lördag 7 september 2024

The Cosy Autumn Book Tag

September har just börjat och det kanske inte känns som höst än, men vi har tre härliga höstmånader framför oss och för att kunna förbereda sig för detta blir det idag Tagen The Cosy Autumn Book Tag som är gjod av The Book Belle men som jag hittade hos Stargazer-online


1. What book always reminds you of fall/autumn?

Det är faktiskt inte en bok utan en novell. Sedan jag läste Daphne du Mauriers Fåglarna är det den jag först kommer att tänka på när någon undrar över höststämning i en bok. Hela boken med noveller är läsvärd och många om inte alla (minns lite dåligt) har en höstig känlsa, men framför allt Fåglarna. Maurier har en förmåga att verkligen kunna bygga upp känslor och stämningar när hon skriver.



2. What is your favourite autumnal book cover?

Kanske inte det vackraste höstomlag någonsin, men ändå rätt höstigt tycker jag. Dessutom är den från en bra serie av Maureen Johnsson. En serie där en ungdomstjej är intresserad av olika brott och löser dem tillsammans med sina kompisar. Från början bor de på en specialhighschool uppe i bergen som är till för ungdomar med specialintressen. Detta är bok fem i serien och är den senaste som kommit ut. Det verkar bli en bok sex och sju också så småningom.

Stevie Bell solved the case of Truly Devious, and now she’s taking her detecting skills abroad when she becomes embroiled in a mystery from 1990s England. Another pulse-pounding and laugh-out-loud stand-alone mystery from New York Times bestselling author Maureen Johnson.

Senior year at Ellingham Academy for Stevie Bell isn’t going well. Her boyfriend, David, is studying in London. Her friends are obsessed with college applications. With the cold case of the century solved, Stevie is adrift. There is nothing to distract her from the questions pinging around her brain—questions about college, love, and life in general.

Relief comes when David invites Stevie and her friends to join him for study abroad, and his new friend Izzy introduces her to a double-murder cold case. In 1995, nine friends from Cambridge University went to a country house and played a drunken game of hide-and-seek. Two were found in the woodshed the next day, murdered with an ax.

The case was assumed to be a burglary gone wrong, but one of the remaining seven saw something she can’t explain. This was no break-in. Someone’s lying about what happened in the woodshed.

Seven suspects. Two murders. One killer still playing a deadly game.

3. What is your favourite autumnal drink to read with?
Kaffe är väl det som är vanligast, men under höst och vinter kan det gärna slinka ner lite te också. Gärna något örtte på kvällen, som pepparmynta eller kamomill med lite honung i.

4. Do you prefer to read late at night or early in the morning?
Det viktiga är inte tiden utan att jag inte är för trött utan klar i huvudet och att det är lugnt och tyst runtomkring mig och att jag får läsa i lugn och ro utan att någon stör. Jag kan säga att det händer alltför sällan, enligt mig. 

5. Halloween is coming! What is your favourite spooky read?
Jag firar inte Halloween och jag gillar inte att läsa skrämmande böcker. Men en spännande thriller kan vara kul att läsa. Dean Koontz serie om Jane Hawk till exempel. Den serien har jag sista boken kvar av, men den är riktigt spännande.


6. What is the ultimate comfort read for you?
Jenny Colgans böcker. De är gulliga och kan vara beröra min känslor utan att knäcka mig och det slutar alltid lyckligt.





7. What is your favourite autumnal reading snack?
Det är inte bara under hösten. Men pistagenötter är bland favoriterna hos mig. Det är lite pilligt så det tar en stund att äta och det är ju så knaprigt salt och gott (och dyrt!!!)

8. What is your favourite autumnal candle to burn whilst reading?
Eftersom jag har minne som en guldfisk vågar jag sällan ha riktiga ljus tända, och jag står inte ut med för mycket doft, så doftljus får jag panik av. Så jag har införskaffat uppladdningasbara "ljus" som jag använder mig av och gärna har runtom i huset. De börjar bli lite gamla och slitna och jag skulle behöva nya men de har stigit så i pris att jag är väldigt tveksam och letar efter billigare alternativ. Dessa kostar numera ca 2500 (!!!!), det gjorde de inte när jag köpte dem... Men de är bra och har funkat i många år.


9. When you’re not reading, what is your favourite autumnal activity?
Gå ute i naturen och njuta av att det blivit svalare och att insekterna har minskat och att det är så otroligt vackert.

10. What is on your autumn/fall reading list? 

Avgrund, Jeff VanderMeer
Denna har jag haft i min storytelbokhylla ett tag och nu är det dags. Den har jag nyligen sett flera rekommendera så den har snabbt åkt upp till toppen av läshögen.

Område X har varit avskuret från resten av kontinenten i årtionden. Naturen har återerövrat de sista resterna av mänsklig civilisation. Den första expeditionen återvände med rapporter om ett vackert Edenlikt landskap. Den andra expeditionen slutade med massjälvmord. Den tredje expeditionen gick under i ett regn av kulor när dess deltagare vände sig mot varandra. Deltagarna i den elfte expeditionen återvände som skuggor av sina forna jag. Inom veckor var alla döda i cancer. I Avgrund följer vi den tolfte expeditionen. Gruppen består av fyra kvinnor: en antropolog, en lantmätare, en psykolog - den faktiska ledaren - och vår berättare, en biolog. Deras uppdrag är att kartlägga landskapet, att anteckna observationer av sin omgivning, av varandra, och över allt annat, att undvika att själva bli smittade av Område X. Expeditionen anländer redo för det oväntade, och Område X lever upp till sitt rykte. Deltagarna upptäcker en enorm topografisk anomali och livsformer bortom all förståelse. Det är dock hemligheterna som de fört med sig över gränsen som till slut ska förändra allt.

The Courting of Bristol Keats, Mary E Pearson 12 nov
Mary E. Pearson har skrivit en av mina absoluta favoritserier och jag kollar regelbundet om hon kommer ut med något nytt. Nu i höst gör hon äntligen det och jag måste ha och läsa boken så snart den kommer ut.

After losing both their parents, Bristol Keats and her sisters struggle to stay afloat in their small, quiet town of Bowskeep. When Bristol begins to receive letters from an 'aunt' she has never heard of, who promises to help, Bristol reluctantly agrees to meet her - and discovers that everything she thought she knew about her family is a lie. Her father might even still be alive. Not killed but kidnapped by terrifying creatures and taken to another realm - the one he is from.

Desperate to save her father and find the truth, Bristol journeys to a land of gods, fae and monsters. Pulled into a dangerous world of magic and intrigue, she makes a deadly bargain with the fae king, Tyghan. But what she does not know is that he is the one who drove her parents to live a life on the run. And he is just as determined as she is to find her father - dead or alive . . .

Vendetta, Jan Guillou
Naturligtvis måste jag också fortsätta med Hamiltonserien. En serie som jag är helt fast i.

Morgonposten på UD i Stockholm innehåller ett vadderat kuvert med ett snyggt avkapat finger. Fingret tillhör en svensk medborgare som maffian på Sicilien kidnappat.

Motvilligt åtar sig Carl Hamilton uppdraget att befria de kidnappade. Men han och hans medhjälpare möter en motståndare de aldrig tidigare stött på.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar