tisdag 13 juli 2021

Tisdagstrion - Sommarläsning


I Ugglan och bokens Tisdagstrio är det dags för sista ämnet innan sommaruppehållet. Vad kan då passa bättre än att lista tre böcker under temat; SOMMARLÄSNING

Min sommarläsning har jag redan börjat på, då jag varit hemifrån i två veckor redan. Men det är klart att det finns en del böcker kvar. Bland annat de här:

Ett eget rum, Virginia Woolf
Den här boken köpte jag på rean i år, då jag länge velat läsa något av författaren. Vet inte om denna är ett bra förstaval, men jag tänker ge den en chans. Jag kanske inte tror att det blir en fantastisk läsning, men den känns ändå intressant.

Ett eget rum av Virginia Woolf (1882–1941) är baserad på två föreläsningar som Woolf höll om kvinnor och litteratur 1928. Essän har sedan sin tillblivelse utkristalliserats till att bli ett av de mest inflytelserika verken inom feministisk litteratur. På ett revolutionerande vis skärskådar Woolf hur kvinnors frånvaro och utestängning från samhällslivet har påverkat kvinnlig litteratur, den dåtida såväl som Woolfs samtida och den framtida.

Pachinko, Min Jin Lee
Den här boken skall läsas till en bokcirkel jag är med i. Den utspelar sig i en världsdel som jag inte läst så mycket om, så det skall bli intressant. 

Hyllad historisk roman om tillhörighet och utanförskap. I en liten fiskeby i Yeongdo, Korea föds 1911 Sunja, den efterlängtade dottern till fattiga men stolta föräldrar. Men när Sunja blir gravid med en gift yakuza hotar hela familjens tillvaro att falla samman. När Isak, en kristen tuberkulosdrabbad präst, ber om Sunjas hand uppenbarar sig en lösning ett nytt liv i Japan som hans hustru. I ett främmande land där hon inte känner någon och inte pratar språket måste hon finna styrkan att skapa sig ett nytt hem, och göra de uppoffringar som krävs för att överleva. Med breda penseldrag målar Min Jin Lee en myllrande fresk över exiltillvarons smärtpunkter sedda genom en familj som sveps med i efterverkningarna av historiens skoningslösa vingslag.

The Queen of sorrow, Sarah Beth Durst
Tredje och sista boken i en fantasyserie som jag hittills verkligen gillat. Här har varje element i naturen en ande. Dessa är fientligt inställda till människan, men ändå måste andar och människa leva i någon form av balans för att kunna fortsätta. Denna balans är väldigt skör och upprätthålls bara av drottningen. Vilket innebär att drottningen har allas liv på sina axlar och inget får hända henne.

The battle between vicious spirits and strong-willed queens that started in the award-winning The Queen of Blood and continued in the powerful The Reluctant Queen comes to a stunning conclusion in The Queen of Sorrow, the final volume of Sarah Beth Durst’s Queens of Renthia trilogy.

Queen Daleina has yearned to bring peace and prosperity to her beloved forest home—a hope that seemed doomed when neighboring forces invaded Aratay. Now, with the powerful Queen Naelin ruling by her side, Daleina believes that her dream of ushering in a new era can be realized, even in a land plagued by malevolent nature spirits who thirst for the end of human life.

And then Naelin’s children are kidnapped by spirits.

Nothing is more important to her than her family, and Naelin would rather watch the world burn than see her children harmed. Blaming the defeated Queen Merecot of Semo for the kidnapping, Naelin is ready to start a war—and has the power to do it.

But Merecot has grander plans than a bloody battle with her southern neighbors. Taking the children is merely one step in a plot to change the future of all Renthia, either by ending the threat of spirits once and for all . . . or plunging the world into chaos.

21 kommentarer:

  1. Fin varierande trio, har läst den första, ett par gånger, tänkvärt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ett par gånger? Då måste den vara bra!

      Radera
  2. Ett eget rum är intressant, men det finns andra av författaren som jag gillar mer. Mot fyren t ex, eller Mrs Dalloway. Pachinko hade jag glömt bort att jag ville läsa, så tack för att du påminde mig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Får ge mig på de Woolfböckerna också.😊

      Radera
  3. Pachinko har jag tittat på och klämt på många gånger. Än så länge har det stannat vid det 🙂

    SvaraRadera
  4. Pachinko står oläst i hyllan. Oklart varför.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, en del hamnar där och kommer inte längre trots att man vill läsa dem.

      Radera
  5. Det var stor variation i den här trion. Jag hoppas att du får fin läsning. Pachinko tillhör de få böcker som jag inte har läst färdigt. Jag upplevde den som alltför träaktig och livlös. Men det är ju en massa andra som har tyckt om den.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är inte riktigt säker på den boken heller, men skall den diskuteras i en cirkel, måste man ju beta av den😊

      Radera
  6. Åh, Pachinko är helt fantastisk. Tack för övriga tips.

    SvaraRadera
  7. Pachinko är den enda jag läst och den är bra. Tack för tips om de andra!

    SvaraRadera
  8. Ett eget rum har jag läst. Pachinko har jag också läst. den är jättebra! den tredje blir jag faktiskt lite sugen på trots att det är fantasy som vanligtvis inte är min favoritgenre

    SvaraRadera
  9. Pachinko har jag oläst i hyllan. Tack för tipsen!

    SvaraRadera