tisdag 31 maj 2016

Ensam på Mars, Andy Weir

Titel: Ensam på Mars
Originaltitel: The Martian
Författare: Andy Weir
Utgivningsår: 2014
Förlag: Bookmark förlag
Sidor/tid: 14 timmar 32 minuter
Genre: Science fiction 
Språk: Svenska


Lyssnat på Storytel 


Handling i korthet:
Mark Watney lämnas ensam kvar på Mars efter en misslyckad expedition. Hans besättningskamrater och medarbetare på Jorden tror att han är död. Men han lever i allra högsta grad och försöker lösa situationen så att han kan fortsätta med det ett tag till.

Mina tankar:
Det här är en riktigt science fictionhistoria för vuxna om att överleva på Mars. Boken har också blivit film, som jag dock inte sett (än) (trailern här). Här kan Robinson Crusoe slänga sig i väggen. Vadå skeppsbruten på en öde ö, tänk att vara skeppsbruten på Mars, en sandig, torr planet låååång ifrån jorden.

Man får följa Marks loggboksanteckningar under tiden han är där, men även glimtar från vad som händer på jorden och i hans kamraters rymdskepp. Fokus ligger dock på vad som händer på Mars. Genom Marks loggbok får vi reda på allt han gör och hur han fungerar. Han har en ganska sarkastisk, humoristisk syn på det mesta, vilket gör historien ganska underhållande. Man kan ju själv tänka hur man hade reagerat i en liknande situation. Jag hade definitivt inte sett humorn i det hela och hade nog tappat hoppet ganska snart, men Mark kämpar på och kommer på nya lösningar när allt går åt skogen. Det blir lite "bra karl reder sig själv, dålig skall ingen hjälp ha"-stämning. Det blir nästan lite för bra. Han verkar vara superintelligent och bryter inte ihop alls. Hur är det möjligt?

Emellanåt är det långa utläggningar med teknisk information om hur han löser olika problem, tex vattenframställning, då checkar min hjärna ut en stund. Jag börjar till exempel fundera på hur författaren kommit fram till de här olika lösningarna och om det fungerar som han beskriver. Jag inser också att det skulle vara svårt att få ihop en bok om en man på Mars utan de här genomgångarna, om man nu inte vill blanda in utomjordingar och andra mindre trovärdiga element. För som det är nu känns historien ganska trovärdig. Som om vi åkt till Mars hur länge som helst och det inte var mer märkvärdigt än att gå på månen. (Vilket ju faktiskt är lite märkvärdigt ändå)

Andy Weir skriver på ett sådant levandegörande sätt att jag med jämna mellanrum får jag en viss klaustrofobikänning, när jag lever mig in i situationen på den röda planeten. Alldeles ensam i en ödemark utan skyddande atmosfär, utan att se ett slut på vistelsen. Det gör det så spännande att ju närmare upplösningen jag kommer desto svårare är det att lägga ifrån sig boken.

Jag kan förstå att boken tilltalar många och att den fått mycket uppmärksamhet. Så har man inte läst den, kan jag rekommendera den. Kan tänka mig att den passar en ganska bred målgrupp och den skulle kunna vara en perfekt semesterläsning för de flesta. En bra "ge bort-bok" till de som ännu inte läst den. Jag är överraskande nöjd med läsupplevelsen.

Omläsning 200206: Har just läst om boken inför en bokcirkel, och jag gillar den. Jag måste erkänna att jag hade glömt en hel del, vilket jag brukar göra med böcker. Men det gjorde det spännande att läsa om. Vissa tekniska detaljer är lite tradig, men det ger ändå en känsla av att vara på riktigt i och med att det är i loggboksform. Gav denna gång 4/5 så boken har visst höjt sig lite i betyget hos mig.

Rekommenderas till:
Är man sugen på klaustrofobisk spännande läsning i rymdmiljö.

Betyg: 3,5/5

Går att köpa på cdon.comAdlibris.comBokus.com
Läs om boken på goodreads

4 kommentarer:

 1. Tyckte mycket om den och blev positivt överraskad av filmen också :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag får nog ta och se den där filmen😊

   Radera
 2. Jag gillar science fiction väldigt mycket men Ensam på Mars var lite av en besvikelse för mig just eftersom Mark aldrig blev så mångbottnad. Han är hemskt rolig men som du säger så är han lite för "bra"... Jag tycker det var en mycket underhållande och läsvärd bok men hade velat ha mer djup...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vem hade fixat hålla humöret uppe under sådana omständigheter?😆

   Radera