I Ugglan & Bokens tisdagstrio v. 21 skall vi gräva fram vad man kanske kan kalla lite mer historiska böcker. Även om 1900-talet kanske inte känns alltför avlägset för mig, kan nog dagens barn tänka att det var då dinosaurierna levde.
Jag trodde det skulle bli lätt att hitta böcker från det här århundradet och visst har jag böcker från den tiden i bokhyllan, men jag brukar vilja få med ganska nylästa böcker och det var svårare. Det blev tre historiska skildringar och dessutom riktigt bra böcker som fick komma med idag.
Vi börjar med en bok som kom ut alldeles i början av 1900-talet. En vacker utgåva fick mig att läsa denna boken och det var väldigt intressant att följa familjerna i det historiska Dalarna.
Jerusalem är berättelsen om en stark väckelsevåg som delar en socken i Dalarna – en handfull familjer följer kallelsen och beger sig till det heliga landet medan andra väljer att bli kvar på sina gårdar. Med starka färger och i dramatiska konflikter gestaltar Selma Lagerlöf här de teman som går djupast i hennes författarskap: trons makt och kärlekens förunderliga vägar. Jerusalem publicerades 1901 och 1902, här är de båda delarna samlade i en volym.
Det känns passande att ta en bok från mitten av århundradet. En bok, med tillhörande musikal som jag älskat. Jag har fortfarande inte fortsatt med serien, men nu blev jag påmind igen och skall försöka få till läsningen av dem.
Utvandrarna är den första delen om Kristina, Karl Oskar, Robert, Arvid och alla andra i Ljuder socken som lämnar fattig-Sverige för ett drägligare liv i USA. Efter många svältår och andra umbärande bestämmer de sig för att emigrera till Amerika och en strapatsrik resa tar sin början.
Vilhelm Moberg skrev sig rakt in i den svenska folksjälen med sitt Utvandrarepos. Utvandrarna gavs ut första gången 1949 och har lästs och älskats allt sedan dess. Serien har också levt vidare genom både Jan Troells rosade filmer och Björn Ulvaeus och Benny Anderssons hyllade musikal "Kristina från Duvemåla". Utvandrarserien är en tidlös kärlekshistoria kantad av hungersnöd, drömmar och längtan.
Vi avslutar väldigt lägligt precis i slutet på århundradet med en annan titel om Jerusalem. Det här är en bok som jag slukade när den kom. Hela serien faktiskt och när vi sedan med Högskolan på lärarutbildningen fick en dagsresa med klassen i Arns fotspår var det ju bara lycka. Man kunde känna historiens vingslag och kunde nästan se de fiktiva karaktärerna i kloster, kyrkor och ruiner.
Nådens år 1150 föds Arn Magnusson på Arnäs gård, belägen vid Vänerns strand några mil nordost om Skara. Han är son till Sigrid och Magnus, båda av urgamla stormannaätter och befryndade med både norska och svenska kungaätter. Detta är berättelsen om hur Arn, sedan han blivit moderlös, tas om hand av cisterciensermunkarna vid Varnhems kloster och av dem får den yppersta av sin tids andliga och världsliga bildning. Av den väldige broder Guilbert de Beaune lär han sig också hantera båge och svärd som en riddare utan fruktan och tadel. Ty cisterciensermunkarna har förstått att Arn nog inte är ämnad att bli en klosterbroder utan skulle kunna göra mera nytta som en Kristi stridsman och trons försvarare i Det heliga landet.
Om dessa planer är emellertid Arn okunnig när han som 17-åring återvänder till fädernegården, där han ofrivilligt dras in i de pågående intrigerna mellan rivaliserande tronpretendenter i ett av maktstrider sönderslitet Sverige. Efter sin uppväxt i klostret möter han också för första gången kvinnan, lustan och kärleken; två flickor är föremål för hans låga € men de är systrar! Något som enligt Västgötalagen är ett brott som kräver strängaste straff. Så vid 19 års ålder döms Arn för sin kärleks skull av kyrkan till botgöring som tempelriddare i Det heliga landet. Vägen till Jerusalem är anträdd.
Vägen till Jerusalem är första delen i en trilogi från korstågstid.
bra trio, känner till böckerna, osäkert om jag läst alla.
SvaraRaderaTvå fina klassiker.
SvaraRaderaSuperbra trio.
SvaraRaderahar läst alla i din trio! första delen av Lagerlöfs Jerusalem tyckte jag riktigt mycket om
SvaraRaderaUtvandrarna har jag läst. Fantastiska böcker allihop.
SvaraRaderaSelmas Jerusalem vill jag läsa! Tack för tips / Maria Bokologen
SvaraRaderaJag har inte läst någon av dina böcker.
SvaraRaderaJerusalem läste min pappa högt för mig och den gjorde stort intryck
SvaraRadera