lördag 26 mars 2016

Rebel Spring, Morgan RhodesTitel: Rebel Spring
Originaltitel: Rebel Spring
Författare: Morgan Rhodes
Utgivningsår: 2013
Förlag: Razorbill
Sidor/tid: 401
Genre: YA, Fantasy
Språk: Engelska

Handling i korthet:
Auranos har blivit besegrat och har ihop med Limeros och Paelsia blivit ett kungadöme Mytica under "Kungen av blods" styre. Cleo är fylld av sorg då hennes familj och kungarike är borta, dessutom blir hon använd i ett politiskt spel för att distrahera landets invånare. Magnus får också känna på både att förlora närstående och att bli manipulerad. Jonas har blivit ledare för några rebeller och Lucia är fortfarande medvetslös sen hon hjälpte till att besegra Auranos.

Mina tankar:
Det här är andra boken i Morgan Rhodes Falling Kingdomsserie. Den första heter just Falling Kingdoms (2012), tredje Gathering Darkness (2014), fjärde Frozen Tides (2015), i december 2016 kommer Crystal Storm och 2017 skall sista boken komma ut som än så länge inte har någon titel.

De här är en serie där man får se världen ur flera karaktärers perspektiv. Det fungerar bra, men... Ibland blir det lite frustrerande, för i stort sett är det bara tre karaktärers synvinkel jag är intresserad av.
Jonas, rebelledaren vars bror blev mördad i första boken. Han är intressant då han ser allt som händer i kungariket ur en motståndares ögon och man får inblick i rebellernas liv och tänk.
Cleo, den enda av kunglig börd som blev kvar i Auranos. Hon hålls levande av politiska skäl och är i stort sett fången i sitt eget slott. Hennes ilska och syn på Kungen av blod, hans son Magnus och rebellerna skapar spänning.
Magnus, son och arvinge till Kungen av blod, balanserar på en knivsägg mellan att kanske vara ond och kanske vara god. Dessa karaktärer som man inte riktigt vet, men tror att de kanske är goda, är så roliga att läsa om. De andras synvinklar är inte riktigt lika intressanta även om de kan ge en större helhetsbild till historien.
Lucia Magnus adoptivsyster och en av huvudkaraktärerna har en viktig roll, men jag har så svårt för henne att det går lite trögt genom hennes kapitel.

I Rebel Spring är vi mest i Auranos, den bördiga och välbärgade delen av Mytica. Livet där fortsätter som vanligt trots härskarbytet, medans det i andra delar verkar ha blivit sämre. I den här medeltida världen blir ett vägbygge genom hela landet en riktigt stor sak och arbetskraften till det hanterar Kungen av blod på sitt alldeles egna sätt. Kungen av blod heter egentligen Gaius Damora och är som hans smeknamn antyder, den onda sidan. Han verkar dock ha fått en konkurrent om den platsen, då det antyds att han får hjälp. Det skall bli intressant att se hur det utvecklar sig.

Eftersom jag efter första boken redan känner till karaktärerna är det mycket lättare att ta till sig den här andra. Jag kommer snabbt in i handlingen och blir helt uppslukad. Fantastisk snabb och underbar läsning, där det inte riktigt går att förutse vad som kommer att hända.

10/7-17 Vid en inläsning av boken tycker jag bättre om boken än första gången. Jag tar mig tid att läsa och har en annan helhetsbild. Klart värd att omläsas.

Rekommenderas till:
Fantasyfantaster och läsare som vill ha krig, prinsar och prinsessor.

Betyg: 4/5

Går att köpa på cdon.comAdlibris.comBokus.com
Läs om boken på goodreads

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar