fredag 12 februari 2016

Bokbloggsjerka 12-15 februariAnnikas litteratur och kulturblogg har Bokbloggsjerkan, med en ny fråga varje fredag, och idag är det ju fredag igen! Denna veckan är frågan:Lottens bokblogg skulle vilja veta hur du tror att man kan inspirera barnens läsande. Har du några goda exempel?


Eftersom jag är lärare, fast jobbar i förskola tycker jag att detta är en jätteviktig fråga. Sen kan jag inte påstå att jag har någon universallösning, men några tips kan jag nog komma med.

1. Berätta sagor för barnen från de är nyfödda.

2. Läs för dem.

3. Visa att du själv tycker om att läsa.

4. Gå regelbundet till biblioteket tillsammans.

5. Låt barnen alltid ha tillgång till böcker, serietidningar eller liknande som de tycker är roligt.

6. Ha inte alla böcker framme, utan byt ut dem med jämna mellanrum, så det känns nytt och spännande.

7. Minska skärmtiden

8. Sen mitt tips till de med läsande barn, som funkat här hemma, både med min bokslukande dotter och med min inte lika intresserade son. Ha en tid då de skall lägga sig, tex 19:30, antingen kan de välja att lägga sig och sova på en gång ELLER ligga och läsa en timme. Serietidningar, faktaböcker, bilderböcker, kapitelböcker spelar ingen roll, men de får "vara uppe längre" om de läser. Det var lättare med dottern, men efter att ha fått in rutinen, tycker även lillebror att det är en mysig stund. Ibland kan det nu vara svårt att få dem att sluta läsa.

Det vill ju dock till att det alltid finns något att läsa!


Det är mina tips!

13 kommentarer:

 1. Många fina tips! Det där med att minska skärmtiden tror jag är påtagligt och tyvärr besvärligt, men intressant vad som skulle hända om det minskades en hel del, om de då skulle få ro och intresse för att läsa något :)

  SvaraRadera
 2. Jättebra tips! Särskilt 8 är en jättebra idé. :) Man varvar ju ner väldigt bra med läsning också :)

  SvaraRadera
 3. Att göra böcker och läsning till en naturlig del av livet är nog viktigt. Något som alltid finns där och som man egentligen inte funderar på.

  SvaraRadera
 4. Ja vara uppe längre funkade för min grabb, vad han läste, det gör han fortfarande men serietidningar.

  SvaraRadera
 5. bra tips! ingen dum idé att låta lampan vara tänd en timme längre om barnen vill läsa. sedan kan de ju fortsätta med ficklampa under täcket...

  SvaraRadera
 6. Våra barn släcker ibland alldeles för sent, för jag har så svårt att säga nej när de säger "jag ska bara läsa klart det här kapitlet"...:-)

  SvaraRadera
 7. Regelbundna turer till biblioteket minns jag var väldigt uppskattade bland mig och mina klasskamrater. Särskilt att få välja fritt.

  SvaraRadera
 8. Jättebra handfasta tips, speciellt detta med att låta dem vara uppe längre om de läser!

  SvaraRadera