tisdag 16 mars 2021

Tisdagstrion - Irland

Veckans Tisdagstrio från Ugglan & Boken går på temat Irland. Den var inte alltför lätt, men jag fick till det tillslut denna veckan också.

En bok som utspelar sig till viss del på Irland är Normala Människor av Sally Rooney. Sally är dessutom från Irland själv, så dubbel koppling till landet med denna boken. Tyvärr avskydde jag boken, så den är inget jag rekommenderar. Många andra verkar dock älska den.

Enligt mig så var den seg och jag uppskattade inte att följa några ungdomar som betedde sig illa mot varandra och emellanåt kallade det kärlek.

Connell och Marianne växer upp i samma småstad. Han är en populär fotbollskille, hon rik men ensam. De börjar prata, snart ligger de med varandra, kort därefter gör de slut. Så fortsätter det, hela vägen till universitetet i Dublin. Där är rollerna plötsligt omvända: Marianne omges av människor som vill vara henne nära medan Connell sluter sig inåt. Rooney skildrar livet som det levs just nu. "Normala människor" är en roman om kärlek, klass och makt, och om hur en person kan förändra en annan människas liv.

Sen har vi en författare som föddes i Clontarf norr om Dublin (enl. Wikipedia) Abraham "Bram" Stoker. Författaren till Dracula, som inte utspelar sig alls på Irland om jag minns rätt, men som sagt, författaren kommer därifrån.

Dracula är en kul klassiker att ha läst. Minns att jag tyckte den var intressant, men att vissa partier var ganska långdragna.

Jonathan Harker skickas av sin advokatfirma till ett slott i Transsylvanien, för att på plats hjälpa en klient, greve Dracula, med dennes önskemål om att bosätta sig i England. Lokalbefolkningen reagerar med vidskepelse och skräck när Harker berättar vart han är på väg. Innanför slottets murar finner Harker greven märklig. Dracula är blek, mager, och beter sig konstigt. När Harker rakar sig och det uppstår blodvite, gör greven ett plötsligt utfall mot Harkers hals. Strax efter denna incident blir Harker förförd av tre mordiska kvinnor, och han undkommer knappt med livet i behåll. Efter detta förstår Harker att kvinnorna, och greven, är vampyrer. Förbannade nattens varelser, som livnär sig på blod från människor. Harker lyckas ta sig från slottet och reser till England. Greve Dracula gör kort därefter samma resa.

En bok som jag inte läst än men som står och väntar i hyllan är Stängd Kista av Sophie Hannah. Sophie Hannah skall ha handplockats av Agatha Christies familj för att fortsätta att skriva om Hercule Poirot i Agathas anda. I denna skall Poirot visst befinna sig på Irland.

Hercule Poirot återvänder i ett nytt briljant mordmysterium som bara kan lösas av den belgiske detektiven och hans små grå celler .

Irland, sommaren 1929. Edward Catchpool och Hercule Poirot bjuds in till Lillieoak, den kända författarinnan lady Athelinda Playfords residens. Väl på plats inser de att de inte är de enda gästerna på godset. Däremot inser ingen av de inbjudna vad lady Athelindas intentioner är förrän det är för sent ...


22 kommentarer:

 1. Normala människor har jag hört mycket om, bara positivt tror jag, men läst den har jag inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, inget positivt om den boken från mig, men alla andra verkar älska den :)

   Radera
 2. Stängd kista har jag läst, tycker Sophie Hannah gjorde ett bra jobb :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då skall det bli roligt att läsa den.

   Radera
 3. gillade verkligen filmatiseringen av Sally Rooneys bok.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tvingade mig igenom boken och klarade inte ens två avsnitt av serien :)

   Radera
 4. Jag har för mig att jag läst Stängd kista men kommer inte ihåg att den utspelade sig på Irland. Nu måste jag kolla igen.

  SvaraRadera
 5. Har aldrig tänkt på att Dracula är skriven av en irländare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej det var lite otippat faktiskt.

   Radera
 6. Gillade Conversations with friends av Rooney bättre än Normal People.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske skall pröva den och se om jag gillar den bättre.

   Radera
 7. Dracula har jag faktiskt inte läst än! Men jag vill göra det. Älskar Christies böcker så jag vill verkligen prova Hannahs böcker om Poirot.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, man blir ju lite sugen att prova Hannahs böcker, är dock lite rädd för att bli besviken.

   Radera
 8. en bok av Rooney står i min hylla. oläst. Drakula läste jag för länge sedan. skulle gärna läsa om ifall någon gav mig lite extra tid. intressant historia det där med Agatha Christie och Kristin Hannah

  SvaraRadera
  Svar
  1. Extra tid till att läsa vore inte dumt alls.

   Radera
 9. Dracula har jag läst. Agathachristie-fortsättningen blir jag nyfiken på.

  SvaraRadera
 10. Jag har sett serien Normala människor och tänker nog läsa boken också. Såsmåningom.

  SvaraRadera
 11. Normala människor är den enda jag inte läst och den blir jag nyfiken på. Tack för tips!

  SvaraRadera
 12. Dracula har jag i varje fall läst. Tack för övriga tips.

  SvaraRadera