fredag 20 november 2020

Det här kommer göra ont, Adam Kay

Titel
: Det här kommer göra ont
Originaltitel: This Is Going to Hurt
Serie: -
Författare: Adam Kay
Utgivningsår: 2017
Förlag: Volante
Sidor/tid: 7 timmar 40 minuter
Genre: Humor?, Biografi?
Språk: Svenska

Ljudbok
Inläsare: Anton Körberg

Handling:
På nätterna får man som AT-läkare ansvaret för samtliga patienter på sjukhuset. Man styr skutan på egen hand. En skuta som är helt enorm, och står i lågor, och som man inte fått några egentliga instruktioner om hur man seglar.

När Adam Kay som nybakad läkare tillträder sin AT-tjänst i London börjar ett minst sagt utmanade yrkesliv. 97-timmarsveckor, beslut på liv och död, en ständig ström av kroppsvätskor och sämre betalt än parkeringsmätaren utanför sjukhuset. Det här kommer att göra ont består av hans dagboksanteckningar, hisnande bakom-kulisserna-vittnesmål som får läsare att ömsom skratta, ömsom gråta. Här finns hysteriskt roliga reflektioner, märkliga patientfall, hjärtskärande öden och oroväckande många främmande föremål på fel ställen.
Boken är också ett nödrop inifrån ett krisande sjukvårdssystem, och en gripande skildring av ett läkarliv som en dag blir för mycket.

Mina åsikter:

Uppläsare: 4/5
Intressant: 4/5
Mitt nöje: 3/5

Snabb sammanfattning av vad jag tyckte
Den här boken är verkligen tragikomisk. Det blir så galet och dråpligt, men samtidigt är det så tragiskt att man vill gråta. Det här är ju på riktigt, ibland på liv och död. Vem vill vara läkare om man då tvingas ge upp sitt eget liv och dessutom inte får uppbackning eller stöd från arbetsgivaren. Vem orkar det? Jag förstår att Adam ville skriva denna bok som ett upprop mot hur situationen ser ut inom läkaryrket. Min fråga är om det ser ut på samma sätt i Sverige!?!

Anekdoterna är berätta med en sarkastisk och cynisk ton och ibland kan jag känna att det går över gränsen lite. Det är ju faktiskt människor det handlar om. Då blir det sorgligt. Adam är själv jude, men jag kan störa mig på hans syn och attityd mot de han möter i jobbet som har en annan trosåskådning eller religion. Då raljeras det bara och det känns inte okej.

Det är en bok som öppnar ögonen för hur det kan vara att jobba inom vården, men jag tycker inte att boken var så roligt som jag fått uppfattningen att den skall vara. Mest sorglig faktiskt. 

⭐⭐⭐

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar