tisdag 23 mars 2021

Tisdagstrion - I rättvisans tjänst

Då är vi redan på vecka 12 det här året. Temat för veckans Tisdagstrio från Ugglan & Boken är I rättvisans tjänst 

Här finns ju lite att välja på, så det är nästan svårt att begränsa till tre. Jag tycker ofta det är roligt att läsa/lyssna på deckare, kriminalromaner och liknande, men det är väldigt sällan jag älskar dem. Här är iallafall tre som jag uppskattat det senaste.

Döden på Nilen, Agatha Christie
Den här boken skall komma som film till hösten, kanske, beroende på pandemin antar jag. Men boken är riktigt bra. Hercule Poirot, den lille Belgiske Detektiven, får den här gången lösa ett mysterium i Egypten.

Linnet Ridgeway är kvinnan som har allt: skönhet, pengar, intellekt och charm. Hon kunde ha fått vem som helst men väljer fästmannen till sin bästa väninna Jackie. För att bli kvitt den förkrossade Jackie flyr Linnet utomlands med sin nyblivne make. Ombord på en lyxångare längs Nilen förväntar de sig lata, soldränkta dagar. Men Jackie har förföljt dem och seglatsen förvandlas till en klaustrofobisk mardröm. Detektiven Hercule Poirot semestrar på samma fartyg. När en av de två kvinnorna hittas mördad i sin hytt blir Poirot tvungen att agera.

Offer 2117, Jussi Adler-Olsen
Del 8 i serien om gruppen på Avdelning Q, nere i källaren hos Köpenhamnspolisen. I denna försöker Mørk, Rose och Gordon, hjälpa Assad med hans förflutna som här börjar komma upp i dagsljuset. Det är en riktigt spännande bok där alla är med i spelet igen efter att ha blivit lite slitna i föregående böcker. Det roligaste med denna boken är att man får reda på mer om Assad, som enligt mig är den största behållningen i den här serien. 

I över 10 år har Assad arbetat tillsammans med Carl Mørck och Rose på Köpenhamnspolisens cold case-avdelning. Men vet de egentligen vem han är? Under årens lopp har Assad överraskat med kunskaper i de mest oväntade ämnen, han talar en rad olika språk och kan oskadliggöra en fiende på ett ögonblick. Var kommer han ifrån? Vilka hemligheter bär han på? I "Offer 2117" får vi svaren. Det här är Assads historia.


Hetta, Jane Harper
Den här boken blev jag nog tipsad om på någon tisdagstrio faktiskt. Den utspelar sig i Australien under en riktigt torr och varm period. Poliskommissarie Aaron Falk åker tillbaka till sin hemstad för att närvara vid begravningen av en barndomsvän. För att vara snäll mot vännens föräldrar börjar han undersöka omständigheterna krig dödsfallet och naturligtvis är inte allt riktigt som det ser ut. En riktigt spännande bok.

Australien härjas av en svår torka och invånarna i den lilla avfolkningsorten Kiewarra tvingas dagligen fatta desperata beslut på grund av vattenbristen. Under mystiska omständigheter tar Luke Hadler livet av sin familj och sedan sig själv. Poliskommissarie Aaron Falk kommer tillbaka till sin barndoms hemtrakter för att närvara vid begravningen. Luke var hans bäste vän, men de delade även en mörk hemlighet. Under århundradets värsta torka börjar Falk ifrågasätta vad som verkligen hände med Luke. Han bär på en bestämd känsla av att något inte stämmer – men ju mer han nystar i fallet, desto mer börjar gamla sår att blöda. Sedan länge begravda lögner tar sig upp till ytan, och Falk tvingas konfronteras med sina egna värsta minnen.

24 kommentarer:

 1. Offer 2117 har jag inte läst än, men den står på läslistan för i år. Alla de tidigare delarna i serien är lästa och gillade. Hetta är en bok som väldigt många har läst och gillat. Den står oläst i min hylla,

  SvaraRadera
 2. Hetta och Döden på Nilen har jag läst. Bra deckare, båda två. Av Adler Olsen har jag bara läst Flaskpost från P, men den var inte så dum.

  SvaraRadera
 3. Christie har jag sett filmatiserat, tack för de andra tipsen.

  SvaraRadera
 4. har länge tänkt att jag borde läsa något av Jane Harper, men ännu har det inte blivit av. Döden på Nilen har jag nog både läst och sett

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nog många som har koll på den. Jag har dock inte tänkt på att den blivit filmatiserad förut. Får kolla upp det.

   Radera
 5. Hetta har jag läst. Riktigt bra. Döden på Nilen tror jag att jag både har läst och sett som film.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror att det är tack vare din blogg som jag läst Hetta :)

   Radera
 6. Hetta har jag läst. De andra två vill jag läsa :)

  SvaraRadera
 7. Döden på Nilen är nog en av Christies allra mest underhållande. Bra val!

  SvaraRadera
 8. Hetta och Döden på Nilen har jag läst. Tack för tips om Jussi Adler-Olsens bok!

  SvaraRadera
  Svar
  1. De är riktigt bra! Mörka, men bra.

   Radera
 9. Döden på Nilen är jättebra! :) Hetta tyckte jag också om. Har inte provat serien av Jussi Adler-Olsen men den låter intressant.

  SvaraRadera
 10. Jag har läst Hetta och Christies bok men tyvärr inte Offer 2117 än men det hoppas jag kommer snart.

  SvaraRadera
 11. Döden på Nilen och Hetta har jag läst.

  SvaraRadera
 12. Jag har precis läst en annan bok av Harper och är nu riktigt sugen på att läsa Hetta. Lite Christie är aldrig fel :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag såg din recension av Harperboken och blev sugen på att läsa den :)

   Radera
 13. Hetta tyckte jag var otroligt bra. Har just läst ut hennes senaste, The Survivors

  SvaraRadera