måndag 30 mars 2020

Familjen Bridgerton - En annorlunda allians, Julia Quinn

Titel: En annorlunda allians
Originaltitel: The Duke and I
Serie: Familjen Bridgerton
Författare: Julia Quinn
Utgivningsår: 
Förlag: Bonnier Audio
Sidor/tid: 10 timmar 47 minuter
Genre: historisk, romantik
Språk: Svenska

Ljudbok
Inläsare: Mirja Turestedt

Handling:
Daphne Bridgerton är både smart och vacker - ändå blir hon bara uppvaktad av män hon inte vill ha. Men när broderns bästa vän, Simon Basset, kommer till London förändras allt. Tillsammans kommer de på en elegant plan - en fejkad förlovning dem emellan kan göra rätt typ av friare intresserade av Daphne, och hålla alla äktenskapstokiga societetsmödrar borta från Simon.

Men mitt i alla baler, promenader och båtturer, är det svårt att hålla reda på vad som är en bluff och inte. Och att hålla sina egna känslor i schack, visar det sig.

Mina åsikter:
Uppläsare: 4/5
Karaktärer: 3/5
Handling: 3/5
Världsbygge: 3/5
Intressant: 3/5
Mitt nöje: 3/5

Snabb sammanfattning av vad jag tyckte

Boken är väldigt lättläst, det får jag ge den. Grundhandlingen i sig är också lite kul, med låtsasförlovningen som utvecklas till annat än det var tänkt från början. I början är det också en hel del kul konversationer och relationen mellan Daphne och Simon är lite intressant. Men det är en del mossiga inslag av män som rumlat runt, sexistiska tankar och kommentarer. Bad boy möter blåögd tjej, jag hade slukat det här i högstadieåldern i min Catherine Cooksonfas och lite av det intresset finns ju kvar. Jag hade dock önskat att förlovningsringen hade dragits ut lite och relationen tagit längre tid. 

Det som stör mig mest är all tid och energi som lagts på det sexuella intresset och dessa sexscener. Jag är inte intresserad av hur någons lem bultar, jag är intresserad av hur relationen byggs och hur spänningar byggs upp utan dessa inslag. Att det dessutom skall bevisas genom sex hur mycket man älskar  någon, då blir jag irriterad. Det är inte romantiskt i min bok alls. Det finns så många andra bättre sätt att visa sin kärlek. 

Irritationen stegras när det då inte ens visas respekt under dessa sexscener och att attityden dessutom finns, att man kan äga en annan människa, ja, då är romantiken helt död för mig. 

Kort sagt, en liten del underhållning, en stor del störande moment för min del. Inte riktigt min typ av bok men det landar ändå på en knapp trea för mig. 

⭐⭐⭐




Går att köpa på Adlibris.comBokus.com

måndag 16 mars 2020

En fråga om dagen Mamma


Recensionsexemplar från Nicotext

Jag fick en fråga om jag ville ha ett recensionsexemplar av Mamma - En fråga om dagen av Nicotext. Nu har jag sedan innan, andra sådana här fylla-i-böcker, då jag gillat sådana ända sedan mellanstadieårens "kompisbok" . Ni vet den man skrev in idol, syskon, bästa skolämne o.s.v. Självklart blev jag sugen på denna. 

Och hur söt var inte den här då!?! Gullig liten storlek och massor med frågor som man kan svara helt kort på. Dels för att meditera själv över sin roll som mamma, men kanske även för att det är roligt för barnen att läsa den en dag. En bok full med minnen och tankar. 

Exempel på frågor:
Vilken Mammaerfarenhet skulle du inte vilja vara utan?
Vilket är det svåraste beslutet du tagit som mamma? 

Sug på dem en stund... Som tur är så finns det även lättare frågor som:

Vilken är den vackraste vaggvisan? 
Vad köpte du senast till ditt barn? 

Nu i Coronavirustider är det lite mysigt att stanna hemma och fundera över sin mammaroll i den här boken. Nu står det ju En fråga om dagen, men man kan väl busa lite och skriva flera när man ändå har tid. 




söndag 8 mars 2020

Flaskpost från P, Jussi Adler-Olsen

Titel: Flaskpost från P
Originaltitel: Flaskpost fra P
Serie: Avdelning Q #3
Författare: Jussi Adler-Olsen 
Utgivningsår: 2009
Förlag: Bonnier Audio
Sidor/tid: 19 timmar 36 minuter
Genre: Kriminalroman
Språk: Svenska

Ljudbok
Inläsare: Stefan Sauk

Handling:
Ingen hade sett den repade gamla flaskan som stod i fönsterkarmen på polisstationen i Wick i Skottland. Ingen hade lagt märke till brevet eller undrat varför någon skrivit "Hjälp".

När Carl Mørck och hans assistent Assad på avdelning Q får tag på flaskposten tror de först att det handlar om några barns busstreck. Men när de forskar vidare i det hela inser de att flaskposten är det enda livstecken man fått från två pojkar som fördes bort på nittiotalet. Vilka är pojkarna, vad har hänt med dem och varför har ingen anmält dem saknade? Carl och Assad dras allt längre in i en iskall kidnappares nät och de inser snart att tiden håller på att rinna ut. Trots att många år har gått är kidnapparen fortfarande aktiv.

Mina åsikter:
Uppläsare: 5/5
Karaktärer: 4/5
Handling: 3/5
Världsbygge: 4/5
Intressant: 3/5
Mitt nöje: 4/5

Snabb sammanfattning av vad jag tyckte
Först vill jag poängtera att det finns en del faktafel i den här historien, men den konstnärliga friheten kanske krävdes för att skapa spänning. Boken tar upp en del religioner och det är lätt att spinna vidare på fördomar, vilket kan vara spännande men ändå spä på sagda fördomar. 
Om man bortser från dessa felaktigheter, var det en spännande historia och jag gillar Adler-Olsens sätt att lägga upp själva historien. 

Jag uppskattar också att det är såpass mycket fokus på huvudkaraktärerna och att inte allt krut läggs på brotten. Det är relationen mellan Mørck och Assad som gör läsandet till det nöje det faktiskt är. (på tal om fördomar är jag medveten om att det finns en hel del här också, vilket jag inser är en del i hur underhållande det är. ) Jag är själv förvånad över hur fast jag är i den här serien och att jag känner att jag absolut vill fortsätta med serien. 

Lättläst/lättlyssnat, spännande med en skön humor skapar den här boken ett sug efter mer. 

⭐⭐⭐⭐




Går att köpa på Adlibris.comBokus.com

tisdag 3 mars 2020

Tisdagstrion - I Stadsmiljö



Det är dags för tisdagstrion från Ugglan och boken igen och denna vecka är temat: I stadsmiljö
Jag satsar på stadsmiljö med en twist, precis som jag vill ha det. Jag har älskat alla tre böckerna.

Enklav, Ann Aguirre = Dystopiskt New York
New York ligger i ruiner. Större delen av invånarna utplånades för länge sedan av pesten. En del av de överlevande sökte sig ner under jord och här lever de kvar i olika enklaver. Men i tunnlarna utanför deras befästningar lurar fasansfulla varelser i mörkret Freaks som livnär sig på människokött. Sällan får någon i enklaven uppleva sin tjugoårsdag.

Rubinröd, Kerstin Gier = London med tidsresor
Gwendolyn Shepherd lever med sin stora och speciella familj i London. I väntan på att hennes malliga kusin ska göra sin första tidsresa, fördriver Gwen tiden med att plugga och hänga med sin bästa kompis efter skolan. Ända tills den dag hon plötsligt befinner sig i det viktorianska London i slutet av 1800-talet!


Hallahem - Staden under berget, Susanne Trydal & Daniel Åhlin= en stad under berget
Boken börjar med att två spädbarn byts ut. Tolv år senare möter vi Tilda som bor i en norrländsk småstad och Torun som bor i ett berg, bland vitterfolket, långt ute i skogen. Båda två känner sig lite annorlunda gentemot sina kompisar.
När det uppdagas att Hallahems framtid är hotad, måste dessa flickor hjälpas åt för att bevara staden under berget.

måndag 2 mars 2020

Att läsa i Mars

Jag skall försöka mig på att planera och strukturera min läsning lite i Mars.  Här är de böckerna jag tänkt att jag skulle läsa.



Goodreads Choice Awards-böcker
Five feet apart, Rachel Lippincott
The Gilded Wolves, Roshani Chokshi #1


Fysisk TBR

(The Gilded Wolves, Roshani Chokshi)
Kingdom of Ash, Sarah J. Maas #7


Storytel

(Five feet Apart, Rachel Lippincott)
Flaskpost från P, Jussi Adler Olsen #3
The Simple Wild, K.A. Tucker #1

Bokcirkelbok
Familjen Bridgerton. En annorlunda allians, Julia Quinn






söndag 1 mars 2020

Sammanfattning Februari


Lästa böcker i Februari:  7 st.

Genomsnittligt betyg: 3,4

Månadens utmaningsböcker:
  • Kaosutmaningen: 4/40 (totalt 8/40) 
  • Goodreadsutmaning: 12/52 
  • Goodreads Choice Awards 2019:
  • Fiction ☑️ Normala människor, Sally Rooney 2/3
    Best Mystery & Thriller ☑️ Min syster, seriemördaren, Oyinkan Braithwaite. 3/5
    Best Historical Fiction ☑️ Nickelpojkarna, Colson Whitehead 3/5
    Best Fantasy
    Best Romance ☑️ The Unhoneymooners, Christina Lauren 2/5
    Science Fiction☑️ The Deep, Rivers Salomon  2/5
    Best Horror
    Debut Nobel☑️ Min syster, seriemördaren, Oyinkan Braithwaite. 3/5
    Young Adult Fiction
    Best Young Adult Fantasy

Ljudböcker:  4 st
Nya författare (för mig):  3 st
Påbörjade serier: 0 st
Avslutade serier: 1 st
Månadens bästa Roman: The Hand on the Wall, Maureen Johnson
Månadens överraskning: Ensam på Mars, Andy Weir
Månadens äventyr: -

Mina tankar om...
Februari är årets kortaste månad, om än en dag längre i år, ändå lyckas jag oftast få läst en hel del under denna månad. Så även i år, ingen rekordmånad, men ändå sju böcker och jag känner att det är lite kul att läsa och lyssna trots att böckerna inte når ända fram. Något som i stort sett nådde ända fram var avslutningen på Maureen Johnsons trilogi. Jag blir bara lycklig över att läsa sådant jag faktiskt gillar fullt ut.

En överraskning var att Ensam på Mars höll så bra för en omläsning, det hade jag faktiskt inte trott. Men när jag läste den inför en bokcirkel, var den minst lika spännande som jag kom ihåg den.

Goodreads Choice Awardsutmaningen går framåt, tyvärr verkar det ju inte riktigt vara böcker i min smak men det är lite kul att ha läst dem och ha lite koll iallafall.