söndag 25 mars 2018

Ronja Rövardotter, Astrid Lindgren

Titel: Ronja Rövardotter
Originaltitel: Ronja Rövardotter
Serie: -
Författare: Astrid Lindgren
Utgivningsår: 1981
Förlag: Astrid Lindgren/Saltkråkan AB
Sidor/tid: 4 timmar 50 minuter
Genre: klassiker, barnbok, äventyr
Språk: Svenska

Ljudbok
Inläsare: Astrid Lindgren

Handling:
Den natten då Ronja föddes gick åskan över bergen, ja, det var en åsknatt så att allt oknytt som höll till i Mattisskogen förskrämt kröp undan i sina hålor och gömslen. Bara de grymma vildvittrorna gillade åskväder mer än alla andra väder och flög med tjut och skrik runt rövarborgen på Mattisberget."

Ronjas barnaliv börjar storslaget. Så blir det också en kamp för fred och rättvisa, en kamp som hon utkämpar tillsammans med rövarsonen Birk.

Mina tankar:
Det här är inte första gången jag läser Ronja och förmodligen inte sista heller. Det är min absoluta favorit bland Lindgrens böcker och min uppväxt har präglats av boken, filmen och Astrids inläsning.

Trots att den är en barnbok är den full av djup, spänning och fantastiska äventyr som inspirerar till styrka och att välja sin egen väg. Den är också fylld av naturupplevelser som bara ett barn ute i naturen kan uppleva. Beskrivande text av våren som bryter fram och känslan den ger kroppen beskrivs på ett så levande sätt att känslan bryter fram varje gång jag läser.

Boken är också full av humor och underfundigtheter. SkallePärs kommentarer, Mattis som beter sig som ett barn och de underbara rumpnissarna som dyker upp när det är som mest spännande.

Vänskapen mellan Ronja och Birk som likt Romeo och Julia kommer från två stridande sidor men ändå finner varandra är inspirerande och hjärtevärmande. 

Ronja Rövardotter är en av de bästa barnböcker som någonsin skrivits.  


Betyg: 5/5Går att köpa på cdon.comAdlibris.comBokus.com

2 kommentarer:

  1. Den här vill jag läsa. Har bara sett filmen och den älskar jag. Även om vildvittrorna skrämde livet ur mig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vildvittror är är inte att leka med. Men läs boken, den är underbar.

      Radera