tisdag 18 maj 2021

Tisdagstrion - Klassiker jag vill läsa


Klassiker jag har läst eller vill läsa, handlar veckans Tisdagstrio, från Ugglan & Boken, om. Jag väljer att presentera tre böcker jag VILL läsa. Skall vi vara riktigt petiga handlar det nog mest om att jag vill ha dem lästa, är kanske inte egentligen så sugen på att läsa dem. Har ni läst dessa? Vad tyckte ni om dem? Behöver all pepp jag kan få.


Utvandrarna, Vilhelm Moberg

Den här boken kommer jag att läsa i år, i och med att den är med i min utmaning att läsa svenska klassiker. Älskar musiken i musikalen och har sett musikalen på Göteborgsoperan, vilket var mäktigt. Hoppas att läsningen av boken inte blir så seg som jag tror att den kommer att bli.

Utvandrarna är den första delen om Kristina, Karl Oskar, Robert, Arvid och alla andra i Ljuder socken som lämnar fattig-Sverige för ett drägligare liv i USA. Efter många svältår och andra umbärande bestämmer de sig för att emigrera till Amerika och en strapatsrik resa tar sin början.

Historien om två städer, Charles Dickens

Jag minns inte vilken bok det var, men i en bok jag läst fanns många hänvisningar och citat från den här boken, vilket gjorde mig nyfiken på att läsa den. Jag började lyssna på den en gång, på engelska, men kom inte särskilt långt. På årets bokrea passade jag på att köpa den, så nu hoppas jag att den kommer att bli läst inom rimlig framtid.

Charles Darnay gör allt för befria sig från sitt arv och sin historia. Men nu råkar han vara infödd i den styrande klassen i Frankrike. Vi befinner oss mitt i tiden för den franska revolutionen.
Historien om två städer [A Tale of Two Cities, 1859] är Charles Dickens mäktiga roman om den kanske viktigaste enskilda politiska händelsen i Europas historia - den franska revolutionen - författad 70 år efter att den ägde rum. Metropolerna Paris och London är här motpoler, på oförglömligt vis besjälade, samtidigt som de är spelplatser för människor som till det yttersta tvingas ta sina öden i egna händer.

Den unge Werthers Lidande, Goethe

I Varberg finns ett hotell som heter Hotell Havanna, där var jag med jobbet för flera år sedan. Ett mysigt ställe, som är fullt med böcker. Det finns bokhyllor med böcker överallt OCH man fick, iallafall då, ta med sig en bok därifrån om man ville. Ville man ha fler fick man betala en liten slant. Jag fick med mig den här, men har tyvärr inte läst mer än några sidor i den än.

Den unge konstnären Werther anländer till landsbygden och den lilla vackra orten Wahlheim. Här slår han sig snart till ro, lär känna lokalbefolkningen och blir efter en tid bjuden med på bal. Där träffar han Lotte och blir blixtförälskad, trots att den unga vackra flickan redan är trolovad med en annan man. Detta är startpunkten på ett gastkramande ödesmättat drama som visar hur livsfarligt det kan vara att följa sitt hjärta.

25 kommentarer:

 1. Ja, läs utvandrarna och Den unge Werther! Historien om två städer tror jag inte att jag har läst. Bäst att stoppa in den i läslistan.

  SvaraRadera
 2. Utvandrarserien är helt fantastisk och inte alls svårtillgänglig, tycker jag. Historien om två städer tyckte jag jättemycket om. Den har den bästa inledningen jag någonsin läst. Werther var jag inte överförtjust i, men jag är glad att ha den läst, som du säger :)

  SvaraRadera
 3. Utvandrarserien har jag förstås läst. Jag har faktiskt läst Den unge Werthers lidanden också. Dickens bok vill jag läsa.

  SvaraRadera
 4. Utvandrarna gillar jag! Har läst väldigt lite av Dickens så den kan jag inte uttala mig om. Tycker om Werther, kanske för att det är så överdrivet med all hjärta och smärta. Intressant bok!

  SvaraRadera
 5. Utvandrarsviten har jag läst. Fantastiska böcker. De var inte ett dugg sega 🙂

  SvaraRadera
 6. Utvandrarserien har jag läst och sett och hört. Två städer tror jag inte att jag läst även om jag läst en del Dickens. Den unge Werther tillhörde kurslitteraturen. ingen direkt favorit

  SvaraRadera
 7. läst en del av Moberg, han har nästan en egen hylla hos mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj då. Jaa, hans skrev ju en del.

   Radera
 8. Mobergs serie är riktigt bra! Unge Werthers lidande tyckte jag också mycket om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad härligt att höra. Hoppas jag gillar dem med.

   Radera
 9. Har inte läst någon av dem men kan tänka mig att läsa alla tre :)

  SvaraRadera
 10. Charles Dickens skulle jag kunna tänka mig att läsa.

  SvaraRadera
 11. Mobergs Utvandrarsvit är helt fantastisk. Tack för övriga tips.

  SvaraRadera
 12. Moberg är långt ifrån seg! Tvärtom, något av en bladvändare. Då är Dickens tyngre, rätt babblig och mycket hattande.

  SvaraRadera
 13. Utvandrar-serien har jag läst. Historien om två städer har jag också läst.

  SvaraRadera
 14. Mobergs serie vill jag läsa någon gång :)

  SvaraRadera
 15. Charles Dickens bok blir jag nyfiken på. Tack för tips! Utvandrarna är den enda i din trio jag läst.

  SvaraRadera