lördag 9 mars 2024

Fem böcker om Starka kvinnor i storslagen natur


Igår var det internationella kvinnodagen, så idag får boktipsen handla om Starka kvinnor i storslagen natur. Denna kombination brukar vara en hit när jag väljer böcker. Har du inte läst dessa, gör det!

Bergens stjärnor, Jojo Moyes
Det var kvinnliga ridande bibliotekarier som gjorde mig nyfiken, men det var de gränslösa kvinnliga vänskapsbanden som fick mig fast. Tillsammans med mäktig natur och män som är skitstövlar blev det en fantastisk läsupplevelse som fortfarande sitter kvar efter flera år. En fullpottare helt enkelt.

Alice Wright lever ett stillsamt och instängt liv med sina föräldrar i England. Ett frieri från den stilige amerikanen Bennett Van Cleve ger henne hopp om luft under vingarna. Med honom vid sin sida, i exotiska Kentucky, hoppas hon att världen ska öppna sig för henne. Men snart inser Alice att hon är mer instängd än någonsin. Bennett verkar mer intresserad av att träffa sina vänner (utan Alice), och den strängt religiöse svärfadern, ägare till den lokala kolgruvan, anser att en kvinnas plats är i hemmet. Så när staden efterlyser frivilliga kvinnor till att bli ridande bibliotekarier som en del av Eleanor Roosevelts nya satsning på utbildning, anmäler sig Alice entusiastiskt. Kvinnornas ledare, som snart blir Alices främsta allierade, är Margery, den smarta, självständiga dottern till en ökänd brottsling, en kvinna som aldrig bett om en mans tillåtelse för någonting. För familjeflickan Alice är Margery mer uppfriskande och modig än någon annan hon mött, och hon anförtror sig allt mer åt henne allteftersom äktenskapet med Bennett krackelerar. Kentuckys Ridande Bibliotekarier blir snart kända vida omkring, och deras arbete är minst sagt strapatsrikt. De tampas med beväpnade hembrännare och giftormar, snöiga bergssluttningar och översvämningar. Värst är ändå de män som inte ser med blida ögon på friheten som uppdraget medför. Och vissa män är beredda att gå hur långt som helst för att stoppa dem. Bergens stjärnor är ett klassiskt drama om kvinnlig vänskap, äkta kärlek och passion. Den bygger på verkliga händelser i 1930-talets Kentucky.

Där kräftorna sjunger, Delia Owens
Denna boken syntes överallt ett tag och det med rätta. Här är det en tjej som fightas mot oddsen. Precis som i boken ovan finns här mycket fördomar och hatiska människor. Men också de som är vänliga. Mycket av boken utspelas i träskmarker som blir som en egen karaktär. Jag har fortfarande inte sett filmen, för trots att många gillat den är jag rädd att den skall förstöra min upplevelse av boken som jag älskade.

Kya Clark lever ensam och i samspel med naturen utanför en liten stad vid North Carolinas kust. Byborna kallar henne ”Träskflickan” och har i många år spridit elaka rykten om henne. När en stilig quarterback hittas död i våtmarken blir hon därför omedelbart misstänkt och en mordutredning inleds. Men Kya är långt ifrån den obildade enstöring som alla tror, och snart uppdagas sanningen om hennes liv.

Himmel över Alaska, Kristin Hannah
En författare som blivit en favorit är Kristin Hannah och hennes bok Himmel över Alaska älskade jag. Den handlar om en familj som flyttar till Alaska med sin storslagna, men oförlåtande natur. Familjen får det kämpigt och inte blir det bättre av att pappan har stora problem med det mesta. Kvinnorna är de som får kämpa och naturen är även här nästan som en egen karaktär.

Det blir inte första gången trettonåriga Leni flyttar när hennes impulsive pappa bestämmer att familjen ska bosätta sig i Alaska. Han vill att de ska göra ett nytt försök på ett nytt ställe, för att försöka få ordning på allt. Också Leni hoppas att tillvaron ska bli bättre i den ärvda stugan i vildmarken – så mycket stormigare kan det i alla fall inte bli. Den första tiden verkar lovande. Men när vintern kommer sänker mörkret sig över familjen.

I am still Alive, Kate Alice Marshall
Denna boken utspelar sig också norrut på Nordamerikas kontinent. Naturen är lika givande och tagande som i boken ovan. Här är det en också onda män som en tjej får kämpa mot för att överleva och det är otroligt spännande.

After: Jess is alone. Her cabin has burned to the ground. She knows if she doesn’t act fast, the cold will kill her before she has time to worry about food. But she is still alive—for now.

Before: Jess hadn’t seen her survivalist, off-the-grid dad in over a decade. But after a car crash killed her mother and left her injured, she was forced to move to his cabin in the remote Canadian wilderness. Just as Jess was beginning to get to know him, a secret from his past paid them a visit, leaving her father dead and Jess stranded.

After: With only her father’s dog for company, Jess must forage and hunt for food, build shelter, and keep herself warm. Some days it feels like the wild is out to destroy her, but she’s stronger than she ever imagined.

Jess will survive. She has to. She knows who killed her father…and she wants revenge.

När vargarna kom, Charlotte McConaghy
Denna boken hade jag hoppats skulle bli en favorit, men det blev den tyvärr inte. Men den var ändå lite spännande då det handlar om en kvinna som flyttar till Skottland för att införliva Vargar i högländerna. Det är inte så svårt att förstå att det kan bli en hel del motsättningar och att hon får kämpa.

Inti Flynn reser till Skottland med sin tvillingsyster Aggie och ett team av biologer för att försöka återinföra vargar i de avlägsna högländerna. Hennes förhoppning är inte bara att rädda det döende landskapet utan också Aggie, som lider svårt efter den fruktansvärda incident som drev systrarna att lämna sitt hem i Alaska.

När försöket med vargarna visar sig lyckat kan Inti äntligen slappna av. Men det dröjer inte länge förrän allting vänds upp och ner. En av lokalborna hittas död och Inti vet att alla kommer att skylla på vargarna. Själv vägrar hon tro att vargarna ligger bakom attacken och för att skydda dem tar hon ett ödesdigert beslut. Men om det inte var vargarna som dödade mannen, vem var det då?

Läs också:


2 kommentarer:

  1. Himmel över Alaska och I am still alive vill jag läsa! :) De andra tre har jag läst och gillat :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kristin Hannahs böcker gillar jag verkligen. Håller på med hennes senaste nu.

      Radera