måndag 8 februari 2021

Niceville, Kathryn Stockett

Titel
: Niceville
Serie: -
Författare: Kathryn Stockett
Utgivningsår: 2009
Förlag: Bonnier Audio Ljudbok
Sidor/tid: 18 timmar 47 minuter
Genre: Roman
Språk: Svenska

Ljudbok
Inläsare: Anna Maria Käll

Handling:
När societetsflickan Skeeter återvänder till hemstaden Jackson i Mississippi efter avslutade universitetsstudier, faller hon tillbaka i sitt gamla liv med bridgespel, tennis och välgörenhetsbaler. Men något hos henne har förändrats; hon vill mer och ser nu annorlunda på tillvaron. Hon drömmer om att bli författare och får så småningom ett jobb på lokaltidningen.Genom sitt arbete får hon kontakt med den svarta hemhjälpen Aibileen, som har förlorat sin ende son men uppfostrat och älskat sjutton vita barn. Deras möte blir början på en udda och också farlig vänskap. Tillsammans med en annan svart hemhjälp – den egensinniga och smarta Minny – bestämmer sig Skeeter och Aibileen för att skriva en bok som skildrar verkligheten i staden som de kallar Niceville. De skriver om hur de svarta har förnedrats och diskriminerats. Men också om deras drömmar, längtan och hopp. Arbetet med boken kommer att förändra deras liv för all framtid.

Snabb sammanfattning av vad jag tyckte
Den här boken har jag läst förut, när filmen skulle komma ut. Då, var jag inte alls på humör för den och tyckte den var ganska tradig. Nu, tycker jag riktigt bra om den och kan inte förstå varför jag inte uppskattade den mer när jag läste den första gången. Starka modiga kvinnor som vågar säga ifrån när de tycker någonting är fel, berättad med värme och humor. 

Boken handlar om kvinnor och deras kamp. Svarta kvinnor som får arbeta för vita kvinnor för att försörja sig och bli illa behandlade på grund av sin hudfärg. Vita överklasskvinnor som förväntas gifta sig och skaffa barn och bete sig på ett viss sätt. Kvinnor som behandlar varandra illa bara för att de anser sig ha rätt till det. Men också kvinnor som går utanför konventionerna och skapar vänskapsband som inte ses på med blida ögon. 

Man får träffa flera starka personligheter i Skeeter som inte bara vill gifta sig och skaffa barn, i Aibileen en ödmjuk, vänlig och försiktig kvinna som modigt gör något som känns rätt och Minny, som jag önskar hade fler kapitel, med sitt temperament och bitskhet. Allt utspelar sig i söderns USA under 60-talet i samma veva som Martin Luther King och Rosa Parks och medborgarrättsrörelsen mot rassegregering är igång. Det är intressant att få det historiska perspektivet ihop med denna påhittade historia. Det skrämmande är ju att det inte är så längesedan och att det fortfarande behöver kämpas för lika rättigheter på så många plan. 

Tittade på filmen efter att ha läst ut boken och trots att den inte håller sig helt till boken är den klart sevärd. Tror att jag skall baka lite chokladpaj och bjuda på till bokklubbsträffen (via zoom så klart)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar