tisdag 29 juni 2021

Wild, Kristin Hannah

Titel
: Wild
Serie: -
Författare: Kristin Hannah
Utgivningsår: 2006 (som Magic Hour)
Förlag: MacMillan
Sidor/tid: 451 sidor
Genre: Roman
Språk: Engelska


Handling:
I den lilla staden Rain Valley händer sällan något. Ända tills den dag då en liten flicka dyker upp från de djupa skogarna, undernärd, skräckslagen, aggressiv och omöjlig att få kontakt med. Trots sökning i alla polisregister över försvunna barn lyckas man inte fastställa flickans identitet. Myndigheterna vill låsa in henne på en institution tills man hittat någon anhörig. 

Tills helt nyligen var Julia Cates en framstående barnpsykiatriker, men en skandal förstörde hennes karriär och medierna jagade henne. När hon får ett desperat telefonsamtal från sin syster, polischef i hemstaden uppe i nordvästra USA, tar hon chansen att slippa ifrån den plågsamma situationen i Los Angeles. Rykten sprids snart om "vargflickan" och den skandalomsusade psykiatern som tagit sig an henne och återigen ifrågasätts Julias kompetens. Men för Julia är ingenting viktigare än att rädda den lilla flickan, som hon kallar Alice, och som sakta, sakta börjar återvända till livet. 

Snabb sammanfattning av vad jag tyckte
Den här boken flyttade hem till mig under årets bokrea. Omslaget fångade mig på en gång och när jag såg författaren, så skulle jag bara ha den. Detta är fjärde boken jag läser av Kristin Hannah och hon har inte gjort mig besviken en enda gång. Jag älskar hennes böcker. 

De böcker av henne jag läst handlar om kvinnor och deras levnadsöden. De tenderar att beröra mig djupt och fastna hos mig under lång tid. Så även denna. Det här är en bok som jag inte kunde släppa utan ansträngde mig för att hitta stunder då jag kunde fortsätta läsa. Miljön med de stora regniga skogarna i nordvästra USA skapade en skrämmande men också mysig stämning för handlingen. Att få följa den lilla flickan som dyker upp från skogen. Rädd, smutsig och hungrig berörde mig verkligen. Jag fastnade för henne direkt. Att samtidigt få vara i detta lilla samhälle tillsammans med de omaka systrarna, som tog hand om flickan, gjorde det hela komplett. Fascinerande miljö, trevliga men kämpande kvinnliga karaktärer verkar fortfarande vara ett koncept jag gillar. 

Boken var lite förutsägbar, men det gjorde mig ingenting. Jag uppskattade verkligen läsningen av den här boken och jag ÄLSKAR omslaget på min utgåva. Den sätter en stämning som tex. den svenska utgåvan inte ens kommer i närheten av. På svenska heter boken En Flicka som kallas Alice, som också sätter en helt annan ton än WILD.

2 kommentarer: