söndag 9 maj 2021

Bästa böckerna 2016, är de fortfarande lika bra?

Under 2016 listade jag de 10 bästa böckerna jag läst. Hur är min bild av dem idag?

10. The Queen of the Tearling, Erika Johansen
Lyssnade relativt nyligen om den här boken för att kunna komma igenom hela serien. Helt ok bok, men inte bland det bästa jag läst någonsin.

Kelsea har fått växa upp undangömd från världen, efter att hennes mor drottning Elyssa blivit dödad. Men efter sitt skyddade liv hos sina fosterföräldrar måste hon nu träda fram och kräva sin rätt till tronen. Många är de som vill se henne död, men trots farorna tar hon sitt ansvar för sitt folk på största allvar.


9. The Beauty of Darkness, Mary E Pearson
Tredje och sista boken i The Remnant Chronicles. Fantasy med intriger och relationer. Den här boken är ju avslutningen på en av mina favorittrilogier. Defintivt fortfarande en favorit. Konstigt att den ligger så långt ner på listan.

Lia och Rafe lyckades fly ut ur landet Venda, men de är i dåligt skick. De behöver nu ta sig igenom ödemarken Cam Lanteux, för att varna sina hemländer för det hot som Komizaren rustat upp i Venda.

8. Gathering Darkness, Morgan Rhodes

Den här boken kommer jag knappt ihåg. En serie på sex böcker som ser väldigt snygga ut i hyllan, men som jag inte kan minnas mycket av. Det säger ju en del om hur bra de är. Men de var säkert spännande att läsa då för fem år sedan.

Det här är tredje boken i Morgan Rhodes Falling Kingdomsserie. Alla vill hitta "The Kindred", de fyra tingen som sägs ge ägaren större makt än man kan drömma om. Lucia med sina krafter är en nyckelperson i den jakten. Vem kan man lita på? Är legenderna verkligen sanna? Vad är " The Kindred" egentligen och vad händer om de blir funna.

7. Magin, Maria V. Snyder

Ytterligare en bok som jag inte kommer minns något av. Jag kommer ihåg att första boken i serien var helt ok, men den här, ingen aning? 

Detta är andra boken i Studyserien. Yelena är hänvisad till grannlandet Sitia, då hon har en dödsdom över sig i Ixia. Där måste hon gå i skola och lära sig hantera sina krafter för att de inte också skall tvingas döda henne. Men det är mycket som drar uppmärksamheten från studierna.

6. The Winner's Curse, Marie Rutkoski

Vad är det med dessa böcker? Denna kommer jag inte heller ihåg, men jag kan tänka mig att läsa om den.

"As a general’s daughter in a vast empire that revels in war and enslaves those it conquers, seventeen-year-old Kestrel has two choices: she can join the military or get married. But Kestrel has other intentions.
One day, she is startled to find a kindred spirit in a young slave up for auction. Arin’s eyes seem to defy everything and everyone. Following her instinct, Kestrel buys him—with unexpected consequences. It’s not long before she has to hide her growing love for Arin. But he, too, has a secret, and Kestrel quickly learns that the price she paid for a fellow human is much higher than she ever could have imagined." (Goodreads)


5. Snow like Ashes, Sara Raasch

Ha, ännu en ungdomsfantasy på lista, och ännu en jag inte kan minnas, trots att jag läst om den. Vad är det här? 

För sexton år sen blev Kungadömet Winter besegrat och dess folk har blivit förslavade. De åtta som fortfarande är fria är Winters enda hopp. Meira som levt hela sitt liv som flykting, har blivit tränad för krig ihop med Winters framtida kung Mather. Men hon får aldrig använda det hon lärt sig. En dag ger hon sig ut på ett uppdrag ändå, vilket får konsekvenser som hon aldrig kunnat drömma om. Hennes öde ligger inte längre i hennes egna händer.

4. Assassin's Apprentice, Robin Hobb

Vad skönt att det kommer en bok där jag faktiskt minns lite. Har funderat på att läsa om dessa böcker och sedan fortsätta på resten av böckerna som Hobb skrivit som utspelar sig i samma värld.  

Som sexåring lämnas en liten pojke till den kungliga familjen, med motiveringen att han är kronprinsens oäkting och att morfadern inte längre tänker ta hand om honom. Pojken har inget namn utan kallas bara "Boy" (pojke). Pojkens existens gör att kronprinsen får abdikera, vilket inte gör pojken särskilt populär. Han växer upp i stallet tills kungen bestämmer sig för att lära upp honom till lönnmördare för kronan.

3. Pride and Prejudice, Jane Austen

Den här boken kommer jag nog alltid ha ett speciellt förhållande till. Läste om den ganska nyligen inför en bokcirkel och fick läsa den med andra ögon än förut. Det var ju lite intressant att sedan diskutera de olika karaktärerna utifrån nutid och dåtid. Men fortfarande en favoritbok helt klart.

Elisabeth Bennet och mr Darcys invecklade väg mot kärleken, med mycket stolthet och fördomar i vägen.

2. Kraften, Siri Pettersen

Kommer inte riktigt ihåg hur den här trilogin avslutades, men minns att jag tyckte om den. 

Tredje och sista boken om Korpringarna. Dreysil, det första landet, är en kall värld där svaghet föraktas. Det är också en del av Hirkas arv, hennes fars hemland, dit hon har återvänt för att rädda Ymslanden och Rime. Men de likföddas törst efter Kraften är enorm och Hirka inser att krigen som hon vill stoppa är oundvikliga. (Bokus)

1. A Court of Mist and Fury, Sarah J. Maas

Den här kommer jag ihåg att jag älskade. Borde läsa om den och se om den håller fortfarande. Hon kan skriva spännande, underhållande böcker den där Maas. Ingen djupare litteratur, men de fördriver tiden på ett sätt som få andra böcker gör.

Feyre har överlevt Amaranthas strävan att återvända till Vårhovet, men till ett högt pris. Trots att hon besitter högalvernas krafter är hennes hjärta fortfarande mänskligt, och hon kan inte släppa tanken på de fruktansvärda dåd hon utförde för att rädda Tamlins folk.
Inte heller har hon glömt sin förhandling med Rhysand, Natthovets fruktade höglord. Samtidigt som Feyre navigerar genom ett nät av politik, passion och storslagen kraft, vaknar en ännu större ondska till liv en ondska som bara Feyre själv kan stoppa.
Men bara om hon kan hålla sina gåvor i schack och om hon kan läka sin stukade själ. Bara om hon kan bestämma sig för hur hon vill forma sitt liv och framtiden för en värld som har klyvts mitt itu.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar