tisdag 12 november 2019

Tisdagstrion - Europa Runt


Denna veckan på Ugglan & Bokens Tisdagstrio är temat Europa runt. Det blir inte hela Europa, men vi dimper ner i Italiens Neapel, Finlands skärgård och sydöstra delen av Östersjön.


I en hyreskasern nära landsvägen i femtiotalets Neapel växer de båda flickorna Elena Greco och Lila Cerrullo upp och blir vänner för livet. Det är efterkrigstid, nödår och våldet präglar fortfarande Italien i form av lönnmord och godtyckliga avrättningar. Lila är den självklara ledaren, den snabbfotade, den våghalsiga, den kvicktänka och den elaka. Det är också Lila som slår Elena ur brädet som skolans bästa elev, hon har lärt sig läsa själv och kommer etta på alla prov. Skolgången utgör ett löfte om en bättre framtid för dem båda, men Lila, dotter till skomakaren Fernando och hans hustru som båda är analfabeter, är den som tvingas ge upp studierna medan Elenas far, som är vaktmästare i stadshuset, ser till att dottern får fortsätta att gå i skolan.

Lila gifts i stället bort vid 16 års ålder med Stefano Carracci, son till den mördade maffiabossen, Stefano som driver familjen Carraccis livsmedelsbutik med framgång i kvarteret. Elena, däremot, fortsätter sin utbildning, och drömmer om att skriva. Båda flickorna känner sig i hemlighet dragna till Nino Sarratore utan att de avslöjar något för varandra och blir därmed varandras rivaler. Nino växer också upp i hyreskasernen och är son till järnvägsarbetaren och poeten Donato Sarratore som en gång förfört änkan Melina Cappuccio men övergett henne varpå hon försökt ta sitt liv. Nino är studiebegåvad, men utan mål i livet eftersom han hatar sin far. Nino kommer så småningom att spela en avgörande roll i båda flickornas liv.


I januari 1945 är tusentals människor i Ostpreussen på flykt undan sovjetiska trupper. Bland flyktingarna finns ungdomarna Joana, Emilia och Florian. De har olika bakgrund och bär alla på hemligheter, men deras vägar korsas och de finner mod och styrka hos varandra. Tillsammans försöker de ta sig till Wilhelm Gustloff - ett fartyg som kan föra dem till tryggheten västerut över Östersjön. Men katastrofen inträffar precis när de tror sig ha friheten inom räckhåll och då spelar varken nationalitet eller klasstillhörighet någon roll. De 10 000 passagerarna kämpar alla för samma sak - sin överlevnad.


Sommarboken är Tove Janssons mest älskade vuxenbok. Berättelsen utspelar sig på en ö i finska viken där Sophia tillbringar sommaren tillsammans med sin pappa och farmor. I centrum finns vänskapen mellan en mycket gammal kvinna och en mycket liten flicka, vacker och intensiv precis som en sommar i skärgården.

14 kommentarer:

 1. fin varierande trio, kul att du tog med Ferrante.

  SvaraRadera
 2. Någon gång måste jag testa en av Ferrantes böcker.

  SvaraRadera
 3. Tove Jansson var ett bra tips.

  SvaraRadera
 4. Har inte läst någon av dem, men jag har ganska länge funderat på om jag ska läsa Ferrante eller ej. Jag funderar lite till :)

  SvaraRadera
 5. Tre böcker som jag verkligen vill läsa.

  SvaraRadera
 6. Härligt att se både Tove Jansson och Ferrante i din trio. Så bra böcker!

  SvaraRadera
 7. Tårar i havet och Sommarboken vill jag läsa :)

  SvaraRadera
 8. Blandad trio! Ferrantes serie tyckte jag mycket om.

  SvaraRadera
 9. Ferrantes bok är den enda jag läst. Tack för tips om de andra!

  SvaraRadera
 10. Åh! Tre fantastiska böcker! Bra trio!!

  SvaraRadera
 11. första och sista har jag läst. konstigt att en inte känner till den där förfärliga båtolyckan

  SvaraRadera
 12. Ferrante har jag faktiskt läst, men bara första delen. Sommarboken är jättefin. Tårar i havet var det någon mer som hade och jag blir riktigt nyfiken på den.

  SvaraRadera
 13. Gillar också Ferrante, även om jag hittills bara läst två av böckerna i kvartetten. Sommarboken är helt fantastisk!

  SvaraRadera
 14. Inte läst någon av dessa, men känner till titlarna.

  SvaraRadera