lördag 2 september 2017

The Hobbit, J.R.R Tolkien

Titel: The Hobbit
Originaltitel: The Hobbit
Serie: -
Författare: J.R.R Tolkien
Utgivningsår: 
Förlag: Harper Collins UK
Sidor/tid: 11 timmar 2 min
Genre: Fantasy
Språk: Engelska

Lyssnat på Storytel
Inläsare: Rob Inglis

Handling:
Den lille hobbiten Bilbo dras av trollkarlen Gandalf grå med på äventyr tillsammans med tretton dvärgar, ledda av den sturske Thorin Ekensköld. De ska röva bort en stor guldskatt som vaktas av den eldsprutande draken Smaug.
På vägen stöter de på ruskiga troll och vättar, men också hjälpsamma varelser som alver, jätteörnar och den store Beorn. Bilbo träffar också den slemmige Gollum som håller till i en mörk grotta uppe i bergen. Gollum utmanar Bilbo på en tävling och blir där av med sin magiska osynlighetsring. En ring som kommer att spela en viktig roll i berättelsen. (Adlibris)


Mina tankar:
Det var säker 20 år sedan, minst, som jag läste denna boken förra gången. Vilket innebär att jag kommer ihåg grunderna, men inte detaljerna av boken, medans bilderna från filmerna är väldigt färska. Det förvånade mig faktiskt hur mycket filmerna skiljer sig från boken. Men på ett bra sätt. Filmerna hade blivit väldigt långsamma utan den extra twist med action som lagts till. 

För boken har ett mycket långsammare tempo, som funkar bra i boken tack vare berättarrösten. Jag gillar sagoformen, där det känns som du blir berättad till. En lägereld bara sen skulle stämningen vara komplett. 

Boken är ju en enda lång resa, där Bilbo träffar på en massa olika karaktärer och figurer och det blir inte så mycket action. Miljöer och scener beskrivs dessutom ganska ingående, något som jag kanske skulle tycka vara jobbigt i vissa böcker, men som jag inte har något emot alls här. 

Vad jag däremot har svårt för är alla sånger. De kan man ju lätt hoppa över om man läser själv, men det är lite svårare i ljudboksformatet. Att mannen som läser/ sjunger gör det på helt fel sätt, enligt mig som har filmens olika karaktärsskillnader i bakhuvudet, gör mig bara irriterad. Alla sånger låter här likadant.

Denna bok ihop med sagan om ringen kommer alltid har en speciell plats i mitt hjärta.

Summering:
Tempot är långsam men ack så stämningsfullt!
Rekommenderas till:

Något alla borde prövat på att läsa.
Betyg: 4,5/5

Går att köpa på cdon.comAdlibris.comBokus.com
Läs om boken på goodreads

4 kommentarer:

  1. Läste denna förra året och tänker att jag ska försöka ge mig på LotR också :)

    SvaraRadera
  2. Jag gillar den väldigt mycket :)

    SvaraRadera