söndag 28 februari 2021

Sammanfattning Februari

Lästa böcker i Februari: 5 st. 

Månadens utmaningsböcker:

Goodreadsutmaning: 12/52 

Goodreads Choice Awards 2020:
    Best Fiction
  • Midnattsbiblioteket, Matt Haig
  • Folk med Ångest, Fredrik Backman (läst innan)
  • American dirt, Jeanine Cummins
  • Vår bästa tid, Kiley Reid
  • Min mörka Vanessa, Kate Elisabeth Russel
  • The Glass Hotel, Emily st. John Mandel
  • Inte av denna världen, Yaa Gyasi
  • The Girl with louding voice, Abi Daré
  • Käre Edward, Ann Napolitano
  • Big Summer, Jennifer Weiner 
    Best Historical Fiction
  • Hjärtlinjer, Brit Bennett
  • Jane Austen society, Natalie Jenner
  • The Book of Longings, Sue Monk Kidd
  • De bortglömda namnens bok, Kristin Harmel
  • The Henna Artist, Alka Joshi
  • The Evening and the Morning, Ken Follet
  • Långt bortom havet, Isabel Allende
  • Magic Lessons, Alice Hoffman
  • The Book of Lost Friends, Lisa Wingate
  • The Pull of the Stars, Emma Donoghue

    Svenska Klassiker
  • Mina drömmars stad, Per Anders Fogelström
  • Ondskan, Jan Guillou
  • Jerusalem, Selma Lagerlöf
  • Nässlorna Blomma, Harry Martinsson
  • Utvandrarna, Vilhelm Moberg

Kommentar:
Okej, så jag hann inte med alla böcker jag ville, men jag läste ändå tre utmaningsböcker och det är ju inte illa. Denna månaden blev det också en omläsningsbok, till bokcirkeln jag är med i. Niceville var en riktig positiv överraskning vilket kan kännas konstigt då jag faktiskt läst den förut. Men den blir ett tydligt bevis på hur man kan tycka olika om böcker beroende på när i livet och under vilka omständigheter man läser den. Första gången jag läste Niceville tyckte jag den var en okej men ganska tråkig bok, inte riktigt den typ av bok jag ville läsa just då. Denna gången var upplevde jag den helt annorlunda. Den var så bra. Allvarlig, men med en underbar humor.

Boken som fick mig att må både psykiskt och fysisk dåligt var Min mörka Vanessa. Den handlar om en kvinna som i vuxen ålder tänker tillbaka på hur hennes lärare startade ett sexuellt förhållande med henne när hon gick i skolan och hur det påverkat hela hennes liv. Fruktansvärd bok, en sådan vill jag inte läsa igen.

Hetta av Jane Harper var en spännande bok som var lätt att lyssna på trots hemska brott som begåtts. Den boken hjälpte mig igenom flera tråkiga hushållssysslor.

torsdag 25 februari 2021

Årets reaböcker

 I tisdags kväll kom första (och största) laddningen av årets bokreaböcker. I år blir det inget strosande i bokaffärer under rean. Till största delen för Covid-19, men också för att den lokala bokhandeln gått i konkurs under det senaste året. Jag saknar det, att gå omkring i bokhandeln och titta efter böcker. Jag brukade ta ledigt första bokreadagen och ha det som "min" dag. Men nu kom det ett förbeställt paket med böcker ända fram till dörren och det är ju inte fy skam det heller. Så vad blev det för böcker då?


  1. Jerusalem, Selma Lagerlöf
  2. Den tyska flickan, Armando Lucas Correa
  3. Etthundra mil, Jojo Moyes
  4. Pärlan som sprängde sitt skal, Nadia Hashimi
  5. Institutet, Stephen King
  6. Sovande Jättar, Sylvain Neuvel
  7. Sommaren jag blev vacker, Jenny Han
  8. Nattbäraren, Sabaa Tahir
  9. Ett eget rum, Virginia Wolf
  10. Historien om två städer, Charles Dickens
  11. Fåglarna och andra noveller, Daphne du Maurier
  12. Smartast i familjen - Klurigt, trixigt och roligt, Fredrik Cattani
  13. Lindas nya Matbröd, Linda Andersson
  14. Stora boken om litteratur
  15. Lättlagade Buféer, Maud Onnermark
Sen kommer det komma några från Bokus också.

  16. Baka i långpannan deluxe, Frida Skattberg
  17.Gökboet, Ken Kesey  

Åsså några till

    18.The Cruel Prince, Holly Black
    19. The Wicked King, Holly Black
    20. The Queen of nothing, Holly Black
    21. Wild, Kristin Hannah

Vad har du handlat på bokrean i år?


tisdag 23 februari 2021

Tisdagstrion - Sport och Friluftsliv

Tisdagstrion från Ugglan och Boken vecka 8 har temat Sport och Friluftsliv. Det blir "friluftsliv" för hela slanten här idag, då jag inte kan komma på en enda bok med sportanknytning, som jag har läst.

Bergens stjärnor av Jojo Moyes I den här boken lever de kanske inte friluftsliv, men ett gäng kvinnor ger sig upp på hästryggen ut i obygden, så att de som bor där ute skall få tillgång till böcker från biblioteket. Det ser man inte alltid på med blida ögon i en tid då kvinnorna skall stå hemma vid spisen och föda barn. En riktigt bra och intressant bok, lite svårstartad, men när den väl kom igång var det en underbar bok.


Hungerspelen, Suzanne Collins Ni har väl läst Hungerspelen? Här tvingas Katniss ut i vildmarken för att överleva friluftsliv med en twist. Utan något annat än kläderna på kroppen skall hon överleva i skogen, där dessutom ett gäng mördarlystna ungdomar är utsläppta tillsammans med henne. Brutal men så läsvärd bok. En favorit!


Bilbo, J. R. R. Tolkien Historien om Bilbo när han ger sig iväg på äventyr, kanske inte är lika känd som Sagan om Ringen-böckerna, men nästan. I den här boken får man följa med Bilbo på en lång resa tillsammans med ett gäng dvärgar. Det blir ett friluftsliv utan dess like, med mycket vandring, lägereldar och sovande på många olika platser i naturen. De får dessutom uppleva mycket av naturens under och farligheter under vägen. Tyvärr verkar inte boken finnas att köpa på svenska, men närmsta bibliotek borde ha den.


söndag 21 februari 2021

Hetta, Jane Harper

Titel
: Hetta
Serie: Aaron Falk #1
Författare: Jane Harper
Utgivningsår: 2016
Förlag: Bonnier Audio Ljudbok
Sidor/tid: 10 timmar 55 minuter
Genre: Deckare
Språk: Svenska

Ljudbok
Inläsare: Niklas Engdahl

Handling:
Australien härjas av en svår torka och invånarna i den lilla avfolkningsorten Kiewarra tvingas dagligen fatta desperata beslut på grund av vattenbristen. Under mystiska omständigheter tar Luke Hadler livet av sin familj och sedan sig själv. Poliskommissarie Aaron Falk kommer tillbaka till sin barndoms hemtrakter för att närvara vid begravningen. Luke var hans bäste vän, men de delade även en mörk hemlighet. Under århundradets värsta torka börjar Falk ifrågasätta vad som verkligen hände med Luke. Han bär på en bestämd känsla av att något inte stämmer – men ju mer han nystar i fallet, desto mer börjar gamla sår att blöda. Sedan länge begravda lögner tar sig upp till ytan, och Falk tvingas konfronteras med sina egna värsta minnen.

Snabb sammanfattning av vad jag tyckte
Den här boken var ju trevlig trots otrevligt innehåll. Den är spännande, engagerande och man dras lätt med i handlingen utan att beröras för djupt av de sjuka brott som begåtts. Information pytsas ut i lagom takt för att hålla intresset vid liv och jag vill veta vem som gjort vad. Slutet hade jag inte väntat mig, men det är nästan så att jag redan glömt det såhär några dagar senare.

Jag tycker det är en bra välskriven bok som var spännande att lyssna på. Fantastiskt tidsfördriv och fungerar väl att fly verkligheten med en stund. Men det är nog ingen bok som kommer lämna något större avtryck hos mig eller som jag kommer komma ihåg så länge. Är dock lite sugen på att lyssna på Falska vänner som tycks vara del två i serien om Aaron Falk.

torsdag 18 februari 2021

Min mörka Vanessa, Kate Elizabeth Russell

Titel
: Min mörka Vanessa
Serie: -
Författare: Kate Elizabeth Russell
Utgivningsår: 2020
Förlag: Bonnier Audio Ljudbok
Sidor/tid: 15 timmar 25 minuter
Genre: Roman
Språk: Svenska

Ljudbok
Inläsare: Angela Kovács

Handling:
”När Strane och jag träffades var jag femton och han fyrtiotvå.”

Vanessa är en kvinna i trettioårsåldern som lever ett lagom framgångsrikt liv. En dag läser hon i tidningen om en lärare som har förgripit sig på sina elever. En av flickorna har trätt fram och berättat om sina upplevelser. Artikeln leder till fler reportage om läraren Jacob Strane och tidningarna antyder att det finns många fler unga kvinnor som har utsatts. Vanessa följer bevakningen med hjärtat i halsgropen. Hon stalkar den unga kvinna som satte igång drevet mot läraren, följer hennes rörelser på sociala medier. Samtidigt får Vanessa sms från Jacob som undrar hur hon mår.

"Min mörka Vanessa" är en svart och djupt berörande roman som skildrar hur Vanessa i vuxen ålder tvingas minnas sin skoltid och relationen med sin lärare Jacob Strane. Det är en mörk och plågsam läsning, omöjlig att värja sig för.

Snabb sammanfattning av vad jag tyckte
Den här boken har jag bävat för, med tanke på ämnet. Pedofili, manligt maktutövande och manipulation är ju inga uppbyggande teman. Men det finns en booktuber, som jag följer, som älskade denna och anser att boken tar upp ett svårt ämne på ett bra sätt och ger en nyanserad tolkning av tjejens/kvinnans perspektiv. 

Men pedofili är ett mörkt ämne att läsa om. Vad gör man om man mår fysiskt illa när man lyssnar på en bok? Skall man hoppas på att det blir bättre eller skall man lägga ner?

Den här boken var riktigt svår att komma igenom, jag funderade många gånger på om det inte borde vara bättre att bara lägga ifrån sig den och inte fortsätta. Vissa situationer är väldigt grafiskt beskrivna och jag vill inte veta. Men om jag hade slutat mitt i allt det hemska, är det de bilderna som hade satt sig i minnet och sinnet. Jag behövde få någon form av avslut. Så med tempot uppskruvat, nästan på max, tog jag mig igenom boken och fick det avslut jag behövde för att gå vidare. 

Jag är så kluven, för dels tycker jag att det är viktigt att ta upp ämnet och se det som kan hända med en flickas psyke i liknande situationer, men å andra sidan känner jag att den här boken gick över gränsen för mig så många gånger. Jag vill inte läsa om hur en vuxen man har sex med ett barn. Jag säger det igen... Jag vill INTE  läsa om hur en vuxen man har sex med ett barn. Jag kommer hålla mig långt borta från böcker som behandlar liknande ämnen hädanefter. Jag mår för dåligt av det. Jag kan inte hantera det.

Nu vill jag lämna denna boken bakom mig och lova mig själv att avsluta böcker så fort jag känner att det lutar åt något som går över mina gränser. Jag kan inte recensera boken på något annat sätt då jag bara kan komma ihåg avsmaken av det som händer i den och dessutom veta att även om detta är en fiktiv bok, så händer liknande saker runt om i världen hela tiden i någon form. Jag saknar ord...

onsdag 17 februari 2021

Tistagstrion - Biblioterapi

 

Denna veckan i Tisdagstrion från Ugglan & Boken är temat: Biblioterapi (böcker som får mig att må bra)

Lite sen på bollen denna veckan men, men... 

Vilket underbart tema! Det skall bli spännande att se vad andra har för böcker de mår bra av. För mig verkar det mest bli barnböcker om jag skall läsa något jag mår bra av.

Först på min lista måste A. A Milnes Winnie-the-Pooh komma, gärna berättad på originalspråk. Så gullig, charmig, älskvärd, mysig och fylld med många klokheter och små äventyr.




På andra plats kommer L.M. Montgomerys Anne på Grönkulla

Man kan inte annat än må bra av att hänga med Anne, med ett e, på hennes äventyr både i verkligheten och i fantasin.



Sen blir det mer allmänt med någon Muminbok av Tove Jansson eller en trevlig liten deckare av Agatha Christie.

söndag 14 februari 2021

Nyfiken på Nattavaara av Engström Richert

 



Erik hittar föräldrarna döda i bastun. Eftersom grannarna i byn fruktar en ny epidemi blir Erik bannlyst, och med sin lillasyster Sofia i släptåg tvingas han till en farofylld vandring mot Kiruna. Där finns jarlen - och Eriks enda chans att vinna tillbaka gården.

Torparen Marja, tidigare mellanchef i hemtjänsten, blir tillfångatagen av ett kriminellt gäng som hemsöker de norrbottniska skogsbygderna. Samtidigt har hennes man Mårten spårlöst försvunnit. Nu måste hon ställa sig in hos sina fångvaktare och försöka bli en av dem för att överleva.

Den här boken är jag lite nyfiken på. Dels för att omslaget lockar mig, dels för att den utspelar sig i norra Sverige och sen verkar ju handlingen väldigt spännande. 


onsdag 10 februari 2021

Långt bortom havet, Isabel Allende

Titel
:Långt bortom havet
Serie: -
Författare: Isabel Allende 
Utgivningsår: 2019
Förlag: Norstedts ljudbok
Sidor/tid: 13 timmar 57 minuter
Genre: Historisk Roman
Språk: Svenska

Ljudbok
Inläsare: Cecilia Nilsson

Handling:
Poeten Pablo Neruda var chilensk konsul i Paris på 30-talet och fick efter Francos seger i det spanska inbördeskriget i uppdrag att arrangera en flyktingtransport så att 2 200 spanska flyktingar kunde få en fristad i Chile 1939. "Mitt vackraste poem", förklarade Neruda senare i livet, "som ingen kunde sudda ut."

En av dessa tusentals spanska flyktingar som i Allendes roman stiger i land i Valparaiso är Roser, en gravid ung änka och pianist. Roser tvingas ingå ett konvenansäktenskap med sin avlidne makes bror för att kunna invandra till Chile. Hennes nye make, Victor Dalmau, är en ung medicinstuderande som varit fältläkare i det blodiga inbördeskriget och under den tiden utvecklat en speciell operationsmetod, som han så småningom ska bli berömd för.

Detta omaka par inleder tillsammans med Victors föräldrar ett nytt liv i Chile med allt vad det innebär av flyktingens umbäranden och prövningar, ständigt i förhoppning om att kunna återvända till Spanien, men drömmen om ett hem och ett hemland utvecklas till något annat än det de från början trott när deras barn föds och en ny generation i familjen Dalmau växer upp.


Snabb sammanfattning av vad jag tyckte
Långt bortom havet är en del i de utmaningar jag har gett mig själv år 2021. Boken hamnade på plats sju i Goodreads Choice awards för 2020 i kategorin Best Historical Fiction och meningen är att jag under året skall läsa fem stycken böcker ur denna kategori. Den här boken blev ingen favorit för mig, tyvärr.

Det jag har mest svårt för är att Allende skriver om en handling, där jag inte själv får vara med. Jag får betrakta ett liv utifrån och historien dras snabbt igenom. Vad som händer matas på i rasande fart och med ett distanstagande som jag har svårt för. Jag vill vara med, uppleva och känna det karaktärerna känner. Jag vill få en närmare kontakt med karaktärerna och en djupare inblick i de historiska ögonblicken som de är med om. Som det är nu är jag ganska likgiltig inför det mesta.

Fast jag måste erkänna att de historiska aspekten av berättelsen är intressanta, då jag får reda på historia som jag inte har så mycket koll på. Det börjar i Spanien med Franco, hur man flydde därifrån via ett fartyg, som faktiskt verkar ha tagit flyktingar till Sydamerika på riktigt, och tillslut hamnar vi i Chile. Tidspannet sträcker sig från strax innan andra världskriget fram till 1990-talet om jag förstod rätt. 

Jag har växt upp med klasskamrater och kompisar som flytt från Chile med sina familjer under 80-talet. Att få läsa vad som hänt historiskt i Chile var därför väldigt intressant och jag kan få en bredare bild av vad de har i bagaget. Så även om jag inte tyckte så särskilt mycket om den fiktiva handlingen i den här boken, var de historiska bitarna ibland så intressanta att jag inte ville sluta lyssna. 

Sammanfattningsvis fick jag med mig en hel del ifrån boken även om det inte riktigt blev den upplevelsen jag hade hoppats på.

måndag 8 februari 2021

Niceville, Kathryn Stockett

Titel
: Niceville
Serie: -
Författare: Kathryn Stockett
Utgivningsår: 2009
Förlag: Bonnier Audio Ljudbok
Sidor/tid: 18 timmar 47 minuter
Genre: Roman
Språk: Svenska

Ljudbok
Inläsare: Anna Maria Käll

Handling:
När societetsflickan Skeeter återvänder till hemstaden Jackson i Mississippi efter avslutade universitetsstudier, faller hon tillbaka i sitt gamla liv med bridgespel, tennis och välgörenhetsbaler. Men något hos henne har förändrats; hon vill mer och ser nu annorlunda på tillvaron. Hon drömmer om att bli författare och får så småningom ett jobb på lokaltidningen.Genom sitt arbete får hon kontakt med den svarta hemhjälpen Aibileen, som har förlorat sin ende son men uppfostrat och älskat sjutton vita barn. Deras möte blir början på en udda och också farlig vänskap. Tillsammans med en annan svart hemhjälp – den egensinniga och smarta Minny – bestämmer sig Skeeter och Aibileen för att skriva en bok som skildrar verkligheten i staden som de kallar Niceville. De skriver om hur de svarta har förnedrats och diskriminerats. Men också om deras drömmar, längtan och hopp. Arbetet med boken kommer att förändra deras liv för all framtid.

Snabb sammanfattning av vad jag tyckte
Den här boken har jag läst förut, när filmen skulle komma ut. Då, var jag inte alls på humör för den och tyckte den var ganska tradig. Nu, tycker jag riktigt bra om den och kan inte förstå varför jag inte uppskattade den mer när jag läste den första gången. Starka modiga kvinnor som vågar säga ifrån när de tycker någonting är fel, berättad med värme och humor. 

Boken handlar om kvinnor och deras kamp. Svarta kvinnor som får arbeta för vita kvinnor för att försörja sig och bli illa behandlade på grund av sin hudfärg. Vita överklasskvinnor som förväntas gifta sig och skaffa barn och bete sig på ett viss sätt. Kvinnor som behandlar varandra illa bara för att de anser sig ha rätt till det. Men också kvinnor som går utanför konventionerna och skapar vänskapsband som inte ses på med blida ögon. 

Man får träffa flera starka personligheter i Skeeter som inte bara vill gifta sig och skaffa barn, i Aibileen en ödmjuk, vänlig och försiktig kvinna som modigt gör något som känns rätt och Minny, som jag önskar hade fler kapitel, med sitt temperament och bitskhet. Allt utspelar sig i söderns USA under 60-talet i samma veva som Martin Luther King och Rosa Parks och medborgarrättsrörelsen mot rassegregering är igång. Det är intressant att få det historiska perspektivet ihop med denna påhittade historia. Det skrämmande är ju att det inte är så längesedan och att det fortfarande behöver kämpas för lika rättigheter på så många plan. 

Tittade på filmen efter att ha läst ut boken och trots att den inte håller sig helt till boken är den klart sevärd. Tror att jag skall baka lite chokladpaj och bjuda på till bokklubbsträffen (via zoom så klart)

onsdag 3 februari 2021

Sammanfattning Januari

Lästa böcker i Januari: 7 st. 


Månadens utmaningsböcker:


Goodreadsutmaning: 7/52 

Goodreads Choice Awards 2020:
    Best Fiction
  • Midnattsbiblioteket, Matt Haig
  • Folk med Ångest, Fredrik Backman (läst)
  • American dirt, Jeanine Cummins
  • Vår bästa tid, Kiley Reid
  • Min mörka Vanessa, Kate Elisabeth Russel
  • The Glass Hotel, Emily st. John Mandel
  • Inte av denna världen, Yaa Gyasi
  • The Girl with louding voice, Abi Daré
  • Käre Edward, Ann Napolitano
  • Big Summer, Jennifer Weiner 
    Best Historical Fiction
  • Hjärtlinjer, Brit Bennett
  • Jane Austen society, Natalie Jenner
  • The Book of Longings, Sue Monk Kidd
  • De bortglömda namnens bok, Kristin Harmel
  • The Henna Artist, Alka Joshi
  • The Evening and the Morning, Ken Follet
  • Långt bortom havet, Isabel Allende
  • Magic Lessons, Alice Hoffman
  • The Book of Lost Friends, Lisa Wingate
  • The Pull of the Stars, Emma Donoghue

    Svenska Klassiker
  • Mina drömmars stad, Per Anders Fogelström
  • Ondskan, Jan Guillou
  • Jerusalem, Selma Lagerlöf
  • Nässlorna Blomma, Harry Martinsson
  • Utvandrarna, Vilhelm Moberg

Kommentar:
Månaden började starkt, men i och med högstadiets distansundervisning och hela familjen hemma, saktade läsningstiden ner dramatiskt. Ändå blev sju böcker lästa och mina utmaningar är påbörjade. 

Bästa boken denna månaden var dock inte en utmaningsbok utan en bok som jag väntat på med höga förväntningar. Det var med glädje jag upptäckte att Stöld av Ann-Helén Laestadius infriade dessa förväntningar med råge. Jag blev helt indragen i en värld som inte ligger så långt från min, men som jag har väldigt lite kunskap och inblick i. Historien var gripande, spännande och gav mig mer än jag hoppats på. Årets hittills bästa bok, vilket kanske inte säger så mycket än. Men jag tror den kan ligga kvar i toppskiktet hela året. Så kul att ha läst den här.

Lite besviken blev jag på Midnattsbiblioteket av Matt Haig, boken var inte dålig, bara inte så bra som den hypats upp att bli. Den byggde på en kul idé där huvudkaraktären får pröva olika liv, baserade på vilka andra val hon kunde ha gjort i livet. Men jag fastnade inte riktigt. Men jag vill pröva fler böcker av samme författare då han verkar ha intressanta historier att berätta.

Sämst denna månaden var Mistletoe & Mr Right. Den utspelar sig i Alaska och har inga sexscener, det är väl det mest positiva jag har att säga om boken. Den var inte så dålig att jag slutade läsa, men lite för seg och ytlig för att jag skulle fastna för den. 

Jag måste bara kort nämna boken Ondskan också, som är fruktansvärd på många sätt, men som ändå är så läsvärd. Där huvudkaraktärens Eriks tankar är så intressanta att följa och på en konstigt sätt ger hopp i en spiral av brutalt våld och maktmissbruk.  

måndag 1 februari 2021

Stöld, Ann-Helén Laestadius

Titel
: Stöld
Serie: -
Författare: Ann-Helén Laestadius
Utgivningsår: 2021
Förlag: Romanus & Selling
Sidor/tid: 13 timmar 11 minuter
Genre: Roman
Språk: Svenska

Ljudbok
Inläsare: Katharina Cohen

Handling:
Som nioåring blir renskötardottern Elsa vittne till hur en man dödar en av hennes renar. Hon hotas till tystnad och blir smärtsamt medveten om att hennes ursprung väcker ett glödande hat.

"Stöld" är en vild och vacker jojk till renskötarlivet, men också en spännande roman om en sällan skildrad verklighet i norr. Där renar tjuvjagas och dödas brutalt och polisen inte utreder brotten. Där spänningarna mellan samer och andra bybor förgiftar generationer.

Hotet mot Elsa förändrar henne för alltid och genom åren bär hon med sig ett lent renöra som en ständig påminnelse. Familjen och släkten kämpar för rättvisa men i det tysta växer en desperation.

Snabb sammanfattning av vad jag tyckte
Jag har sett fram emot den här boken och tog tag i den direkt när den kom ut. Efter bara två dagar var den färdiglyssnad. Det senaste har jag insett att jag gillar berättelser om starka tjejer/kvinnor i någon form av utsatthet och där naturen spelar en stor roll. Exempel är Himmel över Alaska av Jojo Moyes eller Där kräftorna sjunger av Delia Owens. 

Den här boken är en sådan berättelse. Vi har Elsa som växer upp med en rädsla efter en traumatisk upplevelse i ett samhälle där det finns en uttalad och påtaglig fientlighet mot samer, men hon vågar ändå stå upp för det hon anser är rätt. Allt utspelar sig i en liten by i norra Sverige, med naturen som en viktig komponent.

Jag måste säga att jag skäms för att jag vet så lite om vad som händer i norra Sverige. Medvetenheten sträcker sig knappt norr om Stockholm och om Samer vet jag i stort sett ingenting, vilket är väldigt konstigt när man tänker på det. Då blir det extra intressant att läsa den här boken. Det är en fantastisk berättelse i sig, men den ger mig också en inblick i en annan värld som egentligen inte är så långt bort. Den glimtar också på en historia utanför boken som jag skulle vilja läsa och veta mer om. Renskötares och Samernas liv och historia.  

En mycket bra bok som jag blev helt fast i från början till slut. En sån där berättelse som inte går att lägga ifrån sig och när den sedan är slut, blir det väldigt tomt. Jag är så väldigt glad att jag läste den här.