tisdag 23 november 2021

Tisdagstrion v. 47 - Massor av mord

Jaha, den här upplagan av veckans Tisdagstrio från Ugglan och Boken skall innehålla böcker om:

Massor av mord

Då får det bli de här tre böckerna. 

Giftmakerskan, Sarah Penner
Vi börjar med en debutroman av Sarah Penner. Här har vi en kvinna som blandar gift till kvinnor som vill bli av med sina män utan att det verkar misstänkt. Det blir en del mord alltså... 

En glömd historia. Ett hemligt kvinnligt nätverk. Ett arv av gift och hämnd.

Nella driver ett undanskymt och lite annorlunda apotek i 1790-talets London - i största hemlighet hjälper hon kvinnor att giftmörda de män som behandlar dem illa. Nella har bara två regler som måste följas: Giftet får inte användas mot andra kvinnor och allt måste registreras i apotekets böcker.

I nutid hittar historikern Caroline Parcewell av en slump en ledtråd till den över tvåhundra år gamla historien vid Themsens strand. Hon börjar gräva i det förflutna och sakta kommer sanningen kring de mystiska apoteksmorden fram.

Balladen om sångfåglar och ormar (Hungerspelen #0)
Om ni har någon inblick i vad ett Hungerspel är så vet ni att det handlar om Ungdomar som skall mörda varandra tills det endast står en segrare kvar. Det gällde även i de första hungerspelen långt innan Katniss och Peeta fick delta. I den här boken skall blivande presidenten, nu som tonåring, delta i ett Hungerspel. Fast han sitter ganska säkert med tanke på att han bara är mentor till en spelare.

I "Balladen om sångfåglar och ormar" följer vi händelserna som skedde 64 år innan Hungerspelen-trilogin utspelar sig.

Det är morgonen inför slåtterdagens ceremoni, som kommer inleda de tionde hungerspelen. I huvudstaden förbereder sig artonårige Coriolanus Snow inför sitt uppdrag som mentor i spelen. En chans att återfå berömmelse och inflytande. Den en gång så mäktiga ätten Snow har nämligen sjunkit ner i en djup ekonomisk kris, och nu hänger hela familjens framtid på Coriolanus möjlighet att charma, utmanövrera och besegra sina klasskamrater. Så att just hans spelare går vinnande ur hungerspelen.

Men oddsen är emot honom. Han blir tilldelad det förnedrande uppdraget att vara mentor åt en flickspelare från Distrikt 12, sämst av de sämsta. Deras öde ligger nu i varandras händer — varje val som Coriolanus gör kan leda till framgång eller fall, triumf eller förintelse. Inne på arenan väntar en kamp på liv eller död. Men utanför arenan börjar Coriolanus få sympati för sin spelare … och tvingas tumma på spelreglerna i sin strävan att överleva. Till varje pris.

Som man sår (Sebastian Bergman #7) Hans Rosenfeldt & Michael Hjorth
Sist men inte minst har vi en riktig kriminalroman. Serien om Sebastian Bergman är en av få kriminalromans-serier jag har följt från bok ett. Jag gillar Rosenfelt och Hjorths språk och sätt att berätta. Inga av kollegorna på Riksmord är särskilt sympatiska och jag är tacksam över att slippa träffa dem i verkliga livet. Att läsa om dem däremot...

Sebastian Bergman och kollegerna på Riksmord är tillbaka med besked! Som man sår, Hjorth/Rosenfeldts sjunde bok, utspelar sig tre år efter händelserna i En högre rättvisa.

Tre år har gått. Vanja Lithner har tagit över Riksmord och det nya teamets första uppdrag blir att hitta och stoppa en prickskytt som efter tre mord på bara några få dagar satt skräck i Karlshamn. Det finns inga ledtrådar, inga vittnen och offren verkar slumpvis utvalda. Alla i staden är alltså potentiella måltavlor.

Sebastian Bergman har valt en lugnare tillvaro sedan han blivit morfar och arbetar som psykolog och terapeut på deltid. När han en dag kontaktas av en man som behöver hjälp med att bearbeta sina upplevelser i samband med tsunamin 2004, då Sebastian själv förlorade fru och dotter, vänds allt uppochner.

Billy ska bli pappa och bestämmer sig för att han aldrig mer ska bejaka sin mörka, hemliga drift. Men det förflutna gör sig påmint. Frågan är hur långt Billy är villig att gå för att inte bli avslöjad.

24 kommentarer:

 1. Jag har aldrig läst något av Rosenfelt och Hjorth, men känner till dem förstås. Hungerspelen har jag bara sett som film.

  SvaraRadera
 2. Som man sår har jag kvar att läsa i den serien, men det har varit riktigt bra böcker fram till den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan inte annat än att hålla med. :)

   Radera
 3. Giftmakerskan känner jag i alla fall igen. Den kanske vore något för mig att läsa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är helt okej, så ge den en chans. :)

   Radera
 4. sett första delen av Hungerspelen, de andra nya

  SvaraRadera
 5. Giftmakerskan skulle jag nog gilla.

  SvaraRadera
 6. Jag har läst Hungerspelstrilogin men inte Balladen om sångfåglar och ormar.
  Giftmakerskan vill jag läsa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hungerspelstrilogin är så bra att den inte behöver Balladen om sångfåglar och ormar :)

   Radera
 7. Intressant att få läsa om vad som skedde 64 år innan Hungerspelen. Rosenfeldt och Hjorth har jag aldrig läst något av men tror att jag skulle gilla kombon med relationer och brott.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De lyckas riktigt bra med den kombinationen.

   Radera
 8. Giftmakerskan tyckte jag om :)

  SvaraRadera
 9. Den sistamåste jag läsa snart.

  SvaraRadera
 10. Collins och Hjorth & Rosenfeldt känner jag till. Giftmakerskan är okänd för mig

  SvaraRadera
 11. Sarah Penner låter intressant!

  SvaraRadera
 12. Collins bok har jag i bokhyllan men oläst. Tack för övriga tips.

  SvaraRadera
 13. Collins bok är den enda jag har läst, men jag blir riktigt nyfiken på Sarah Penner :)

  SvaraRadera