måndag 19 juli 2021

Sovande Jättar, Sylvain Neuvel

Titel
: Sovande Jättar
Serie: Themisfilerna #1
Författare: Sylvain Neuvel
Utgivningsår: 2016
Förlag: Brombergs
Sidor/tid: 343 sidor
Genre: science fiction
Språk: Svenska


Handling:
Deadwood, South Daktota. Den lilla flickan Rose cyklar i kvarteren nära sitt hem när marken plötsligt försvinner under henne. Hon vaknar upp på botten av en djup grop. Väggarna runt henne glöder av mystiska inristningar. Räddningspersonalen som kikar ner i hålet möts av en chockerande syn: en liten flicka i en gigantisk hand av metall. Sjutton år senare är mysteriet med det bisarra metallföremålet ännu inte löst. Forskarnas teorier och militärens undersökningar har inte kunnat förklara det märkliga. Men vissa slutar aldrig att söka efter svar. Rose är nu en välutbildad fysiker och leder ett topphemligt team som försöker lösa gåtan med handen. De övervakas och intervjuas under arbetet av en anonym förhörsledare. Men samtidigt som forskningsteamet successivt närmar sig sanningen hopar sig frågorna: Ska handen användas för fredliga syften eller är det ett massförstörelsevapen? Finns det fler delar? Och vilka var egentligen här före oss?

Snabb sammanfattning av vad jag tyckte
Det här var en science fiction som var helt okej. Den är skriven som olika filer med utdrag ur intervjuer och annat kring och med huvudkaraktärerna. Man får verkligen inte veta allt och det är mycket hemlighetsmakeri. Har man precis som jag, läst Illuminae files av Amie Kaufman och Jay Kristoff, kan man känna igen konceptet. Men i Illuminae files tycker jag att de gjorde ett bättre jobb med att få till dokumentkänslan. I den här boken blev det emellanåt lite tradigt att läsa frågor och svar hela tiden. Ändå hade historien ett driv och en mystik som gjorde att man nyfiket läste vidare för att få veta mer. 

I och med formatet kände jag att jag missade mycket av karaktärernas känslor, tankar och motivation och det var lite svårt att lära känna dem. Det var en hel del politik och maktspel som utspelade sig och jag hängde inte riktigt med i allt. Trots att jag klagar en del, tyckte jag ändå det var bra och vill fortsätta med nästa bok för att få veta mer. Historien var spännande på ett galet vis och jag undrar hur det kommer sluta.

1 kommentar:

  1. Jag har funderat en hel del på om man ska läsa de här böckerna eller inte. De låter ju spännande men samtidigt är jag skeptisk till konceptet (hur den är skriven). Man vill ju gärna komma in på djupet vad gäller karaktärerna och få mer svar än frågor. Jag är nog fortfarande skeptisk till om de skulle vara nåt för mig eller inte :P

    SvaraRadera