tisdag 26 april 2022

Tisdagstrion - 1800-talet


Är det någon mer som har bråda dagar i livet och i trädgården? Det känns som det inte blir så mycket läsande eller tid vid datorn just nu, på gott och ont. Det är ju ljuvligt ute och jag vill bromsa tiden liten, men det skulle behövas lite regn här då det är väldigt torrt.

Men idag är det tisdag igen och jag fokuserar på datorn och böcker en liten stund. Ugglan och bokens Tisdagstrion har denna vecka temat: 1800- talet


Nattkorpen, Johan Rundberg
Det här är en bok som utspelar sig i Stockholm på 1800-talet och handlar om barnhusbarnet Mika. Det jag gillar bäst med den här boken är att trotts att den riktar sig till barn  förenklas inte historien och den känns inte banal eller avskalad. Här backas heller inte för att det är skitigt, farligt och döden är väldigt närvarande, men ändå inte så att det skulle traumatisera barnen som läser. En bra spännande bok.

Vintern håller Stockholm i ett järngrepp, tullarna är igensnöade och det går varken att ta sig in eller ut ur staden.

Mika har bott på Barnhuset på Drottninggatan i hela sitt liv. För att kunna överleva i 1800-talets Stockholm har hon utvecklat ett skarpt sinne för detaljer och hotfulla situationer.
En natt lämnas en nyfödd flicka till barnhuset av en skräckslagen ung man. Det blir början på en kedja av händelser som ska försätta Mika i större fara än hon någonsin kunnat föreställa sig.

Dr Jekyll & Mr Hyde, Robert Louis Stevenson
Detta är en 1800-talsklassiker som jag verkligen fastnade för. Spännande, förvånansvärt lättläst och ganska kort. Slutet var kanske inte riktigt tillfredsställande men annars är det en bok jag varmt rekommenderar om man vill läsa en klassiker.  

Advokat mr Utterson grips av ett mycket starkt obehag av dr Jekylls nye vän mr Hyde - till vilken dr Jekyll testamenterat allt han äger. Det ryktas att mr Hyde trampat ner ett barn på gatan. Advokat Utterson börjar drömma mardrömmar om denne sällsynt fule och osympatiske man. Samtidigt tycks dr Jekyll och mr Hyde vara inseparabla.

Greven av Monte Cristo, Alexandre Dumas
När vi i bokcirkeln skulle läsa denna boken var jag lite tveksam då jag tidigare läst De tre musketörerna av samma författare och avskydde den boken. Men jag mindes att jag en gång i tiden gillat filmatiseringen så det kändes ändå inte helt hopplöst. Faktum är att jag faktiskt tyckte riktigt bra om denna, den hade sina lite långsammare delar  och andra hälften var det mer fart i än första. Nu tror jag att jag fick tag i en förkortat version då boken jag lyssnade på var 11 timmar och jag sett uppläsningar som är bra mycket längre, men även bra mycket kortare. Versionen av boken som jag använder som bild är 1312 sidor lång så jag kanske inte fick hela historien ändå!?!

Greven av Monte Cristo är en roman av Alexandre Dumas d.ä. från 1844, först publicerad 1845-46 som följetong i Journal des débats och är en av världens mest lästa äventyrsromaner. Den oskyldigt dömde Edmond Dantès, som suttit fängslad i 14 år, förväxlas med en avliden fånge, och lyckas fly ur fängelset. Den avlidne avslöjade innan sin död platsen där en berömd försvunnen skatt skall finnas. När Dantés flytt, hittat skatten och utnämnt sig själv till Greve så gör han till sin livsuppgift att hämnas på de som fick honom oskyldigt fängslad.

26 kommentarer:

 1. Nattkorpen köpte jag till barnbarn, vill läsa den själv...Robert Louis Stevenson har jag oläst i bokhyllan, kul med Dumas, vill läsa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker absolut du skall läsa barnbarnens bok. :)

   Radera
 2. Doktor Jekyll och Mr Hyde är en intressant bok om hur det goda och det onda ryms inom oss. Greven av Monte Cristo borde jag läsa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den korta lilla boken säger en hel del.

   Radera
 3. De två sista har jag faktiskt läst, även om det var evigheter sedan 🙂 Riktiga klassiker!

  SvaraRadera
 4. Jag har inte läst de två första böckerna. Greven av monte visto tror jag att jag läst för jättelänge sedan. Ha en fortsatt trevlig dag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är lite nyfiken på vad du tyckte om Greveboken.

   Radera
 5. Nattkorpen har jag precis läst tillsammans med mitt lilla barnbarn. vi gillade den båda. Dr Jekyll & Mr Hyde har jag läst. Greven av Monte Cristo är en favorit som jag läste högt för barnen när de var ganska små. det var upplagan med dubbla spalter. barnen var lika förtjusta som jag

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, kul att du läste Greven för barnen, det känns inte som den självklara högläsningsboken.

   Radera
 6. Har läst Greven av Monte Cristo för massor med år sedan. Borde läsa Doktor Jekyll och Mr Hyde någon gång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det tycker jag. Den är kort och snabbläst. :)

   Radera
 7. jag skrev en kommentar nyss, men den försvann. försöker igen. Nattkorpen har jag läst tillsammans med ett litet barnbarn. Dr Jekyll & Mr Hyde har jag läst alldeles själv. Greven av Monte Cristo är en favorit med dubbla spalter som jag läste högt för barnen när de var ganska små. vi älskade den alla tre.

  SvaraRadera
 8. Nattkorpen ska jag lägga på minnet. Tack för tips!

  SvaraRadera
 9. Nattkorpen vill jag läsa men de andra i din trio har jag läst

  SvaraRadera
 10. Doktor Jekyll och Mr Hyde är en klassiker som har etsat sig fast i vårt sinne. Undrar just hur många gånger den är filmatiserad. Greven av Monte Christo har jag faktiskt inte läst, däremot De tre musketörerna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Undrar naturligtvis vad du tyckte om Musketörerna. :)

   Radera
 11. Nattkorpen med uppföljare är superbra.
  Doktor Jekyll och Mr Hyde var intressant och Greven av Monte Cristo var bra men väldigt ordrik...

  SvaraRadera
 12. Måste ge mig i kast med uppföljarna snarast.

  SvaraRadera
 13. Nattkorpen har jag läst och gillat :)

  SvaraRadera
 14. Nattkorpen gillar jag verkligen! Lyssnade faktiskt på författaren igår på barn- och ungdomslitteraturkonferensen Litteralund. Ser fram emot det 4 i serien!

  SvaraRadera
 15. Nattkorpen känner jag inte till, men dina andra två är ju fina klassiker!

  SvaraRadera
 16. De två sista har jag läst. Dr Jekyll and Mr Hyde mer än en gång:)

  SvaraRadera
 17. Stevensons bok har jag läst och Greven av Monte Cristo vill jag läsa, bara sett filmatiserad.

  SvaraRadera