tisdag 7 september 2021

Tisdagstrion v 36 - Pojkar, grabbar & män

 


Då var det tisdag återigen och denna vecka bjuder tisdagstrion från Ugglan och boken på böcker om: Pojkar, grabbar & män

Vad väljer man för böcker då tro?

Vindens namn, Patrick Rothfuss (Kvothe)
I den här boken, som bara är del 1 av första boken, får man höra den äldre mannen Kvothe berätta sin historia från det har bara var en liten pojk.

Jag heter Kvothe. Jag har rövat tillbaka prinsessor från kungar som sover i ättehögar. Jag brände ned staden Trebon. Jag har tillbringat natten med Felurian och kommit därifrån med förståndet och livet i behåll. Jag blev relegerad från universitetet när jag var yngre än de flesta är när de blir insläppta. Vägar som andra fruktar att tala om på dagarna går jag på i månsken. Jag har talat med gudar,...

De sju morden på Evelyn Hardcastle, Stuart Turton (ett helt gäng grabbar)
I den här boken får man se händelserna ur en grabbs ögon fast genom ett helt gängs grabbar. Låter det lite klurigt? Det är för att det är det.

På det ensligt belägna lantgodset Blackheath har tiden hakat upp sig. Gång på gång upprepas här en och samma dag dagen då släkten Hardcastle med vänner samlas till maskeradbal och då någon mördar dottern Evelyn, nyss hemkommen efter nitton år i Frankrike.
Kväll efter kväll går hon samma öde till mötes och varje gång kommer Aiden Bishop för sent för att rädda henne. Det enda sättet att bryta cirkeln är att besvara den gäckande frågan: Vem mördade Evelyn Hardcastle?

Problemet är att varje gång dagen börjar om på nytt vaknar Aiden upp i en ny kropp, som någon av dem som var på plats under mordkvällen. Han har bara ytterst vaga begrepp om vem han själv är men en sak blir snart mycket tydlig: någon är fast besluten att hålla honom kvar på Blackheath för evigt.

Fyren mellan haven, M.L Stedman (Tom)
Den här boken handlar bland annat om en äkta man som inte har det helt lätt. Han får med sig en fru ut till en isolerad ö för att vara fyrvaktare. Vilket inte är helt enkelt. Särskilt inte när man ställer till det lite extra för sig. Jag tyckte boken var lite jobbigt med alla galna beslut paret tar, men jag kommer ändå ihåg en del av boken och det kanske säger en del. Boken är också gjord som film.

Det barnlösa paret Tom och Isabel Sherbourne tar anställning som fyrvaktare på en ensligt belägen ö en dagsresa från den australiensiska kusten. En morgon spolas en båt upp på stranden, där fyrvaktarparet finner ett levande spädbarn. De beslutar sig för att behålla flickan. Först när de återvänder till fastlandet inser paret vidden av sitt beslut.

28 kommentarer:

 1. Fyren mellan haven gillade jag, och jag blir nyfiken på De sju morden...! Brukar gilla när böcker har ett lite annorlunda upplägg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De sju morden rekommenderar jag. Den var riktigt bra!

   Radera
 2. Fyren mellan haven har jag bara sett som film och den passade mig inte speciellt bra. Trots Alicia Vikander. De sju morden på Evelyn Hardcastle tyckte jag om, mycket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med om båda påståendena :)

   Radera
 3. intressant trio, läst Stuart Turton, passar ju bra här.

  SvaraRadera
 4. Fyren mellan haven- den har ju jag tänkt läsa nu i höst när jag läser om fyrar! Det måste vara ett tecken, det är den boken jag ska börja med nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men lycka till. Lite deppig för min smak, men jag hoppas du gillar den.

   Radera
 5. Fyren mellan haven var bra men sorglig.

  SvaraRadera
 6. Fyrhistorien såg jag som film. Näsduksbehov!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, den är inte direkt uppmuntrande :)

   Radera
 7. Evelyn Hardcastle har jag läst och gillat!

  SvaraRadera
 8. Jag tyckte Turtons bok var riktigt bra! Fast väldigt märklig :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Märklig känns nästan som en underdrift :)

   Radera
 9. Har läst och gillat alla tre.

  SvaraRadera
 10. De sju morden låter annorlunda, det gillar jag! Skriver upp på listan.

  SvaraRadera
 11. Vindens namn står i hyllan och väntar. Egentligen är jag rätt sugen på den. De två andra finns också i läslistan - dock inte i bokhyllan.

  SvaraRadera
 12. Boken om de sju morden är jag nyfiken på.

  SvaraRadera
 13. Fyren mellan haven är den enda av dina jag läst

  SvaraRadera
 14. Har inte läst någon i din trio men vill läsa alla tre.

  SvaraRadera