tisdag 17 november 2020

Tisdagstrion - Mord & mysterier


Temat på tisdagstrion från Ugglan & Boken är idag: Mord & Mysterier. Här är det inte svårt att hitta böcker, utan snarare att bara välja ut tre. För att begränsa utan att behöva tänka alltför mycket, blir det de tre senaste jag läst. Inga storfavoriter någon av dem, men läsvärda ändå.

Enola Holmes och Kidnappningsmysteriet, Nancy Springer

Det här är en barn och ungdomsbok om Enola Holmes. Lillasyster till Sherlock och Mycraft Holmes. Lite kul ide tycker jag.


Enola Holmes är mamma är spårlöst försvunnen, Enola själv är förkrossad av sorg och nu vill hennes två äldre bröder, Sherlock och Mycroft, skicka henne till en internatskola. Enola flyr till London och maskerar sig till en ung änka, fast besluten om hitta sin mamma. Det är då hon träffar inspektör Lestrade, som arbetar med ett fall tillsammans med Sherlock.
Inte ens efternamnet Holmes kan förbereda Enola på vad som väntar i de skumma Londonkvarteren. Plötsligt är Enola indragen i ett livsfarligt fall - en ung adelsman har kidnappats.
En annorlunda mysterieserie med historisk fond - det fascinerande artonhundratalets England. Enola Holmes står ensam i kampen mot alla plågsamma, viktorianska konventioner. Hon vet alltför väl om hon skulle anpassa sig till ett socialt accepterat sätt att leva, så ger hon upp all sin frihet.

Vargasommar, Hans Rosenfeldt

En ny kriminalserie av Rosenfeldt som utspelar sig i Haparanda. Jag blev inte riktigt engagerad i den här under tiden jag lyssnade, tyvärr. Men så är det ju ibland. Jag är ändå glad att ha läst den.

En död varg. En blodig gänguppgörelse. En kvinnlig lönnmördare. På ett par dygn vänds tillvaron upp och ner i Haparanda och polisen Hannah Wester förstår att detta inte blir en sommar som alla andra.

En varg hittas med rester av en människa i magen. Den avlidne tycks ha överlevt en blodig massaker i Finland. Hur och varför hamnade han i skogen utanför Haparanda? Polisen måste vända på alla stenar för att ta reda på vad som hänt. Tiden är knapp, det finns andra som är minst lika intresserade. Som ryska Katja.

Plötsligt blir den lilla gränsstaden platsen för en kedja av brutala händelser som är värre än något Hannah Wester och de andra vid Haparandapolisen kunnat föreställa sig.

Selfies, Jussi Adler-Olsen

Del sju i Serien om Avdelning Q var jag inte heller så engagerad i. Tyckte det var för lite av favoriten Assad. Assad är en av de som arbetar på avdelning Q, tillsammans med Rose, Carl Mørk och Gordon. Det är de på avdelning Q som gör hela serien. Kriminalfallen är bara en bakgrund för dem att befinna sig i, enligt mig.

Det har kommit ledningen till känna att uppklarningsstatistiken för Avdelning Q ligger långt under det förväntade. Utan Roses hjälp måste de tre återstående medlemmarna – den karismatiske ledaren Carl Mørck, mystiske Assad och det senaste tillskottet Gordon – kämpa för att övertyga dem om att de ska få fortsätta sitt arbete. Samtidigt hittas en äldre kvinna mördad i Kongens Have och en galen bilist har inlett en dödlig jakt på unga kvinnor, medan nya brott planeras på en helt annan plats. Har händelserna ingenting med varandra att göra, eller finns ett samband begravt någonstans?
Avdelning Q håller som vanligt till i Köpenhamnspolisens källarrum, men står nu inför stora utmaningar. Dels vad gäller arbetet, men också på det personliga planet. Gruppens sammanhållande länk Rose har nämligen sjunkit ner i en psykos vars trådar leder långt tillbaka in ett mörkt förflutet. Ett förflutet där ett grymt brott kan ha begåtts.

24 kommentarer:

 1. Jag har sett filmatiseringen av Enola Holmes - ganska kul den också!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillade faktiskt filmen bättre än boken :)

   Radera
 2. Selfies är den enda jag har läst, men Rosenfeldts kommer jag med största säkerhet att läsa. Någon gång. Enola Holmes har jag funderingar att se som film 🙂

  SvaraRadera
  Svar
  1. Se filmen, den är bättre än boken.

   Radera
 3. Alla böckerna är okända för mig, jag läser ju inte så mycket deckare. Adler Olsen har jag dock läst en annan bok av och den var inte så dum. Den ingick i serien om Q, så den här skulle jag nog också kunna trivas med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Böckerna om avdelning Q är riktigt bra faktiskt.

   Radera
 4. Enola Holmes borde passa mig, jag tackar för tipset!

  SvaraRadera
 5. såg Enola Holmes i Netflix, hoppas på fortsättning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det hoppas jag också på. Fler böcker finns det ju att hämta inspiration från. Så med lite tur kör de en fortsättning.

   Radera
 6. Mysterieserie i engelsk artonhundratalsmiljö kan inte bli fel.

  SvaraRadera
 7. Vargasommar är jag nyfiken på.

  SvaraRadera
 8. Har inte läst någon av dem, men Enola Holmes är jag nyfiken på.

  SvaraRadera
 9. Assad är verkligen kryddan hos Adler-O! Har inte läst Selfies.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, han är en stor favoritkaraktär.

   Radera
 10. Den första är jag lite nyfiken på, alla böckerna var nya för mig, bra med tips..

  SvaraRadera
 11. Tack för tipsen! Har läst en bok av Adler-Olsen men inte denna. Enola Holmes ska jag nog prova.

  SvaraRadera
 12. har inte läst någon av dina tre. funderar på omjag skulle ge Hans Rosenfeldt en chans?

  SvaraRadera
 13. Enola Holmes mysterieserie låter kul! :)

  SvaraRadera