torsdag 13 januari 2022

Sämsta böckerna 2021

Här finns böcker jag aldrig borde ha läst, böcker som var tråkiga och böcker som upprörde mig på ett eller annat sätt. Kan absolut innehålla spoilers!!!

Min mörka Vanessa, Kate Elizabeth Russell
Den här boken borde jag aldrig ha läst. Jag trodde jag skulle få en bok om hur en kvinna tog sig igenom barndomens trauman då hon blev groomad. Vad jag fick var att vara med under tiden hon blev manipulerad av sin lärare och detaljerade våldtäktscener mellan dessa två. Inte tog hon sig igenom skiten och kom ut på andra sidan heller. En fruktansvärd bok som placerade bilder i min hjärna som jag inte vill ha där och som får mig att må illa.

”När Strane och jag träffades var jag femton och han fyrtiotvå.”

Vanessa är en kvinna i trettioårsåldern som lever ett lagom framgångsrikt liv. En dag läser hon i tidningen om en lärare som har förgripit sig på sina elever. En av flickorna har trätt fram och berättat om sina upplevelser. Artikeln leder till fler reportage om läraren Jacob Strane och tidningarna antyder att det finns många fler unga kvinnor som har utsatts. Vanessa följer bevakningen med hjärtat i halsgropen. Hon stalkar den unga kvinna som satte igång drevet mot läraren, följer hennes rörelser på sociala medier. Samtidigt får Vanessa sms från Jacob som undrar hur hon mår.

The Glass Hotel, Emily St. John Mandel 70% DNF
Den här boken var bara tråkig och var berättad på ett sätt med olika tidslinjer som bara förvirrade.

Vincent is the beautiful bartender at the exclusive Hotel Caiette. When New York financier Jonathan Alkaitis walks into the hotel and hands her his card, it is the beginning of their life together.

That same night, a hooded figure scrawls a note on the windowed wall of the hotel: ‘Why don’t you swallow broken glass.’ Leon Prevant, a shipping executive, sees the note from the hotel bar and is shaken to his core.

When Alkaitis's investment fund is revealed to be a Ponzi scheme, Leon loses his retirement savings in the fallout, but Vincent seemingly walks away unscathed. Until, a decade later, she disappears from the deck of one of Leon's ships . . .


Nässlorna blomma, Harry Martinson
Den här boken var bara trög att komma igenom och den var varken särskilt intressant eller spännande.

Nässlorna blomma är än idag en ovanligt omskakande läsupplevelse. Å ena sidan skildrar berättelsen om sockenpojken Martin Tomasson och hans öden på de gårdar där han ackorderas ut en ensamhet som ter sig närmast avgrundsdjup. Han förlorar ju i stort sett alla människor som betyder någonting för honom: båda föräldrarna, den älskade storasystern och så till slut fröken Tyra på ¿hemmet¿. Bokens sista mening lyder: ¿¿ Nej! Hon är död!!!¿ Å andra sidan gestaltar Nässlorna blomma lika övertygande Martins envisa och okuvliga överlevnadsvilja, hans förmåga att trots allt söka det ljusa i tillvaron.Det är denna mirakulösa balans som Staffan Söderblom tar fasta på i sitt efterord, där han visar hur Martinsons språk ¿ mot alla stil- och berättarregler ¿ instinktivt skiftar med de olika livslägen Martin befinner sig i.


Dear Fahrenheit 451, Annie Spence
Iden till den här boken låter väldigt rolig och intressant om man är en boknörd. Men boken föll platt och var en enorm besvikelse.

A librarian's laugh-out-loud funny, deeply moving collection of love letters and break-up notes to the books in her life.
Pachinko, Min Jin Lee
En bok som skulle läsas inför en bokcirkel. Den hade intressanta delar av historia som jag inte hade koll på men var ganska seg att komma igenom och hade dessutom konceptet med flera generationers berättelser som jag har ganska svårt för.

Hyllad historisk roman om tillhörighet och utanförskap. I en liten fiskeby i Yeongdo, Korea föds 1911 Sunja, den efterlängtade dottern till fattiga men stolta föräldrar. Men när Sunja blir gravid med en gift yakuza hotar hela familjens tillvaro att falla samman. När Isak, en kristen tuberkulosdrabbad präst, ber om Sunjas hand uppenbarar sig en lösning ett nytt liv i Japan som hans hustru. I ett främmande land där hon inte känner någon och inte pratar språket måste hon finna styrkan att skapa sig ett nytt hem, och göra de uppoffringar som krävs för att överleva. Med breda penseldrag målar Min Jin Lee en myllrande fresk över exiltillvarons smärtpunkter sedda genom en familj som sveps med i efterverkningarna av historiens skoningslösa vingslag.

Pachinko är en episk berättelse om familj, identitet, kärlek, död och överlevnad som spänner över fyra generationer och flera årtionden.


Vår bästa tid, Kiley Reid
En ganska platt historia som inte fastnade.

Emira ställer upp för familjen där hon brukar sitta barnvakt en sen kväll. Men i mataffären konfronteras hon av en säkerhetsvakt som anklagar henne för kidnappning. Händelsen, där en ung svart kvinna med ett blont barn omringas, fastnar på film. Incidenten blir startskottet för en kedja av händelser som vänder upp och ner på allt Emira och människorna i hennes närhet tror att de vet om sig själva - och varandra. En samtidssatir om klass, rasism och privilegier.

De saknade vännernas bok, Lisa Wingate
Jag tror att jag tyckt bättre om denna boken om jag bara hade fått en av de två trådarna som boken består av. Som det blev nu fastnade jag inte för något.

I den turbulenta tiden efter det amerikanska inbördeskriget ger sig 18-åriga Hannie ut på en farofylld resa för att hitta sin mor och de åtta syskon som alla fördes bort av slavhandlare. Hennes dyrbaraste ägodel är tre blå glaspärlor som hon fick av sin mormor som ett kännetecken. Drömmen är att familjen en dag ska återförenas och att pärlhalsbandet ska bli komplett igen.

!987 börjar Benny Silva arbeta i en skola i en fattig stad i Louisiana. Både elever och föräldrar saknar framtidshopp och har tappat kontakten med sina rötter. Men en dag hittar Benny en hundra år gammal bok som kommer att förändra allt.

De utvalda - Det främmande landet, Kristin Cashore
Jag hade alldeles för höga förväntningar på denna boken och den nådde inte ens i närheten av dem. Katastrofalt dålig bok där alla har sex med alla som en stor annons för "fri kärlek" istället för att vara en bra historia och ett spännande äventyr som de första tre böckerna i serien. 

Den unga drottning Bitterblue regerar i Monsea. Hon försöker läka landet efter sin fars nedbrytande styre. Hon har inga planer på att lämna sitt rike. Men när flera av hennes sändebud som skickats för att utforska nya länder hittas drunknade bestämmer hon sig för att själv resa iväg och ta reda på vad som har hänt.

En tragedi inträffar, och en mängd intriger som pågått i det främmande landet börjar nystas upp. Konsekvenserna riskerar att bli enorma.


The Kind Worth Killing, Peter Swanson
Blä, vad dålig denna var! Fick mig att hamna i en REJÄL lässvacka.

En fartfylld katt och råtta-lek, full av oväntade vändningar, som kommer att hålla dig som klistrad vid sidorna! På ett nattflyg från London till Boston träffar Ted Severson den vackra och mystiska Lily Kintner. För att få tiden att gå dricker de två främlingarna martini och leker en lek som går ut på att de avslöjar hemligheter för varandra. Leken tar dock en allvarlig vändning när Ted, halvt på allvar och halvt på skämt, säger att han vill döda sin fru, och Lily erbjuder sig att hjälpa till. Tillbaka i Boston håller de kontakten och fortsätter smida planer på hur Ted kan ta sig ur sitt olyckliga äktenskap. Men vad Ted inte vet är att Lily döljer ett mörkt förflutet. Snart är de indragna i en fartfylld katt och råtta-lek där det är omöjligt att veta vem som är förövare och vem som är offer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar