tisdag 15 mars 2016

Hallahem - Sveket vid sjön, Susanne Trydal & Daniel ÅhlinTitel: Hallahem - Sveket vid sjön
Originaltitel: Hallahem - Sveket vid sjön
Författare: Susanne Trydal & Daniel Åhlin
Utgivningsår: 2016
Förlag: Hoi Förlag
Sidor/tid: 256
Genre: Barn och ungdom, urban fantasy
Språk: Svenska

(Recension.ex från Susanne Trydal)

Handling i korthet:
Staden under berget är räddat, men ett nytt hot mot Vitterfolket är på stadig frammarsch. Ett sällskap, Vakarna, som har jagat skogens väsen sedan urminnes tider har fått upp spåret på Vitterfolket och tänker inte ge sig förrän de utrotat dem. Tilda, Torun får återigen kämpa för det som de tycker är rätt.

Mina tankar:
Det här är andra boken i en triologi om Hallahem, den första heter Staden under berget (2015) och om jag hittat rätt uppgifter kommer bok tre heta Striden i skogen (2017). I första boken lär vi känna Torun och Tilda som är bortbytingar, dvs att de byttes ut när de var bäbisar. Ett människobarn mot ett vitterbarn. De lärde senare känna varandra och hjälptes åt att rädda ett av Vitterfolkets hem, Hallahem.

Sveket vid sjön (2016) startar i ett ganska lugnt tempo, när vardagen tagit vid efter förra bokens dramatiska slut. Storyn djupnar när vi får veta var Vitterfolket kommer ifrån och en inblick i Vakarnas sällskap och hur de opererar i samhället och i skogarna.

Vi får också lära känna Emanuel och Johannes bättre. Jag gillar Johannes, Tildas vän, en vilsen kille som har en inre kamp om vad som är rätt och fel. Men det kryper i kroppen på mig då jag läser om Emanuel som är Johannes farfar. Han är själva sinnebilden av inskränkthet och manipulerar de i sin omgivning att se saker på hans sätt. Tankarna dras naturligtvis åt främlingsfientlighet och fördomar i största allmänhet. Riktigt obehaglig snubbe.

Men mest av allt handlar boken om fantastisk vänskap. Vänskap över generationsgränserna, vänskap mellan olikheter. Tilda har en hel del att bearbeta och drar sig undan från sina gamla vänner, medans Torun växer och blir starkare och modigare. Jag blir glad när Grim dyker upp, då han är en favorit. Medan detta fortfarande är en underbar kombination av nordiska väsen och ett nutida Sverige, precis som i första boken, känns det som om fokus ligger mer i människornas värld denna gång, än på livet bland vitterna. Torun är ju naturligtvis nyfiken på världen hon kommer ifrån och med Vakarna som är på sin vakt, blir det flera nervkittlande tilfällen.

Boken startar ju relativt lugnt, men i slutet är det så otroligt intensivt och spännande att det inte går att läsa fort nog. Naturligtvis blir det också ett svek vid sjön, som titeln antyder, och vilket svek sen, mitt hjärta brast lite.

Detta är en lättläst bok och jag rekomenderar den verkligen till 9-12 åringar (även äldre). En spännande historia med karaktärer som engagerar och epilogen ger mig rysningar av förväntningar på sista boken som inte kan bli annat än bra!

Rekommenderas till:
Unga läsare som är sugna på Fantasy, gärna med nordiska väsen i ett vanligt svenskt samhälle.

Betyg: 4/5

Går att köpa på cdon.comAdlibris.comBokus.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar