lördag 10 februari 2018

Det sjunde rummet, Erika Svernström

Titel: Det sjunde rummet
Originaltitel: Det sjunde rummet
Serie: -
Författare: Erika Svernström
Utgivningsår: 2017
Förlag: Idus förlag
Sidor/tid: 250
Genre: 9-12 år, spökhistoria, spänning
Språk: Svenska

Recensionsexemplar! Tack!

Handling:
När Alvin och hans familj hälsar på mormor och morfar i Lysekil upptäcker barnen ett gammalt signalsystem bakom en tavla i köket. Man kan ringa från de sex olika rummen i huset, men en dag ringer det plötsligt från rum nummer sju. Men var är det sjunde rummet? Barnen börjar omedelbart leta samtidigt som oförklarliga saker händer runt dem. Varför har morfar och hunden blivit förgiftade? Vem gör inbrott utan att ta något? Varför vaknar Alvin exakt klockan 02:17 varje natt? Men framför allt - vem är det som ringer från det sjunde rummet?


Mina tankar:
Erika Svernström har även skrivit böckerna  Surtanten Birgitta och Lennart von Spetsnäsa (2015), Surtanten Birgitta och mc-knuttsjakten (2016) och Det övergivna barnhemmet (2016) alla för åldersgruppen 9-12 år.

Handlingen i den här boken är förlagd till Lysekil, en av mina absoluta favoritstäder. Staden spelar dock ingen större roll i berättelsen utan det är i mormor och morfars hus dramatiken finns. Historia och nutid vävs ihop till en liten gåta som börjar med det gamla signalsystemet. Och visst är det spännande med gamla hus och deras historia. Det finns något visst där som sätter igång fantasin, tex en gammal grönflagig källartrapp med tillhörande mörk korridor. Eller gamla tapeter, vem satte upp dem och vem hade rummet då? Vad kan ha hänt där? Allt det där tar Erika fasta på och skapar genom barns nyfikna ögon en fantasieggande miljö.

En trevlig barnfamilj hos sina älskade morföräldrar, som närheten till trots ändå verkar ha en del hemligheter, är de perfekta karaktärerna. Att de tre barnen har så spridda åldrar men ändå är så tajta ger en mysig och intim stämning. När det visar sig att både mormor och morfar är dåliga, lägger sorg och oro till ytterligare en dimension till berättelsen. 

Det hela är en riktig händelserik spökhistoria som är berättad på ett väldigt okonstlat sätt. Allt är klart och tydligt, vilket gör att det känns väldigt vardagligt och trovärdigt. Alla detaljer plockas upp och pusslas ihop och det blir sådär lagom spännande och oförutsägbart. Så bra berättad helt enkelt. 

Det sjunde rummet är en perfekt förpackad spökhistoria för barn.


Betyg: 3,5/5Går att köpa på cdon.comAdlibris.comBokus.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar