill ha saker på sitt sätt. Bilderna och texten säger så mycket om frustrationen både hos Snurran och föräldrarna och det blir härligt igenkännande och humoristiskt. 28 kommentarer:

 1. Fantastiskt! Två böcker som jag känner igen. Alfons Åberg läste jag mycket för mina barn.

  SvaraRadera
 2. Alfons är ju en klassiker! Jag tror att jag fortfarande kan Godnatt Alfons Åberg utantill..

  SvaraRadera
 3. Alfons böckerna är så fina.

  SvaraRadera
 4. Alfons Åberg var jag för stor för, men jag köpte massor av dem till mina syskonbarn 🙂

  SvaraRadera
 5. har läst de två första, men känner inte alls till den tredje

  SvaraRadera
 6. Alfon varit stor favorit hos barnbarnen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är mycket igenkänning i Alfonsböckerna.

   Radera
 7. Alfons minns jag mest från barnprogram men jag hade nog böcker också :)

  SvaraRadera
 8. Snurran har jag faktiskt inte läst, men jag känner ju igen omslaget väldigt väl. Elsa Beskows böcker tycker jag också om, i synnerhet Tomtebobarnen. Och Alfons har vi ju läst här hemma. Bäst gillar jag 'Aja baja Alfons Åberg' :)

  SvaraRadera
 9. Sagan om den lilla lilla gumman minns jag från min barndom, men jag kom inte ihåg att den var skriven av Elsa Beskow.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodå, hon har gjort den också :)

   Radera
 10. Jag älskar barnböcker även i vuxen ålder och det låter så underbart att få ha läst dem i förskola i 15 år! :) Beskows böcker är underbara.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är magiska stunder ibland när man läser böcker ihop med barn.

   Radera
 11. Sagan om den lilla gumman har man ju läst. Tack för övriga tips.

  SvaraRadera
 12. Alfons gillar jag! Sagan om den lilla gumman minns jag från min egen barndom, men barnen gillade den inte så mycket. De blev nästan lite rädda av Schas katta...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är riktigt spännande där😆

   Radera
 13. Alfons är helt klart en favorit! Böckerna har sånt flyt och är trevliga att läsa högt.

  SvaraRadera
 14. Alfons Åberg har jag läst och set som tecknad tv-serie.

  SvaraRadera
 15. Har inte läst några av böckerna i din trio. Tack för tips!

  SvaraRadera