tisdag 10 november 2020

Tisdagstrion - Slott, koja och andra hus

 
Tisdagstrion, från Ugglan och Boken, vecka 46, handlar om Slott, koja och andra hus.
Kul tema, men lite svårt. Idag blir det tre klassiker här, då dessa tre ställen på ett eller annat sätt fastnat hos mig. Det blir ett Muminhus, en Opera och ett Gods. Böckerna till husen är helt klart läsvärda.

Trollvinter, Tove Jansson

Trollvinter är min favorit bland muminböckerna och jag har läst och lyssnat på den många gånger. Den är så stämningsfull. Mumintrollet vaknar upp mitt i vintern. Hans familj sover sin vintersömn och de går inte att väcka. Alldeles ensam i Muminhuset, där det brukar vara liv och rörelse, gör han sitt bästa för att känna sig mindre övergiven. 

"Mumintrollen sover vinterdvala mellan november och april. Men plötsligt en kall dag i januari vaknar Mumintrollet och kan inte somna om. Först känner han sig rädd och ensam i det sovande huset, men småningom upptäcker han en ny och kall vintervärld full av förunderliga varelser. Bland dem finns Too-ticki och Lilla My som bor i familjens badhus."

The Phantom of the Opera, Gaston LeRoux 
Många har säkert sett eller hört musikalen Fantomen på Operan som bygger på boken av Gaston Leroux. Musikalen lyckas verkligen få fram stämningen från boken, men inte helt överraskande ger boken mer information.

"The lights dim at the Paris Opera House. The exquisite Christine Daae enraptures the audience with her mellifluous voice. Immediately, Raoul de Chagny falls deeply in love. But the legend of the disfigured "opera ghost" haunts the performance, and as Raoul begins his pursuit of Christine, he is pulled into the depths of the opera house, and into the depths of human emotions. Soon Raoul discovers that the ghost is real and that he wields a terrifying power over Christine—a power as unimaginable as the ghost's masked face. As Raoul and the ghost vie for Christine's love, a journey begins into the dark recesses of the human heart, where desire, vulnerability, fear, and violence unravel in a tragic confrontation."

Rebecca, Daphne Du Maurier 
Älskar Rebeccas första kapitel som skapar en kuslig spänning och förväntan. Den sätter tonen över hela boken och den handlar om ett gods. Mandeley...
"Inatt drömde jag att jag kom till Manderley igen." Sen beskrivs Manderley och man förstår att allt inte riktigt är dom det skall. En favoritklassiker.

Finns för övrigt som film på Netflix just nu. Den är inte lika bra som boken naturligtvis.

"Berättaren är en ung, fattig kvinna som gifter sig med den gåtfulle och stilige Max de Winther och flyttar in på godset Manderley. Där försvarar på ett sjukligt vis hushållerskan Mrs Danvers minnet av de Winthers första hustru Rebecca, som dött i en tragisk olycka ett år tidigare."

19 kommentarer:

 1. Att jag inte kom att tänka på Muminhuset, eller Mandeley... :-) Det finns många hus som platsar i veckans trio!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Väldigt många att välja bland :)

   Radera
 2. Rebecca är jag osäker på om jag har läst, men den gamla filmen (dock inte den nya) har jag sett. Flera gånger.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Boken är absolut läsvärd. Den nya filmen är inte fel den heller :)

   Radera
 3. Fantomen har jag sett på teater och på tv men inte läst. Rebecca har jag läst. Tack för tips om Trollvinter!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Passa på att läsa Trollvinter nu till vintern :)

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 4. Ett muminhus och ett operahus och så Manderlay också. Inte illa! Jag funderade lite på Rebecka jag också men valde annat istället.

  SvaraRadera
 5. Trollvinter såg jag bestämt som tecknad film med barnen när de var små.

  SvaraRadera
 6. ska just läsa om Rebecca och se filmen. tre bra hus

  SvaraRadera
 7. Intressanta boktips! Rebecca har jag tänkt läsa, tror jag läste den som ung men minns inget just av den.

  SvaraRadera
 8. Åhh Rebecca är så himla bra och riktigt spännande.

  SvaraRadera
 9. Tack för dina tips. Är sugen på att läsa alla tre.

  SvaraRadera
 10. Vill läsa alla i din trio. Tack för tipsen!

  SvaraRadera
 11. Rebecca har jag läst. Hade f.ö. ingen aning om att musikalen Fantomen på Operan byggde på en bok, blir såklart nyfiken på den.

  SvaraRadera