tisdag 16 november 2021

Tisdagstrion v 46 - Vägar, broar och tunnlar


Tiden rusar iväg och det är dags för en ny tisdagstrio från Ugglan & Boken. Den här veckan med temat:

Vägar, broar och tunnlar 


De första böckerna jag tänker på under det här temat är J.R.Rs bok Hobbiten och böckerna Sagan om ringen. I dem finns allt! Många långa vägar, en massa olika broar och läskiga tunnlar. Jag rekommenderar dessa böcker, men för att göra det lite svårare för mig själv letade jag upp tre andra böcker under temat.

Enklav, Ann Aguirre
I den här boken börjar berättelsen i New Yorks tunnelabanesystem. Världen är dystopisk och människor försöker överleva nere i mörkret då det är för farligt där uppe. Jag tyckte denna var så spännande och bra första gången jag läste den, långt innan den kom ut på svenska. Idag vet jag inte vad jag skulle tycka, men den är nog fortfarande rätt spännande läsning.

New York ligger i ruiner. Större delen av invånarna utplånades för länge sedan av pesten. En del av de överlevande sökte sig ner under jord och här lever de kvar i olika enklaver. Men i tunnlarna utanför deras befästningar lurar fasansfulla varelser i mörkret Freaks som livnär sig på människokött. Sällan får någon i enklaven uppleva sin tjugoårsdag.
När Deuce fyller femton genomgår hon blodsriten som förvandlar henne till jägarinna. Hon paras ihop med Fade, en jägare i hennes egen ålder som bodde ovan jord när han var liten. Snart upptäcker de att den närmaste enklaven helt har utplånats av Freaksen, men de äldste vägrar att tro på dem. I stället förvisas Deuce och Fade från enklaven för all framtid och tvingas söka sig ovan jord, upp till Topside.
Nu måste flickan som fötts i mörkret överleva i dagsljuset vägledd av Fades vaga minnen av en stad som nu endast befolkas av några få farliga gäng. Deras enda chans att överleva är att söka sig norrut, till en trakt Fades far en gång brukade berätta om, en paradisisk plats där människor kunde leva i fred. Existerar den verkligen? Och kommer i så fall deras mod och jägarskicklighet räcka till för att besegra alla faror på vägen?
Enklav är en rafflande berättelse om två unga människor i en apokalyptisk värld, som ställs inför faror och känslor de aldrig tidigare upplevt.

I Ljusets makt, Leigh Bardugo
Den här boken/serien finns ju som serie på Netflix numera. Jag läste böckerna för några år sedan och det som fastnade mest hos mig var nog vägen som gick genom den mörka dal där det var livsfarligt att ta sig igenom. Har för mig att boken var helt okej.

Alina Starkov är ingen särskild, bara en av alla fattiga, föräldralösa ungdomar i landet Ravka - ett rike som en gång var mäktigt och välmående men som nu drabbats av fattigdom och krig. På en resa attackeras Alina och hennes bästa vän Mal, och när han hotas till livet väcks en uråldrig kraft hos Alina, stark nog att rädda Mal, och kanske även det krigshärjade Ravka.
Alina förs genast till landets magiska elit, Grishan, och en helt ny värld öppnar sig för henne. En värld av magi och gnistrande överflöd, men där Alina inte vet om hon kan lita på någon inte ens Grishans mäktige ledare, Skuggmästaren, som kanske är den enda som kan hjälpa Alina att ta makten över sin kraft och fullborda sitt öde.

Dark Matter, Blake Crouch
Den här boken läste jag ganska nyligen. Här besöks en väg många, många gånger och det är aldrig samma. Ni som läst vet. För er som inte läst vill jag inte spoila för mycket. En riktigt förvirrande, hissnande sci-fi och thriller.

Vetenskapsmannen Jason Dessen spåddes en lysande framtid men allt förändrades när hans flickvän blev gravid. Istället för en framgångsrik karriär är han vid 40 års ålder fysiklärare, pappa till Charlie och gift med Daniela.

Är du nöjd med livet? Det är bland det sista Jason hör innan han slås medvetslös. När han vaknar är han fastspänd vid en bår och omringad av främlingar i skyddsdräkter. En man han aldrig har sett tidigare ler mot honom och säger Välkommen tillbaka. Men Jason känner inte igen sitt liv. Han har hamnat i en värld där hans fru inte är hans fru och hans son aldrig blivit född. Jason själv är inte en vanlig lärare utan ett uppmärksammat geni som har åstadkommit något revolutionerande. Något som borde vara omöjligt.

Är det hans gamla liv som är falskt, eller det nya? Jason ger sig ut på en resa för att hitta tillbaka till sin familj. En resa som tvingar honom att konfrontera de mörkaste sidorna av sig själv, samtidigt som han kämpar mot en skrämmande, till synes oslagbar fiende.

Oförutsägbar thriller om hur långt vi är beredda att gå för att leva livet vi drömmer om.

26 kommentarer:

 1. Dark matter har jag oläst i hyllan. Jag har hört mycket bra om den.

  SvaraRadera
 2. tänkte också på Tolkien, mycket passande vyer där.

  SvaraRadera
 3. Enklav låter intressant! Och visst hade Tolkien passat i dagens trio!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillade den när det begav sig.

   Radera
 4. Dark Matter var riktigt bra!

  SvaraRadera
 5. Är helt ovetande kring din trio. Bra att få nåt nytt i tipshögen.

  SvaraRadera
 6. Svar
  1. Jag har för mig att den var det :)

   Radera
 7. Spännande trio! Tack för tips!

  SvaraRadera
 8. känner inte till någon av dina tre. känner inte ens till någon av författarna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi läser nog väldigt olika typer av böcker :)

   Radera
 9. I ljusets makt verkar spännande. Ska titta på serien på Netflix också!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gör det. Jag tyckte serien var helt okej.

   Radera
 10. Jag har det två översta och en av dem läst.

  SvaraRadera
 11. Enklav låter lite som en amerikansk parallel till Metro 2033! Blir mycket sugen på att läsa och jämföra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänkte det också, så idag blev jag väldigt nyfiken på Metro 2033 som jag aldrig hört talas om.

   Radera
 12. I ljusets makt har jag läst. De andra två vill jag läsa!

  SvaraRadera
 13. Har läst en annan av Bardugo som också vävs in i serien (som vi har sett).

  SvaraRadera
 14. Jag tyckte mycket om I ljusets makt när jag läste den, men senare delar i Grisha-universumet har varit bättre.

  SvaraRadera