lördag 27 augusti 2016

Miss Peregrins hem för besynnerliga barn, Ransom Riggs

Titel: Miss Peregrins hem för besynnerliga barn
Originaltitel: Miss Peregrine's Home för Peculiar Children
Författare: Ransom Riggs
Utgivningsår: 2011
Förlag: rabén&sjögren
Sidor/tid: 380
Genre:
Språk: SvenskaHandling i korthet:
Jacob farfar har alltid berättat fantastiska historier om sitt liv, när Jacob blir äldre inser han att det bara är påhittat och funderar på om han verkligen kände sin farfar. När farfadern dör tycker sig Jacob se en av de varelser farfadern berättat om. Håller han på att bli lika knäpp som sin farfar eller ligger det något bakom alla historier som Jacob växt upp med?

Mina tankar:
Ransom Riggs har skrivit en triologi om Miss Peregrin besynnerliga barn. Detta är första boken som sedan följs av Spökstaden (2014) och Själarnas bibliotek (2016) Boken är uppbyggt kring autentiska fotografier vilket ger boken en konstig verklighetsanknytning. Boken har filmatiserats och kommer ut på bio 30 september.


Den här boken var minst sagt annorlunda eller varför inte "besynnerlig", på ett bra sätt. Greppet med fotona kändes nytt. Riktiga foton har använts till att skapa olika karaktärer i boken. Ibland känns det lite väl format efter dessa foton, men de ger en lite kuslig stämning som inte är helt fel. Men någon skräckhistoria är det inte. Jag tycker att det påminner lite om X-man filmerna. Speciella barn på en speciell skola, så helt originellt är det inte.

Själva historien i sig är lite svajig. Det börjar bra, men i slutet är det en del långsamma partier. Det utspelar sig i "vår" värld idag vilken är lätt att relatera till men det finns också en hel del fantastiska inslag och besynnerligheter som vävs in på ett spännande sätt. Vissa delar är lätta att förutse medans vissa twister överraskar mig totalt.

Huvudkaraktären Jacob verkar inte vara någon trevlig kille. En rikemansson som går med näsan i vädret. Men man får ändå lite sympatier för honom då han råkar ut för trauman och ingen tror honom. Det finns även en liten kärlekshistoria invävd och mjae... Den hade jag nog lika gärna varit utan. Ingen kemi alls och gör inget för handlingen.

Helt okej läsning med, annorlunda inslag.

Rekommenderas till:
Vill man ha lite småspännande läsning med originellt grepp.

Betyg: 3,5/5

Går att köpa på cdon.comAdlibris.comBokus.com
Läs om boken på goodreads

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar