tisdag 14 maj 2024

Tisdagstrion v. 20 - Omslag i rött, blått och vitt


Det är återigen dags för Ugglan & Bokens Tisdagstrio och för vecka 20 är det temat: Omslag i rött, blått och vitt

Det är bara att ta en kik i bokhyllan och se vad vi kan hitta till dagens tema. Tre väldigt olika böcker blev det.


Drakarna, Julie Kagawa
Vad sägs om att läsa om två rivaliserande organisationer som kämpar mot varandra i det fördolda och där en av organisationerna består av drakar. Det är grunden i Kagawas serie Talon. Jag minns att jag tyckte det var spännande och lättläst, det är ju ändå en ungdomsserie så då kan man ju förvänta action, kärlek och högt tempo. Serien är fem böcker lång och finns på svenska, iallafall till bok fyra... Översatte de aldrig Inferno tro?  

För länge sedan lyckades Sankt Görans Orden utrota nästan alla drakar. De få som blev kvar gömde sig genom att anta mänsklig form och har sedan dess levt bland människorna. Långsamt har de blivit allt fler, allt starkare, allt listigare. De har skapat Talon, en världsomspännande organisation som samlar alla drakar, och är nu redo att överta makten från människorna. Ember och Dante Hill är två unga drakar som vuxit upp som bror och syster i Talons hemliga anläggning. De har tränats och förberetts för att kunna infiltrera det mänskliga samhället, och som slutprov placeras de i strandstaden Crescent Beach. Ember är nyfiken på tonårslivet och längtar efter att få uppleva en sommar i frihet innan hon tilldelas sin slutgiltiga plats i Talons organisation. Men så dyker plötsligt en laglös drake upp och ifrågasätter allt Ember lärt sig. Garret Xavier Sebastian är bara sjutton år, men redan en ärrad drakdödare. Som soldat i Sankt Görans Orden är hans uppdrag att eliminera alla drakar – särskilt de unga. Nu skickas han till Crescent Beach på ett uppdrag: att undersöka två eventuella Talon-agenter och eliminera dem. Men först måste han vara helt säker på att de verkligen är drakar, och med Ember Hill är ingenting säkert. Embers mod, självförtroende och vilja ställer allt Garret lärt sig på ända. Hur mycket är han villig att ge upp för att få reda på sanningen om drakarna?

Coq Rouge, Jan Guillou
Den här har jag alldeles nyligen läst och den var så spännande och bra skriven. Jag tror jag uppskattar Guillous sätt att berätta. De böcker jag har läst av honom (böckerna om Arn och Ondskan) har jag verkligen gillat så det är ju konstigt att jag inte slukar allt han skrivit. Vilket kanske nu blir ändring på.

Den svenska underrättelsetjänsten fick med den högt specialutbildade löjtnanten Hamilton tillgång till ett hemligt vapen.

När en hög Säpotjänsteman blir skjuten i Stockholm kommer Carls unika kunskaper och talanger väl till pass. Under den utredning som följer riktas misstankarna mot vissa palestinska terrorgrupper, och Carl får rikligt med tillfällen att visa vad han går för...

Warbreaker, Brandon Sanderson
Jan Guillou skriver detaljerat och omständigt, men jag tror han ligger i lä där om man jämför med Sanderson. Sanderson broderar ut och bygger upp världar av ren fantasi. Där det funkar väldigt bra för Guillou kan jag tycka att det ibland blir för mycket och rent av tråkigt ibland i Sandersons böcker (där jag bara orkat igenom några stycken) Hans böcker är ofta långa och serierna också. Detta är dock en fristående bok som var hel ok och många älskar den.

Warbreaker is the story of two sisters, who happen to be princesses, the God King one of them has to marry, the lesser god who doesn't like his job, and the immortal who's still trying to undo the mistakes he made hundreds of years ago.

Their world is one in which those who die in glory return as gods to live confined to a pantheon in Hallandren's capital city and where a power known as BioChromatic magic is based on an essence known as breath that can only be collected one unit at a time from individual people.

By using breath and drawing upon the color in everyday objects, all manner of miracles and mischief can be accomplished. It will take considerable quantities of each to resolve all the challenges facing Vivenna and Siri, princesses of Idris; Susebron the God King; Lightsong, reluctant god of bravery, and mysterious Vasher, the Warbreaker.

8 kommentarer:

  1. Verkligen en intressant blandning! Och jag har inte läst någon av dem, så tack för nya tips!

    SvaraRadera
  2. Jan Guillous serie funderar jag på att läsa från början till slut. Nu har jag bara läst lite spridda skurar. Just Coq Rouge har jag inte läst.

    SvaraRadera
  3. Guillos bok är den enda jag har hört talas om, men jag har inte läst den.

    SvaraRadera
  4. jag gillar Guillou men inte det han skriver. det är något med språket. de båda andra har jag inte läst

    SvaraRadera
  5. Jag har läst många av Guillous böcker, men faktiskt inte serien om Hamilton. Fast det står två av dem i bokhyllan. Undrar om jag läst dem för längesen och glömt bort det :)

    SvaraRadera
  6. Drakarna har jag i bokhyllan tyvärr oläst.

    SvaraRadera
  7. Blir nyfiken på Sanderson nu! Länge sedan läste Coq rouge - kanske dags för omläsning
    Maria Bokologen

    SvaraRadera