tisdag 15 juni 2021

Tisdagstrion - Liten eller stor i titeln

Det var lite svårt att hitta böcker som passade in i veckans tisdagstrio från Ugglan och boken. Så pass att jag fick plocka tre böckerna från min bokhylla på Spotify, som innehöll variationer på orden Liten eller Stor i titeln

Det här är alltså böcker jag vill läsa/lyssna på, men inte har hunnit till ännu. Lite kul är ju att trots att den här bokhyllan är full av böcker jag vill komma till, var det endast de här tre som passade in på dagens tema.

The long way to a small angry planet, Becky Chambers
Det här är en science fiction, som jag nu när jag letade böcker blev påmind om att jag måste ta tag i snart. Jag har bara sett positiva recensioner på boken och den har höga betyg på Goodreads. Kanske skall försöka pressa in den i sommarens TBR.

When Rosemary Harper joins the crew of the Wayfarer, she isn't expecting much. The ship, which has seen better days, offers her everything she could possibly want: a small, quiet spot to call home for a while, adventure in far-off corners of the galaxy, and distance from her troubled past.

But Rosemary gets more than she bargained for with the Wayfarer. The crew is a mishmash of species and personalities, from Sissix, the friendly reptillian pilot, to Kizzy and Jenks, the constantly sparring engineers who keep the ship running. Life on board is chaotic, but more or less peaceful - exactly what Rosemary wants.

Until the crew are offered the job of a lifetime: the chance to build a hyperspace tunnel to a distant planet. They'll earn enough money to live comfortably for years... if they survive the long trip through war-torn interstellar space without endangering any of the fragile alliances that keep the galaxy peaceful.

But Rosemary isn't the only person on board with secrets to hide, and the crew will soon discover that space may be vast, but spaceships are very small indeed.

Små eldar överallt, Celeste Ng
Den här boken har synts överallt, både när den kom ut på engelska och när den dök upp på Svenska. Även om den inte verkar vara min typ av bok, brukar inte gilla mörka familje-draman (är den ett sådant?) är jag ändå nyfiken på den.

Hur kunde allt gå så snett i en så lycklig familj som Richardsons? När började idyllen Shaker Heights att förändras? Var det när Mia Warren flyttade in med tonårsdottern Pearl i släptåg? Eller började det redan vintern innan, när ett spädbarn hittades övergivet utanför brandstationen? En roman om hemligheter och lögner, om starka blodsband och om en moderskärlek så intensiv att den når bortom dem.

Den lilla bokhandeln runt hörnet Jenny Colgan
Har någon missat Colgans böcker? Tror inte det. Kanske inte heller en bok jag tror att jag kommer älska, men den känns som en bra lättläst bok att ha med under semestern.

Nina Redmond älskar böcker och som bibliotekarie får hon göra det hon gillar allra mest matcha rätt bok med rätt person. Men när hennes älskade bibliotek tvingas stänga står hon plötsligt utan jobb och har ingen aning om vad hon ska ta sig till. Men så hittar hon en annons om en charmig liten skåpbil och får en idé: hon ska starta en egen bokhandel, på hjul!

Med all styrka, mod och optimism som hon kan uppbåda och därtill sitt livs samlade besparingar gör Nina sig redo för en nystart i de vackra skotska högländerna. Men verkligheten visar sig vara något helt annat än den verklighet hon gärna drömmer sig bort i. Hon möter en mängd människor som både förgyller och förpestar hennes tillvaro, till exempel en charmig tågkonduktör och en barsk och fåordig bonde på granngården.

30 kommentarer:

 1. Små eldar överallt kanske finns i min boklista. Måste kolla. Tack för påminnelsen.

  SvaraRadera
 2. Jag rekommenderar Celeste Ng! Jag gillade den, det finns mycket mellan raderna och den är bra skriven. Sen kan jag tycka att konceptet familjedrama är lite långtråkigt, men Ng gjorde en bra version.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag får helt enkelt ge den en chans.😊

   Radera
 3. Den lilla bokhandeln runt hörnet står oläst i min hylla. Jag tror att det börjar bli dags för den nu.

  SvaraRadera
 4. Små eldar väntar, gillade Den lilla bokhandel, miljön, människorna...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det skall bli mysigt att läsa den.

   Radera
 5. har inte läst någon av dina, men Små eldar överallt har jag i alla fall inköpt i akt och mening att läsa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, man tänker ju att man skall läsa allt det där man köper.😬

   Radera
 6. Jag har läst alla tre i din trio! Förvånande nog, för det är inte ofta jag läst tisdagstipsen.
  Den första av Chambers har jag också i min trio! Läst och tyckte jättemycket om.
  Den andra boken Små eldar överallt läste jag som ljudbok - lyssnade på till en bokcirkel på nätet jag är med i. Inte min typ av bok annars, men jag gillade den. Funkade bra som ljudbok.
  Jenny Colgan har jag som sagt också läst, helt okej underhållning för stunden. Mest gillade jag trilogin om bageriet på Strandpromenaden. Har läst fyra av hennes böcker, Den lilla bokhandeln runt hörnet och Strandpromenadsböckerna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul! Nej det är ovanligt att man läst alla böcker någon lagt upp på tisdagstrion. Roligt att läsa vad du tyckte om dem, då tanken är att jag skall ge mig på dem relativt snart.

   Radera
 7. Inte läst nån av dina, men är förstås "bekant" med Colgan. "De små tingen" tänkte jag nog läsa men det hände aldrig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland blir det så. Böcker försvinner i mängden av andra böcker som man vill läsa.

   Radera
 8. Jag tyckte verkligen inte om Den lilla bokhandeln runt hörnet. Små eldar överallt gillade jag däremot :) Och The long way to a small angry planet vill jag läsa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skall bli kul att se om jag kan hålla med dig. :)

   Radera
 9. Hur sjutton uttalar man Celestes efternamn?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller hur. Inget namn jag vågar säga högt.😬😆

   Radera
 10. Små eldar överallt vill jag också gärna läsa!

  SvaraRadera
 11. Colgans böcker heter ofta något med litet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, man kunde bara haft böcker av henne denna veckan. :)

   Radera
 12. Celeste Ngs bok har jag läst!
  Den första i din trio har fler haft, tycker det är fascinerande titel på den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gillar också den titeln. Den sätter igång något.

   Radera
 13. Små eldar tänkte jag faktiskt inte på. Den har jag läst och tyckte om. Den sista känner jag förstås igen, men det blir inte mycket feelgood för mig. Den första var helt ny för mig. Det blir inte så mycket science fiction för mig, trots att jag tyckte mycket om det när jag var yngre.

  SvaraRadera
 14. Har bara läst Den lilla bokhandeln runt hörnet men vill läsa de andra två.

  SvaraRadera
 15. Har inte läst någon av böckerna i din trio men har läst annat av Colgan. Tack för tips om de andra!

  SvaraRadera