torsdag 15 juli 2021

Roskoden, Kate Quinn

Titel
: Roskoden
Serie: -
Författare: Kate Quinn
Utgivningsår: 2021
Förlag: HarperCollins Nordic
Sidor/tid: 19 timmar 38 minuter
Genre: Historisk roman
Språk: Svenska

Ljudbok
Inläsare: Maria Lyckow

Handling:
Mitt under brinnande krig möts tre kvinnor på en gård ute på den engelska landsbygden för att knäcka de tyska militära koderna.

Året är 1940 och England förbereder sig för att bekämpa nazisterna. Tre sinsemellan väldigt olika kvinnor, Osla, Mab och Beth, kallas till den mystiska lantliga gården Bletchley Park där Storbritanniens främsta hjärnor tränas för att kunna knäcka de tyska militära koderna. Men kriget, förlusterna och hemlighetsmakeriet sliter på de tre vännerna och Osla, Mab och Beth blir till slut bittra fiender.

Efter kriget, samtidigt som kronprinsessan Elizabeth ska gifta sig med sin Philip, förs de tre samman igen av ett krypterat brev. En mystisk förrädare från Bletchley Park-tiden har dykt upp, och nu måste Osla, Mab och Beth lägga fiendeskapet åt sidan och tillsammans knäcka en sista kod.

Snabb sammanfattning av vad jag tyckte
Den här boken var både intressant och underhållande. Den baseras svagt på olika händelser och personer under andra världskriget, i England på Bletchly Park. Det tog ett tag innan jag kopplade att Bletchly Park faktiskt fanns som plats för kodknäckare under världskriget. Kom på att jag faktiskt sett någon serie om stället och googlade en del, för att få se bilder. Det gav ju extra liv åt boken. Efterordet förklarar vad som är korrekt och vad som är påhittat och vem som är baserad på vem o.s.v. 

Det är en riktigt spännande och engagerande bok om väldigt egna, speciella kvinnor som blev vänner. De formades av kriget och arbetet de utförde. Boken hoppar lite i fram och tillbaka i tid, men det är gjort på ett snyggt sätt och man får hintar om att något hände, något som man inte får reda på förrän alldeles i slutet, vilket ger boken ett driv framåt.

Något som jag hade svårt för i början av boken var att ha koll på vem som var vem av två av de tre kvinnorna. Det kan vara så att det problemet inte funnits om jag läst boken istället för att lyssna. Osla och Mab är inte lika och heter inte lika, ändå blandade jag ihop dem, vilket var lite förvirrande ett tag.

Allt som allt tyckte jag bra om boken och funderar på att läsa mer av författaren.


2 kommentarer:

  1. Har varit nyfiken på den här författaren ett tag men inte läst något ännu.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har också kollat hennes böcker när de kommit ut. Men det har inte blivit av att jag läst dem. Nu tänkte jag att snabbt ta tag i denna så den inte blir liggande, den också.

      Radera