tisdag 22 juni 2021

Tisdagstrion - Huvudstäder


Det är dags för ytterligare en Tisdagstrio från Ugglan & Boken. Denna veckan är temat: Huvudstäder

Först tar jag upp en bok som utspelar sig i en stad som en gång har varit Nigerias huvudstad, men är det inte längre. Boken Min syster, seriemördaren av Oyinkan Braithwaite utspelar sig i Lagos. Egentligen tyckte jag inte boken var särskilt bra, men den fastnade ändå hos mig på något sätt och jag tänker på den ibland.

Med Femi blir det tre. Tredje gången räknas man som en seriemördare.

När Korede hastigt måste lämna sin framdukade middag efter ett uppskakande telefonsamtal från sin syster, Ayoola, vet hon vad som väntas av henne: blekmedel, gummihandskar och nerver av stål.
För tredje gången har Ayoola gjort sig av med en pojkvän under parollen "självförsvar", och för tredje gången måste Korede städa upp röran efter sin dödsbringande lillasyster. Korede vet att hon borde gå till polisen, inte minst för att bevara resten av Nigerias manliga befolkning, men hon älskar sin syster och blod är tjockare än vatten ... Åtminstone fram till den dag då Ayoola börjar dejta en läkare på det sjukhus där Korede arbetar som sjuksyster. Och inte vilken läkare som helst, utan den man Korede varit kär i ända sedan de först träffades. Hon är inte villig att låta honom möta döden genom en kniv i ryggen men att rädda honom skulle innebära att hon måste offra sin syster ...

Sedan kan jag inte låta bli att ta med sista boken i en favorittriologi. Egentligen skulle jag kunna ta upp alla böcker i Hungerspelstriologin här, men den här boken är nog den som utspelar sig mest i huvustaden. Boken är Revolt av Suzanne Collins och nu när jag tänker på det vet jag inte om namnet på huvudstaden i Panem nämns eller om den bara kallas Huvudstaden hela tiden.

Hungerspelenen handlar framför allt om Katniss och hennes resa, från att anmäla sig frivilligt, i sin systers ställe, att delta i Hungerspelen. En kamp på liv och död. Till att motvilligt hamna som revolutionens ansikte. I sista boken är revolutionen i full gång.

Rebellerna har gjort uppror. Katniss är räddad. Distrikt 12 ligger i ruiner. Peeta är kvar i huvudstadens våld. Finns verkligen distrikt 13? Kommer Katniss och Peeta att återförenas eller tar huvudstaden Peeta från henne. Var är hennes mamma och lillasyster? Och vilka andra från distrikt 12 har undkommit?

Sista boken den här veckan är en bok av en favoritförfattare. Näktergalen av Kristin Hannah. De fyra böcker jag läst av Kristin Hannah stannar kvar hos mig länge och de är sådana böcker som jag inte kan lägga ifrån mig innan jag läst klart dem. Boken utspelar sig inte till största delen i Paris, men lite grann och det får räcka för att hamna med på denna listan.

I kärlek upptäcker vi vilka vi vill vara.
I krig förstår vi vilka vi är.
När Vianne Mauriacs man ger sig av till fronten 1939 tror hon att hon är trygg för egen del. Det är otänkbart att nazisterna ska kunna invadera Frankrike. Men invasionen kommer, och i hennes hus flyttar det in en tysk kapten. Vianne har inget val – om hon vill behålla sitt hem måste hon och dottern dela det med fienden. Allt eftersom kriget fortsätter blir bristen på mat och pengar akut, och den hotfulla situationen tvingar Vianne till allt större uppoffringar för att skydda sig själv och sin familj.

Samtidigt befinner sig Viannes syster Isabelle i Paris. Hon är en rebellisk artonåring som vägrar acceptera det franska nederlaget. När hon förälskar sig i en partisan dras hon med i motståndsrörelsen. För henne finns inga kompromisser och ingen väg tillbaka.

Kristin Hanna beskriver i Näktergalen kvinnornas krig, den tillvaro på hemmaplan som sällan skildrats. Hennes berättelse om de två systrarna i det ockuperade Frankrike blir en berättelse om styrka och kärlek i en omöjlig tid.

20 kommentarer:

 1. intressanta huvudstäder... inte läst men sett Hungerspelen filmat.

  SvaraRadera
 2. Kul att du har med en påhittad huvudstad i trion. Boken från Nigeria blir jag nyfiken på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kände att Huvudstaden från Hungerspelen var given idag. :)

   Radera
 3. Fantastisk titel på den första boken!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den sätter igång funderingarna lite.

   Radera
 4. Min syster, seriemördaren och Näktergalen vill jag läsa! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gör det, Iallafall Näktergalen :)

   Radera
 5. Jag har läst de två första i din trio och vill läsa Näktergalen.

  SvaraRadera
 6. Gah, jag blir alldeles förvirrad av huvudstäder just nu. Trodde att Lagos var huvudstad i Nigeria. Och mitt inlägg började - innan jag insåg mitt misstag - med Joburg Blues, för att jag var helt inställd på att Johannesburg var huvudstad. Egentligen vet jag ju att det är Kapstaden, men Johannesburg KÄNNS som en huvudstad. Sedan upptäckte jag att Jerusalem ÄR huvudstad i Israel, inte Telaviv, och att Amsterdam ÄR huvudstad och inte Haag, som jag trodde. Jag tror att jag får gå en huvudstadskurs.
  Har bara läst den första av dina tre. Av någon anledning har jag aldrig varit sugen på Hungerspelen, trots att sonen läste dem med stor förtjusning. Hannah känner jag ju igen, men har inte läst henne. Men jag undrar om inte Den frusna trädgården står i hyllan och Himmel över Alaska har jag nog nersparad på Storytel (allt med 'trädgård' och 'Alaska' utövar en lockelse på mig).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alaska har samma effekt på mig :)

   Radera
 7. Min syster seriemördaren vill jag läsa, hoppas hinna en hel del i sommar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är min förhoppning också.

   Radera
 8. Påhittigt att ta Hungerspelen med i trion!

  SvaraRadera
 9. Har inte läst någon av böckerna i din trio, förutom Hungerspelen då. Tack för tips!

  SvaraRadera
  Svar
  1. 1 av 3 är väl inte dåligt. :)

   Radera
 10. Kristin Hannah har jag aldrig läst nåt av, men skulle gärna vilja!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gör det. Jag har älskat de böcker jag läst av henne.

   Radera