tisdag 12 april 2022

Tisdagstrion - Djur på omslaget


 Idag är uppmaningen i Tisdagstrion att rekommendera tre böcker med djur på omlaget. Idag fick jag med tre favoritböcker faktiskt, så jag kan varmt rekommendera alla tre.


Stöld, Ann-Helén Laestadius
Det är nog ingen hemlighet, för de som är inne här och kikar ibland, att jag verkligen gillade boken Stöld. Det är en ganska tung läsning, men så gripande, informativ och engagerande. Det är inte konstigt att den synts överallt och blev årets bok 2021.

Som nioåring blir renskötardottern Elsa vittne till hur en man dödar en av hennes renar. Hon hotas till tystnad och blir smärtsamt medveten om att hennes ursprung väcker ett glödande hat.

"Stöld" är en vild och vacker jojk till renskötarlivet, men också en spännande roman om en sällan skildrad verklighet i norr. Där renar tjuvjagas och dödas brutalt och polisen inte utreder brotten. Där spänningarna mellan samer och andra bybor förgiftar generationer.

Hotet mot Elsa förändrar henne för alltid och genom åren bär hon med sig ett lent renöra som en ständig påminnelse. Familjen och släkten kämpar för rättvisa men i det tysta växer en desperation.


Fåglarna och andra noveller, Daphne Du Maurier
Daphne Du Maurier är väldigt bra på att skapa stämningar när hon skriver. Det funkar lika bra i Romanform som i Novellform. Hennes noveller i den här boken kryper under skinnet på en. Inte för att de är så otroligt läskiga eller skrämmande men de har något speciellt. 

Fåglarna är Daphne du Mauriers mästerliga skräcknovell om hur människans maktställning i naturen upphör att gälla när fåglarna går till attack. Alfred Hitchcock använde berättelsen för sin oförglömliga film, och det är inte enda gången du Mauriers visuellt suggestiva scenarion blivit klassisk skräckfilm. I detta urval med du Mauriers allra bästa noveller ingår även Titta inte nu (filmatiserad av Nicolas Roeg), samt Inte efter midnatt, De blå linserna och Äppelträdet.


Bergens stjärnor, Jojo Moyes
Den här boken tog mig med storm när jag läste den. Fantastisk vänskap mellan kvinnor i en tid och ett samhälle där kvinnan skulle veta sin plats. De blir ridande bibliotekarier i en trakt där det är långt mellan stugorna. Som man förstår var det inte helt lätt. Den bygger dessutom på verkliga händelser i 1930-talets Kentucky.

En hisnande, känslostark berättelse om fem enastående kvinnor och deras resa i Kentuckys bergstrakter.1937. Alice Wright lever ett stillsamt och instängt liv med sina föräldrar i England. Ett frieri från den stilige amerikanen Bennett Van Cleve ger henne hopp om luft under vingarna. Med honom vid sin sida, i exotiska Kentucky, hoppas hon att världen ska öppna sig för henne. Men snart inser Alice att hon är mer instängd än någonsin. Bennett verkar mer intresserad av att träffa sina vänner (utan Alice), och den strängt religiöse svärfadern, ägare till den lokala kolgruvan, anser att en kvinnas plats är i hemmet. Så när staden efterlyser frivilliga kvinnor till att bli ridande bibliotekarier som en del av Eleanor Roosevelts nya satsning på utbildning, anmäler sig Alice entusiastiskt. Kvinnornas ledare, som snart blir Alices främsta allierade, är Margery, den smarta, självständiga dottern till en ökänd brottsling, en kvinna som aldrig bett om en mans tillåtelse för någonting. För familjeflickan Alice är Margery mer uppfriskande och modig än någon annan hon mött, och hon anförtror sig allt mer åt henne allteftersom äktenskapet med Bennett krackelerar. Kentuckys Ridande Bibliotekarier blir snart kända vida omkring, och deras arbete är minst sagt strapatsrikt. De tampas med beväpnade hembrännare och giftormar, snöiga bergssluttningar och översvämningar. Värst är ändå de män som inte ser med blida ögon på friheten som uppdraget medför. Och vissa män är beredda att gå hur långt som helst för att stoppa dem. Bergens stjärnor är ett klassiskt drama om kvinnlig vänskap, äkta kärlek och passion. 

25 kommentarer:

  1. Både Stöld och Bergens stjärnor hade jag planer på att läsa. Kanske det blir av snart!

    SvaraRadera
    Svar
    1. De är bra så hoppas att det blir snart.

      Radera
  2. Fåglarna har jag bara sett som film. Det var längesedan, men jag minns den med fasa 😱

    SvaraRadera
  3. Stöld tyckte jag mycket om!

    SvaraRadera
  4. De två första har jag läst och den tredje vill jag verkligen läsa!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kan bara uppmuntra dig att ta tag i den. :)

      Radera
  5. har också med Stöld, men jag har inte läst den ännu. Bergens stjärnor ska jag läsa också. Fåglarna har jag läst

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då har du bra läsning framför dig.

      Radera
  6. Fåglarna har jag läst. Spännande och bra. Stöld har jag i läslistan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Stöld verkar vara en bok som man skall ha läst.

      Radera
  7. Bergens stjärnor har jag läst och Stöld köpte jag på bokrean.

    SvaraRadera
  8. Stöld är verkligen jättebra.

    SvaraRadera
  9. Stöld vill jag läsa och Bergens stjärnor har jag läst. Det var inte förrän helt nyligen som jag insåg att filmen Fåglarna var baserad på en bok...

    SvaraRadera
  10. Bergens stjärnor har jag läst. Gillade den väldigt mycket.

    SvaraRadera
  11. Fåglarna och andra noveller ska jag skaffa mig. Tack för tips!

    SvaraRadera
  12. Fåglarna och andra noveller var verkligen en fullpott, fantastiska noveller!

    SvaraRadera
  13. Stöld borde jag läsa. Jag har läst annat av Laestadius och tyckt om dem.

    SvaraRadera
  14. Jag har inte läst någon av dina, men är riktigt nyfiken på både Stöld och Fåglarna.

    SvaraRadera
  15. Stöld och Fåglarna gillar jag, och den där sista boken har jag också tänkt läsa. Lockas av de ridande bibliotekarierna!

    SvaraRadera